Cercetările arată că ora la care mâncâm este aproape la fel de importantă cu ceea ce mâncăm, atunci când vrem să pierdem câteva kilograme.
Un nou studiu (link direct), publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, a artătat că persoanele care mănâncă cina târziu, nu numai că ard mai puține grăsimi peste noapte, dar au și niveluri mai mari de zahăr din sânge, în comparație cu cei care obișnuiesc să mănânce cina mai devreme.
„Consumul de calorii la ore târzii este asociat cu obezitatea și sindromul metabolic”, au scris cercetătorii în noua lucrare. Aceștia au lansat ipoteza că mâncatul seara modifică metabolizarea grăsimilor în timpul somnului, într-o manieră care promovează obezitatea.
Pentru a-și susține ipoteza, autorii au recrutat 20 de voluntari sănătoși, 10 femei și 10 bărbați.
Fiecare voluntar a fost instruit să mănânce o cină bazată pe macronutrienți, compusă din aceleași alimente (35% din cantitatea de calorii consumate în ziua respectivă, 50% din cantitatea de carbohidrați și 35% din cea de grăsimi)) și să o consume la ora 18:00 sau 22;00, cu o oră înainte de a merge la culcare.
Concluzia studiului a fost că cei care mâncat cina la ora 22:00 au avut o ardere a grăsimilor cu 10% mai mică, iar nivelul maxim al glicemiei a fost cu aproape 20% mai mare în rândul acestui grup, comparativ cu cei care au luat cina la ora 18:00.
Mai mult, cina târzie a indus o intoleranță nocturnă la glucoză și a scăzut oxidarea și mobilizarea acizilor grași. Astfel că, nu a mai contat ce au mâncat subiecții, ci modul în care organismul acestora a procesat alimentele în funcție de ora la care au luat cina.
Studiul integral, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.