Mukbang: fenomenul care a îngrijorat dieticienii cu privire la influența asupra sănătății publicului. Între divertisment viral și posibile probleme alimentare

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Mukbang Foto: Freepik
Mukbang Foto: Freepik

Mukbang-urile au devenit un fenomen pe rețelele sociale, captând milioane de vizualizări și ridicând preocupări legate de sănătatea fizică și mintală a spectatorilor lor.

Vezi și: Cum să recunoști și să gestionezi epuizarea profesională. Principalele diferențe dintre burnout și depresie

Până la jumătatea lunii august, existau peste 4 milioane de videoclipuri TikTok cu hashtag-ul mukbang. Persoanele cu influență în domeniul alimentar, unele cu milioane de urmăritori, sunt văzute mușcând din diverse alimente texturate în fața camerei, microfonul capturând sunetele înghițiturilor și ronțăitului. Pe măsură ce popularitatea acestui gen de videoclipuri crește, dieteticienii își exprimă îngrijorarea cu privire la impactul potențial asupra publicului lor.

Termenul „mukbang” a câștigat popularitate pe YouTube în 2015, cu un vârf în timpul pandemiei globale de coronavirus din martie 2020. Această tendință este atribuită spectatorilor care caută conexiuni sociale cu creatorul, potrivit dieteticianului înregistrat Grace Derocha.

Un bărbat s-a înregistrat mâncând fast-food într-un videoclip cu aproape 5,8 milioane de vizualizări, demonstrând popularitatea videoclipurilor mukbang. Termenul „mukbang” este derivat din cuvintele coreene „meokda” (a mânca) și „bangsong” (a transmite/ broadcast).

Aceste videoclipuri prezintă o persoană care mănâncă multă mâncare în fața camerei în timp ce vorbește cu publicul său virtual. Recent, termenul a câștigat popularitate pe YouTube și TikTok cu videoclipurile ocazionale care prezintă mese de dimensiuni medii.

Cele mai vizualizate videoclipuri prezintă adesea aceștia creatori de conținut mâncând alimente care creează sunete asemănătoare ASMR. Aceștia uneori experimentează cu alimente neobișnuite, cum ar fi pizza sau crenvurști înveliți cu bomboane, pentru a provoca o reacție șocantă din partea publicului său. Mulți oameni folosesc mukbangs pentru divertisment sau pur și simplu pentru a arăta bine.

Un studiu din 2020, care a analizat peste 5 000 de videoclipuri mukbang de pe YouTube, a constatat că cele mai extreme videoclipuri, care prezintă supraalimentarea sau consumul de alimente picante sau iritante, au fost vizionate mult mai mult decât videoclipurile mai puțin extreme.

Dieteticienii sunt îngrijorați de faptul că aceste videoclipuri extreme ar putea încuraja spectatorii să mănânce în exces, să evite anumite alimente sau să nu consume nutrienții necesari. Suzanne Fisher, dietetician autorizat, consideră că multe videoclipuri mukbang romanțează experiența de a consuma o cantitate atât de mare de alimente.

În plus, spectatorii nu sunt conștienți de ceea ce se întâmplă în afara camerei, deoarece unele videoclipuri pot fi editate pentru a-i face pe spectatori să creadă că mâncarea este consumată.

Citește și: Odihna și recuperarea: esențiale pentru succesul sportiv. Prevenirea accidentărilor sportive prin somn și odihnă adecvată

Foto: Freepik @wayhomestudio

Kieanna, dietetician autorizat, încearcă să fie transparentă cu publicul său, informându-i pe oameni că adesea nu mănâncă toată mâncarea prezentată și că face exerciții în afara camerei. Aceasta crede că oamenii ar trebui să folosească mukbangs pentru divertisment și să nu le ia prea în serios, deoarece conținutul de pe social media nu este neapărat real, iar oamenii nu pot crede cu adevărat tot ceea ce văd.

Mukbangs, sau videoclipurile despre mâncare, pot avea un impact pozitiv asupra celorlalți, inspirându-i să încerce rețete nutritive. Creatoarea de conținut Rosemarie Dehesa, cu peste o jumătate de milion de urmăritori pe TikTok, împărtășește videoclipurile sale despre gătit, mâncat și exerciții fizice pentru a se conecta cu alte persoane care împărtășesc pasiunea pentru mâncare.

Pentru a se menține în formă, majoritatea creatorilor practică postul intermitent și își ating obiectivele zilnice de pași și face exerciții timp de aproape trei ore pe zi. Prioritizarea obiectivelor personale de sănătate, care pot fi diferite de cele de pe ecran, este crucială. 

Aceste videoclipuri pot avea un impact semnificativ asupra sănătății mintale, potrivit dieteticianului înregistrat Alex D'Elia. Aceasta sugerează că spectatorii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru factorii declanșatori și să recunoască atunci când comportamentul compulsiv este un semn de avertizare.

Alex D'elia recomandă practicarea atenției atunci când urmăriți mukbangs și observarea efectelor diferitelor tipuri de alimente asupra bunăstării mentale. Dacă vă simțiți obosiți sau agitați, verificați-vă și folosiți verificările ca ghid pentru a identifica factorii declanșatori.

Mukbangs prezintă adesea mâncare fast-food sau prăjită cu o textură crocantă, care poate duce la un consum nesănătos. Dieticianul Suzanne Fisher recomandă să nu clasificați alimentele în alegeri „rele” și „bune”, deoarece acest lucru poate duce la un consum nesănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel