Activitățile zilnice precum dușul, perierea dinților și condusul la locul de muncă sunt acțiuni funcționale pe care le întreprindem pentru a ne parcurge ziua. Unii ar putea spune că sunt atât de adânc întipărite în rutina noastră încât nu ne gândim prea mult la ele în timp ce le facem. Și dacă vrem să ne concentrăm asupra sănătății fizice, am adăuga exercițiile fizice și alimentația sănătoasă.
Dar ce se întâmplă cu sănătatea creierului atunci când rutina face parte din activitățile zilnice
Ce trebuie să facem pentru a ne păstra mintea ascuțită. Se pare că există ceva mai real, pe care îl putem face în viața de zi cu zi și care poate ajuta la stimularea diferitelor conexiuni neurale, crescând astfel puterea de memorie. Potrivit neurobiologului și autorului cărții "Keep Your Brain Alive: 83 Neurobic Exercises to Help Prevent Memory Loss and Increase Mental Fitness", Lawrence C. Katz, există ceva ce poți face în fiecare zi în timp ce ești la duș: intră în duș așa cum faci de obicei, dar ține ochii închiși tot timpul.
Prin "vederea" cu mâinile, nasul și urechile, practic exersezi zone noi ale creierului față de cele pe care le-ai antrena cu ochii deschiși în duș. Adaugă asta la lista lucrurilor interesante pe care nu le știai despre creier, potrivit Health Digest.
Vezi și: Laptele care previne osteoporoza. O cană din acest lapte conține 25% din necesarul zilnic de Calciu
Ce sunt exercițiile neurobice
Stimularea creierului - FOTO: Freepik@bestvector083
Acestea sunt numite exerciții neurobice. Ceea ce Lawrence C. Katz sugerează, adică dușul cu ochii închiși, este doar un exercițiu printre multe altele, numite exerciții neurobice, care folosesc cele cinci simțuri — gust, atingere, miros, vedere și auz — într-un mod nou pentru a spori puterea de memorie a creierului.
În timp ce unul dintre ele implică ceva ce poți face când te speli pe dinți în fiecare zi, există și altele precum perierea dinților cu mâna non-dominantă, luarea unei rute diferite spre muncă, schimbarea rutinei de dimineață, întoarcerea fotografiilor din casă cu susul în jos pentru câteva zile, plimbarea pe culoare diferite în supermarket sau familiarizarea nasului cu mirosuri noi, etc., care pot fi adăugate la listă.
Creierul, afectat de lipsa stimulării
Creierul tău tinde să se atrofieze atunci când nu învață lucruri noi, spune șeful secției de Geriatrie și Centrul de Memorare la Broadlawns Medical Center din Des Moines, Iowa, Dr. Robert Bender. Ideea este să îți provoci creierul să funcționeze diferit față de modul în care o face atunci când ești concentrat pe menținerea unei rutine — oferindu-i spațiu să crească și să-și exercite mușchii.
Și nu este greu de înțeles de ce acest lucru funcționează. La fel ca antrenamentul de forță sau orice alt tip de exercițiu fizic care te scoate din zona ta de confort și duce în cele din urmă la beneficii fizice, creierul reacționează similar atunci când este provocat să lucreze la ceva diferit bazat pe simțuri și pe informațiile pe care le primește.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.