Multivitaminele, efect asupra îmbătrânirii biologice. Suplimentarea zilnică, esențială

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
multivitaminele - FOTO: Freepik@ chormail
multivitaminele - FOTO: Freepik@ chormail

Suplimentarea zilnică cu multivitamine ar putea reduce ritmul îmbătrânirii biologice cu până la 20%, oferind o posibilă armă împotriva declinului asociat vârstei.

Un studiu recent prezentat la 2025 American Heart Association Epidemiology, Prevention, Lifestyle & Cardiometabolic Health Scientific Sessions din New Orleans sugerează că suplimentarea zilnică cu multivitamine poate încetini îmbătrânirea biologică. Cercetarea a fost realizată în cadrul COSMOS (Cocoa Supplement Multivitamins Outcomes Study) și a evaluat impactul multivitaminelor asupra metilării ADN-ului, un marker al îmbătrânirii biologice măsurat prin ceasurile epigenetice.

Un domeniu insuficient explorat

Potrivit Dr. JoAnn Manson, profesor de medicină la Harvard Medical School și Brigham and Women’s Hospital, intervențiile menite să încetinească îmbătrânirea biologică au fost rareori testate în studii clinice randomizate.

"Știm că mulți oameni au deficiențe de micronutrienți, iar o nutriție sănătoasă este esențială pentru prevenirea bolilor cronice asociate îmbătrânirii", a declarat dr. Manson, potrivit Medscape.

Dovezi anterioare privind beneficiile multivitaminelor

Studiile anterioare au indicat efecte pozitive ale multivitaminelor asupra sănătății. De exemplu, Physicians Health Study II și revizuirea realizată în 2022 de US Preventive Services Task Force au arătat o reducere a incidenței cancerului invaziv total prin administrarea de multivitamine. De asemenea, în cadrul COSMOS, suplimentele au fost asociate cu un risc redus de cataractă și cu un declin cognitiv mai lent.

"Era logic să investigăm dacă încetinirea îmbătrânirii biologice ar putea fi un mecanism care explică reducerea riscului de boli cronice observată în aceste studii randomizate", a adăugat dr. Manson.

Multivitaminele, efect asupra îmbătrânirii biologice. Suplimentarea zilnică, esențială - FOTO: Freepik

Cum s-a desfășurat studiul COSMOS

Studiul a inclus bărbați și femei de peste 60 de ani, cu o vârstă medie de 70,2 ani. Aproximativ 950 de participanți au fost selectați aleatoriu pentru analize de sânge la începutul studiului, după un an și după doi ani. Cercetătorii au evaluat îmbătrânirea biologică folosind cinci ceasuri epigenetice diferite.

Rezultate promițătoare

Toate cele cinci metode utilizate au indicat o încetinire a îmbătrânirii în grupul care a luat multivitamine, comparativ cu grupul placebo. Cele mai semnificative rezultate au fost observate în cazul a două ceasuri epigenetice de generație a doua (PCGrimAge și PCPhenoAge), unde s-a înregistrat o reducere cu 10%-20% a îmbătrânirii biologice.

"Această încetinire a îmbătrânirii echivalează cu aproximativ patru luni de îmbătrânire prevenită pe parcursul celor doi ani de intervenție. Iar în rândul participanților cu o îmbătrânire accelerată la debutul studiului, beneficiile au fost și mai mari", a explicat dr. Manson.

Perspective viitoare

Deși rezultatele sunt promițătoare, cercetătorii subliniază necesitatea replicării acestora în studii viitoare.

"Multivitaminele și alte suplimente alimentare nu vor înlocui niciodată o dietă sănătoasă și un stil de viață echilibrat. Cu toate acestea, comitetele de specialitate ar putea lua în considerare aceste descoperiri atunci când stabilesc recomandări privind utilizarea multivitaminelor ca supliment în prevenirea bolilor cronice asociate îmbătrânirii", a concluzionat dr. Manson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel