Un studiu realizat de Universitatea din Milano a constatat că mersul pe jos în reprize scurte sau urcatul scărilor poate arde cu 20-60% mai multă energie decât activitatea susținută pe aceeași distanță.
Cercetătorii au înrolat 10 participanți în vârstă maximă de 27 de ani, care au fost supuși unor reprize de 10 până la 240 de secunde de mers pe banda de alergare sau de urcat scări.
Studiul a constatat că rafalele mai scurte de activitate au avut un cost metabolic mai mare, rafalele de 30 de secunde consumând cu 20% până la 60% mai mult oxigen decât rafalele constante.
Cercetătorii au concluzionat că începerea și oprirea activității a permis participanților să consume mai multă energie din cauza proceselor metabolice întâlnite în timpul accelerării ritmurilor intense, în comparație cu consumul susținut de energie al ritmurilor mai lungi.
Aceștia sugerează că persoanele care doresc să își maximizeze randamentul exercițiilor fizice ar putea lua în considerare punerea în aplicare a unor reprize mai scurte de activitate, mai degrabă decât un efort susținut mai lung.
Antrenamentul pe intervale de mare intensitate vs. antrenamentele mai lungi
Studiul a constatat că exercițiile fizice de scurtă durată, cum ar fi antrenamentul în intervale de intensitate ridicată (HIIT), pot arde mai multe calorii datorită opririi și pornirii frecvente, însă beneficiul real poate varia în funcție de metabolismul individual și de obiceiurile de exerciții fizice.
Concluziile studiului nu pot fi aplicate în general oricărei forme generale de antrenament din cauza accentului pus pe perioade mai scurte de activitate. Autorii sugerează că, în medie, folosim în mod disproporționat mai mult oxigen în primele 30 de secunde de exercițiu, dar majoritatea acestui fenomen se corectează înapoi la o stare stabilă în primele câteva minute.
Creșterea cheltuielilor de energie și a consumului de oxigen în timpul primelor 30 de secunde de antrenament este interesantă, dar este logic să nu prioritizăm antrenamentele în jurul acestui fenomen, deoarece este atât de de scurtă durată și poate duce la așteptarea mai mult timp pentru perioadele de recuperare decât la efectuarea efectivă a exercițiilor fizice.
Concluziile studiului se aplică mai degrabă situațiilor de începere a exercițiilor fizice, cum ar fi plimbările scurte intermitente, decât exercițiilor fizice susținute.
Citește și: Pericol ascuns în bucătărie: substanțe toxice în ustensilele din plastic negru. Ce spun experții
Foto: Freepik @gritsiv
Vârsta determină de câtă energie dispunem
Este posibil ca rezultatele studiului să nu se aplice în general unei populații generale din cauza vârstei medii relativ tinere a participanților, care au fost doar 10 la număr.
Condiția fizică poate avea un impact semnificativ asupra consumului maxim de oxigen, care este cantitatea de oxigen disponibilă pentru intensitatea maximă. Indiferent de activitate, a existat un aport inițial excesiv de oxigen, de cele mai multe ori în exces față de aportul eventual necesar mai târziu.
Acest lucru s-ar putea datora faptului că organismul nostru este foarte bine pregătit pentru exploziile de activitate fizică, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege factorii determinanți.
Studiul nu analizează diferențele legate de vârstă, astfel încât nu este clar dacă persoanele mai tinere, cu niveluri mai ridicate de energie, câștigă mai puțin din scurtele reprize decât adulții mai în vârstă.
Cu doar 10 participanți, constatările sunt departe de a fi definitive, iar dimensiunea redusă a eșantionului limitează fiabilitatea și aplicabilitatea mai largă a studiului. Sunt necesare mai multe date pentru a trage concluzii solide.
Alte beneficii ale antrenamentelor scurte
Un studiu publicat în European Heart Journal a arătat că exercițiile fizice timp de cel puțin două minute pe săptămână pot reduce riscul de boli de inimă, cancer și moarte timpurie.
Studiul a implicat 72.000 de adulți, cu o vârstă medie de 62 de ani, care nu sufereau de boli cardiovasculare sau cancer. Cercetătorii au constatat că exercițiile fizice viguroase timp de 15 minute pe săptămână au fost asociate cu o scădere cu 18% a riscului de deces, o scădere cu 40% a riscului de apariție a bolilor de inimă și o scădere cu 16% a riscului de cancer.
Riscul pentru toate cele trei categorii a scăzut și mai mult pe măsură ce cantitatea săptămânală a crescut. Studiul a constatat, de asemenea, că acumularea mai multor perioade scurte de activitate viguroasă în momente diferite pe parcursul zilei ar putea fi deosebit de benefică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.