Mononucleoza: cauze, simptome și tratament. De ce să te ferești

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Mononucleoza se transmite cel mai adesea prin sărut, pentru că virusul trăiește în salivă
Mononucleoza se transmite cel mai adesea prin sărut, pentru că virusul trăiește în salivă

Virusul mononucleozei trăiește în saliva unei persoane infectate. Deci puteți să-l transmiteți sau să-l primiți printr-un sărut - de asta se mai numește și „boala sărutului”-, dar și dacă beți din aceleași pahare sau căni, ori folosiți linguri, furculițe și varii obiecte, în comun cu alte persoane. Epuizarea este doar unul din mai multe simptomele bolii.

Mononucleoza sau „mono" este o infecție virală care poate provoca simptome asemănătoare gripei, care de obicei apar la 4 până la 6 săptămâni după ce v-ați molipsit. Este numită deseori „boala sărutului", deoarece virusul se răspândește adesea printr-un sărut.

Care sunt cauzele

Cel mai comun vinovat este virusul Epstein-Barr. Dar și alți viruși vă pot da mononucleoză. Doar pentru că aveți virusul nu înseamnă că veți face și boala. Mulți oameni care sunt infectați, în special copiii mici, au foarte puține simptome, ba uneori chiar deloc.

Simptome

S-ar putea să vă simțiți mai obosit decât de obicei și să aveți o febră ușoară și o durere în gât. Ganglionii limfatici, țesut care în mod normal funcționează ca filtru, se pot umfla la subraț și în zona gâtului și a zonei de înghițire. De asemenea, puteți avea dureri de corp, amigdalite, cefalee și chiar o erupție cutanată.

Cine se molipsește?

Oricine poate face mononucleoză. Dar adolescentii și inerii în jurul vârstei de 20 de ani sunt cel mai probabil să aiba simptome sufcient de grave pentru a le observa. Chiar dacă nu v-ați simțit rău, probabil că ați luat deja virusul Epstein-Barr. Dacă da, probabil că nu veți mai face mononucleoză din nou.

Cum te molipsești?

Virusul trăiește în saliva unei persoane infectate. Deci puteți să-l luați prin sărut sau dacă împărțiți căni, pahare, linguri și alte obiecte. Mononucleoza nu se răspândește la fel de ușor ca gripa obișnuită, dar o puteți lua și prin tuse sau strănut, dacă sunteți în apropierea persoanei infectate. Alte fluide corporale, cum ar fi sângele și materialul seminal, pot, de asemenea, să o transmită.

Când este contagioasă?

Când ești bolnav, desigur. Dar, de asemenea, puteți da mononucleoză cuiva chiar înainte să știți că o aveți. Acest lucru se datorează faptului că perioada de incubare a virusului este de 4 până la 7 săptămâni înainte de a declanșa primele simptome. Chiar și atunci, este posibil să nu o recunoașteți ca fiind mononucleoză, deoarece simptomele dvs. ar putea să nu se apară toate imediat. Unele studii arată că poți transmite virusul și la 18 luni după ce te-ai molipsit.

Diagnostic

Spuneți-i medicului dumneavoastră despre toate simptomele pe care le aveți și dacă ați mai avut mononucleoză înainte sau nu. Medicul vă va examina, eventual verificându-vă ganglionii limfatici, amigdalele, splina și ficatul, pentru umflături. De obicei, acestea sunt suficiente pentru a diagnostica boala, deși în unele cazuri este posibil să aveți nevoie de un test de sânge pentru anticorpii Epstein-Barr, o activitate neobișnuită a celulelor albe din sânge sau modificări ale modului în care funcționează ficatul dumneavoastră.

Tratament

Nici antibioticele (care luptă împotriva bacteriilor), nici medicamentele antivirale nu funcționează împotriva mononucleozei. Ibuprofenul sau acetaminofenul pot ajuta la durerile de cap, febră și dureri de corp, dar nu există medicamente care să vă pot vindeca sau chiar să vă scurteze boala. Nu dați niciodată aspirină unui copil bolnav de mononucleoză sau alt virus, deoarece poate provoca o afecțiune gravă numită sindrom Reye care poate dăuna ficatului, atrag atenție experții de la WebMD.

Ce puteți face?

Este important să vă odihniți, mai ales la începutul bolii, când vă simțiți cel mai rău. Acest lucru poate ajuta la prevenirea complicațiilor și vă va împiedică să vă simțiți mai rău. Beți multă apă și alte lichide pentru a vă menține corpul hidratat. Apa cu gheață și alte alimente reci vă pot ameliora durerea din gât și vă ajută și gargara cu apă sărată, de câteva ori pe zi. Cu multă repaus și fluide, majoritatea cazurilor de mononucleoză nu sunt serioase și se îmbunătățesc în câteva săptămâni.

Prevenție

Nu există vaccin pentru mononucleoză. Dacă cineva pe care-l știți are boala, nu-l pupați sau sărutați! Pentru a fi într-adevăr în siguranță, așteptați câteva zile după ce persoana nu mai are simptome, mai ales febră. Spălați-vă pe mâini în mod regulat și evitați să mâncați din aceeași farfurie, să beți din aceleași recipiente și să folosiți în comun obiecte personale cu alte persoane, mai ales periuțele de dinți. În rest nu prea avem cum ne proteja de virus.

Nu vă antrenați în timpul bolii și imediat după

Un simptom posibil al mononucleozei este o splină mărită. Acest lucru facilitează deschiderea, provocând dureri și sângerări în interiorul corpului, care ar putea necesita o intervenție chirurgicală de urgență. Așa că stați departe de sporturile care presupun și contact, inclusiv fotbalul sau artele marțiale, dar și ridicarea greutăților vă poate face rău. Medicii vă recomandă să așteptați cel puțin o lună după ce simptomele au dispărut înainte să reveniți la antrenamente intense.

Alte complicații

Mononucleoza vă poate inflama ficatul și poate provoca icter care să vă afecteze pielea și albul ochilor. Mai rar, poate inflama mușchiul inimii (miocardită), provocă probleme de coagulare, poate infecta sistemul nervos (meningită, sindrom Guillain-Barre) și vă va reduce numărul de celule roșii din sânge (anemie). Uneori, amigdalele pot fi atât de umflate încât fac dificilă respirația. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă observați oricare dintre aceste semne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel