MS: Sportivul din Maramureș pozitiv COVID este probabil infectat cu varianta OMICRON la fel ca ceilalți doi pasageri confirmați vineri

Dana Lascu |
Data publicării:
Teste COVID. Foto: Pixabay
Teste COVID. Foto: Pixabay

Ministerul S ănătății a anunțat că sportivul din Maramureș, care a fost repatriat săptămâna trecută din Africa de Sud și care este pozitiv COVID-19, are, cel mai probabil, varianta  OMICRON. Sportivul este vaccinat și nu are simptome!

„În urma rezultatelor parțiale ale secvențierii tulpinii provenind de la sportivul din județul Maramureș, este foarte probabil ca aceasta să fie similară (OMICRON) cu cele identificate la alți 2 pasageri din cursa din Africa de Sud. Diagnosticul va fi finalizat în cursul acestei săptămâni. Persoana se află în izolare, cu stare de sănătate bună. Precizăm ca persoană este vaccinată și nu manifestă simptome”, a anunțat Ministerul Sănătății, într-o informare. 

Reamintim că primele 2 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate vineri, în România, de Ministerul Sănătății. 

„În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București în data de 30 noiembrie 2021. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice”, arăta comunicatul remis presei.

De asemenea, astăzi, medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, a declarat, la un post TV, că „prima problemă a Omicron este transmisibilitatea”.

„A doua problemă: ocoleşte sau nu vaccinarea? A treia problemă: îmbolnăvirile mai grave. Nu ştim acum toate răspunsurile despre Omicron. Omicron este mai transmisibilă decât varianta Delta. În Africa de Sud, Omicron a generat o creştere exponenţială. În provincia din Africa de Sud, peste 60% dintre persoane trecuseră prin boală. Omicron poate să ocolească anticorpii. În 2-3 săptămâni vom afla dacă anticorpii pot neutraliza virusul. Omicron poate deveni tulpină dominantă. Vaccinarea protejează în continuare faţă de formele severe de boală. Şi persoanele trecute prin boală sau vaccinate vor răspândi virusul. Va fi nevoie de un alt set de măsuri. Nevaccinaţii sau cei care nu au fost expuşi bolii vor avea risc de îmbolnăvire. De aceea trebuie accelerată campania de vaccinare”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel