Multiplele cauze ale sângerărilor nazale. Factorii declanșatori și tretamentele eficiente

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
sangerare nazala Foto: Freepik @kuprevich
sangerare nazala Foto: Freepik @kuprevich

Epistaxisul este o afecțiune comună, afectând atât copiii, cât și adulții, dar cu o varietate de cauze și tratamente disponibile.

Epistaxisul, sau sângerarea nazală, este o afecțiune în care sângele se pierde din țesutul din interiorul nasului. Este adesea cauzată de aerul uscat și de micile vase de sânge de pe suprafața interioară a nasului.

Aceste mici vase de sânge, care ajută la încălzirea și umezirea aerului, pot fi ușor rănite sau rupte de aer. În ciuda neplăcerilor, majoritatea sângerărilor nazale nu sunt grave. Epistaxisul este frecvent, aproximativ 60% dintre oameni având cel puțin o sângerare nazală în timpul vieții.

Cu toate acestea, doar 10% din cazuri sunt suficient de grave pentru a necesita tratament medical. Pentru a trata și a preveni sângerările nazale, se pot lua măsuri simple, dar majoritatea sângerărilor nazale nu sunt grave.

Cine poate avea sângerări nazale

Epistaxisul este un eveniment comun la majoritatea oamenilor, dar anumite grupuri sunt mai predispuse la sângerări nazale. Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 10 ani sunt mai susceptibili din cauza aerului uscat, a răcelilor, a alergiilor și a faptului că introduc diverse obiecte în nas. Adulții cu vârste cuprinse între 45 și 80 de ani sunt mai predispuși să aibă hipertensiune arterială, ateroscleroză sau tulburări de sângerare.

Femeile însărcinate se confruntă cu o presiune crescută asupra vaselor de sânge delicate din mucoasa nasului. Medicamentele care subțiază sângele, cum ar fi aspirina pot provoca sângerări nazale. Tulburările de coagulare a sângelui, cum ar fi hemofilia și boala von Willebrand, cresc, de asemenea, riscul.

Tipuri de sângerare nazală

Există două tipuri principale de sângerări nazale, denumite epistaxis, în funcție de locul de sângerare. Sângerările nazale anterioare se produc la nivelul septului, partea inferioară a nasului, și sunt mai frecvente la copii.

Acestea sunt mai puțin grave și pot fi tratate la domiciliu. Pe de altă parte, sângerările nazale posterioare apar în adâncul nasului, provocând o sângerare în vasele de sânge mai mari din apropierea gâtului. Acest tip poate avea ca rezultat o sângerare abundentă, putând provoca curgerea în partea din spate a gâtului. Poate necesita asistență medicală imediată și este mai frecventă la adulți.

Cauze

O sângerare nazală implică, de obicei, doar sângele care iese din nas, dar dacă acesta se scurge în stomac, poate indica o afecțiune medicală. Cele mai multe sângerări nazale afectează o singură nară, dar le pot afecta pe ambele simultan. Cea mai frecventă cauză este aerul uscat, care poate face ca membrana nazală să se usuce și să devină crustă sau crăpată.

Acest lucru face mai probabil să sângereze atunci când este frecată sau scobită sau atunci când se suflă nasul. Alte cauze includ infecțiile, alergiile, medicamentele care subțiază sângele, drogurile recreaționale, iritanții chimici, altitudinile mari, deviația de sept și utilizarea frecventă a spray-urilor nazale și a medicamentelor.

Alte cauze mai puțin frecvente includ consumul de alcool, tulburările de sângerare, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, chirurgia facială și nazală, tumorile nazale, polipii nazali, trombocitopenia imună, leucemia, telangiectazia hemoragică ereditară și sarcina.

Aceste afecțiuni pot usca membranele nazale și pot face mai probabilă scurgerea sângelui. Alte cauze potențiale includ consumul de alcool, tulburările de sângerare, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, chirurgia facială și nazală, tumorile nazale, polipii nazali, trombocitopenia imună, leucemia, telangiectazia hemoragică ereditară și sarcina.

Citește și: Sunetele pentru somn: o opțiune naturală și non-invazivă pentru un somn odihnitor. Cum influențează calitatea odihnei tale

Foto: Freepik @mike.shots

Diagnostic

Atunci când solicitați un sfat medical cu privire la epistaxis, un medic vă va întreba despre durata sângerării nazale, cantitatea de sânge pierdută, frecvența sângerării și dacă aceasta a implicat una sau ambele nări.

De asemenea, vor întreba despre medicamente, istoricul familial și consumul de droguri. Medicul va examina nasul pentru a determina sursa sângerării și cauza acesteia. Aceștia pot folosi medicamente topice pentru a amorți mucoasa și a îngusta vasele de sânge. De asemenea, ei pot îndepărta cheagurile și crustele din interiorul nasului, ceea ce poate fi neplăcut, dar nu dureros.

Ocazional, pot fi comandate raze X, tomografii computerizate sau analize de sânge pentru a verifica dacă există tulburări de sângerare, anomalii ale vaselor de sânge sau tumori nazale.

Tratament

Pentru a opri sângerarea nazală acasă, stați în poziție verticală, aplecați-vă în față și respirați pe gură. Folosiți un șervețel sau o lavetă umedă pentru a prinde sângele și ciupiți partea moale a nasului de creasta osoasă dură.

Strângeți timp de cel puțin cinci minute și continuați să ciupiți timp de încă 10 minute dacă sângerarea persistă. Aplicați o pungă de gheață pe podul nasului pentru confort. Pulverizați un spray decongestionant în partea care sângerează și aplicați presiune. Evitați să suflați sau să vă frecați nasul timp de câteva zile după ce sângerarea se oprește.

Tratamentul depinde de cauza sângerării, care poate include împachetarea nazală, cauterizarea, ajustarea medicației, îndepărtarea corpului străin, intervenția chirurgicală sau ligaturarea. Este important să evitați să vă aplecați, să faceți eforturi sau să ridicați ceva greu după sângerare.

Vezi și: Sunetele pentru somn: o opțiune naturală și non-invazivă pentru un somn odihnitor. Cum influențează calitatea odihnei tale

Metode de prevenție

Pentru a menține sănătatea nazală, folosiți un spray nazal salin sau picături nazale de două ori pe zi, fie că sunt de vânzare liberă, fie că sunt făcute în casă. Folosiți un umidificator pentru a adăuga umiditate în aer.

Folosiți geluri sau unguente nazale solubile în apă. Evitați să vă suflați nasul cu putere, să strănutați cu gura deschisă și să vă puneți ceva solid în nas. Limitați medicamentele care pot crește sângerarea și consultați un furnizor de asistență medicală dacă nu este posibil controlul medicamentelor. Renunțați la fumat și purtați o cască de protecție dacă sunteți implicat în activități care implică leziuni ale feței și nasului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel