Monturile, de ce apar și cum le tratezi. Explicațiile ortopedului

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Monturile înseamnă acele ciocuri dureroase care se dezvoltă la baza degetului mare, al cărui vârf se îndreaptă încet spre interior
Monturile înseamnă acele ciocuri dureroase care se dezvoltă la baza degetului mare, al cărui vârf se îndreaptă încet spre interior

Mulți cred că monturile apar din cauza faptului că purtăm încălțăminte care ne strânge sau tocuri. „Adevărul este altul”, spune dr Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat în chirurgia artroscopică minim invazivă. Cauzele lor cunoscute sunt altele, iar tratamentul adecvat le poate face să nu mai apară.

Monturile, definite medical drept Hallux valgus, reprezintă deformitatea la nivelul degetului mare al piciorului, denumit haluce, atunci când vârful degetului mare deviază către celelalte degete, iar capul metatarsului 1 devine prominent pe partea internă a piciorului, explică, EXCLUSIV pentru DC Medical, Dr Tarek Nazer, medic ortoped supraspecializat în chirurgia artroscopică minim invazivă.

„Cauza apariției lor nu este una foarte clară, dar s-a observat că factorul ereditar joacă un rol important în aparția acestora, urmat de bolile reumatice, contrar a ceea ce cred mulți pacienți că monturile apar din cauza încălțămintei înguste și a tocurilor. Un ultimul studiu arată că tocurile reprezintă doar un factor favorizant pentru avansarea procesului de dezvoltare a monturilor", arată ortopedul.

Din păcate și în ciuda leacurilor băbești și a altor dispozitive promovate ca fiind soluția pentru monturi, nu există metode nechirurgicale pentru a face ca monturile să dispară sau să oprească apariția acestora. „Toate metodele de tratament fără operații, precum ortezele și exercițiile ajută doar la întârzierea procesului de dezvoltare a moturilor, dar nu le opresc evoluția", punctează dr Tarek Nazer.

Operații minim invazive care reduc masiv riscul de recidivă

Dar operațiile sunt în măsură să le repare și să oprească revenirea lor?

„Tratamentul pentru monturi este chirurgical, însă vestea bună este că metodele de tratament chirurgical au evoluat foarte mult în ultimii 10 ani și au apărut metode chirurgicale minim invazive care ajută la o recuperare mult mai rapidă, fără a mai fi neoie de nevoie de gips, și care scad mult riscul de recidivă față de ce se obține în urma tratamentului chirurgical clasic", arată ortopedul.

Operația durează, în medie, aproximativ 40 minute, pacientul trebuie să rămână doar o noapte în spital apoi merge acasă folosind o orteză specială care îi permite să calce pe piciorul operat, din prima zi, fără cârje.

Garanții că 100% vei scăpa de această problemă nu pot fi date, dar prin metodele minim-invazive, care presupun incizii foarte mici, „riscul de recidivă rămâne foarte scăzut", conchide chirurgul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel