Mulți vor să muncească de acasă, dar intervenția medicului Mihai Bran le-ar putea schimba părerea

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Stresul la locul de muncă, cu dr Mihai Bran
Stresul la locul de muncă, cu dr Mihai Bran

Munca de acasă are avantaje și dezavantaje. Există însă unele riscuri pentru sănătate, despre care a vorbit medicul Mihai Bran la Dicționar Medical.

Stresul este mai prezent ca oricând în viața noastră și vine „la pachet” cu o serie de riscuri pentru sănătate. Munca de acasă aduce pe de o parte unele lucruri bune, dar poate crește stresul și anxietatea.

„Plecând de la stres, automat se pot dezvolta tot felul de patologii. Depinde de tipul de profesie, de lucru, iar de când cu pandemia - și vorbim de work from home - acest tip de lucru remote sau hibrid, care iarăși vine cu niște probleme. Sunt studii care arată că muncim cam o oră, o oră și ceva în plus și nu mai reușim să separăm casa, familia, de locul de muncă. Totul se întâmplă în același loc, într-un mix nu tocmai fericit”, a explicat medicul.

Potrivit lui, este foarte important să identificăm problemele, înainte ca acestea să se transforme în probleme de sănătate serioase precum burnout.

„Sunt soluții, dar până să ajungem la soluții, ar trebui să vedem problemele. Acestea sunt legate de apariția sindromului burnout, de apariția problemelor de anxietate, legate în contextul stresului de la locul de muncă, de probleme cu somnul. Foarte mulți angajați în ultima perioadă și în tot contextul acesta  pandemic se confruntă cu astfel de probleme: insomnii sau unii ajung și în burnout”, a mai spus medicul.

El a mai explicat, apoi, care sunt avantajele și dezavantajele muncitului de acasă.

„Muncitul de acasă are plusuri și minusuri. Plec de la o chestie simplă: în redacție ai un scaun ergonomic, ai o poziție corectă sau aproape corectă în care stai, în timp ce acasă stai pe canapea sau pe scaunul din bucătărie și încep să apară probleme de postură, care pot să dea cefalee.

Când ești în redacție și ești focusat pe un material pe care-l scrii, dacă ești acasă, mai sună un curier, plânge copilul, latră câinele, faci și alte lucruri și atenția ta se sparge și atunci, pentru a face același lucru, ai nevoie de o perioadă mult mai mare de timp. Și ajungi să lucrezi mai mult, dar cu o productivitate mai scăzută.

Plus că, în mare parte, la locul de muncă există acea pauză de cafea, de țigară, unde te întâlnești cu un coleg, mai schimbi o idee, te conectezi cumva. Acum, dacă mare parte din lucru s-a mutat online, acele call-uri, acele video-conferințe, faci ce vrei, poate nu te mai îngrijești, îți pui o cămașă și nu știe nimeni că ești în pantaloni scurți. Nu mai exist granițe. Lucrurile se mixează”, a explicat medicul Mihai Bran.

El a mai precizat că un alt dezavantaj este acela că, lucrând de acasă, având tehnologia la îndemână permanent, ești practic, conectat la job tot timpul.

„Prin digitalizare, tehnologia e din ce în ce mai prezentă, mai ales pentru modul acesta de lucru remote, chiar a apărut un termen nou în zona asta de HR, se numește livism, desemnează faptul că angajații sunt conectați la locul de muncă prin tehnologie, practic permanent. Ai telefon de serviciu, laptop, mail de serviciu la care trebuie să răspunzi și pe toate sursele astea de comunicare ești bombardat cu informații, cu taskuri, cu lucruri de făcut care te stresează și, de fapt, tu ești de serviciu non-stop.”

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel