Multitaskingul, cum îți afectează sănătatea: funcția creierului se va deteriora

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Prea multe sarcini le-ar determina pe femei să procrastineze la slujbă FOTO: pexels.com
Prea multe sarcini le-ar determina pe femei să procrastineze la slujbă FOTO: pexels.com

Multitaskingul este una dn abilitățile pe care ne-o dorim cu toții, în special când avem mai multe lucruri de făcut deodată. Dar iată cum ne poate afecta sănătatea.

Multitaskingul este un cuvânt asociat cu un gen abilități care vă permit să terminați munca mai rapid și mai eficient. O abilitate care vă permite să faceți mai multe acțiuni combinate, în același timp. Specialiștii în domeniu distrug, însă, acest mit și arată care este efectul „advers” al acestei abilități.
Cu toții ne lovim de situații în care avem mai multe lucruri de făcut deodată, iar multitasking-ul pare o modalitate secretă de a ne îndeplini sarcinile, toate. Dar aceasta este una dintre cele mai grave greșeli pe care le fac oamenii. A face mai multe lucruri în același timp nu afectează doar funcționalitatea creierului, ci și scade nivelul de productivitate.

S-ar putea să simți un sentiment de realizare la finalizarea mai multor sarcini simultan, dar, în realitate, poți să termini doar una, pe care te-ai concentrat pe deplin. Celelalte sarcini devin secundare și adesea duce la realizarea lor pe jumătate. Concentrarea pe un singur lucru odată îți va aduce o imensă satisfacție și mulțumire. Energia va fi reținută și nu te vei simți epuizat mental sau fizic.

Iată 5 motive pentru care trebuie să puneți capăt multitasking-ului.

Îngreunează funcționarea creierului

Deoarece creierul nostru nu știe cum să se concentreze pe mai mult de un lucru la un moment dat, este dificil pentru creierul nostru să înțeleagă orice informație dincolo de aceasta. Când ne forțăm să îndeplinim mai multe sarcini în același timp, ne forțăm creierul să proceseze atât de multă informație, cu o viteză rapidă, încât își diminuează funcționalitatea într-o perioadă de timp.

Poate avea un efect negativ asupra sănătății mintale

Comutarea continuă între diferite activități în același timp poate provoca stres și anxietate. Afectează negativ sănătatea mintală și perturbă liniștea mentală. Sunteți mai concentrat pe finalizarea sarcinii decât să vă bucurați de ea. Nu mai trăiți în prezent și vă faceți doar griji pentru viitor. Abilitatea de a fi atent este pierdută și faceți compromisuri asupra sănătății mintale în timp ce vă grăbiți să terminați sarcina.

Scade IQ

Oamenii care se angajează în multitasking tind să-și piardă nivelul IQ-ului într-o perioadă de timp. Multitasking-ul vă poate diminua și inteligența emoțională. Cercetările au arătat că vă face mai puțin empatic, rece, rezervat și reduce capacitatea de a avea control asupra emoțiilor și sentimentelor.

Deteriorarea nivelului de concentrare

Este dificil să te concentrezi pe mai multe sarcini în același timp, așa că multitasking-ul îți poate reduce drastic nivelul de concentrare. Oamenii care se angajează frecvent în multitasking nu sunt capabili să-și organizeze gândurile și să execute ideile. Capacitatea lor de a procesa informații devine mai lentă.

Pierzi atenția la detalii

Multitasking-ul te face să pierzi cu siguranță capacitatea de a te concentra pe precizie. Capacitatea de a se concentra pe detalii minuscule și abilitățile de rezolvare a problemelor devin mai lente. Pierzi detaliile mici, iar creierul nu poate stoca informații pentru o perioadă mai lungă de timp. Diminuează memoria, făcând-o slabă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel