Monitorizarea video în spitale. Bubenek: Camere centrate pe bolnav, înregistrează tot ce se întâmplă. Nu văd de ce nu te-ar apăra atâta timp cât nu ai nimic de ascuns, îți faci treaba corect

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Monitorizarea video în spitale - Foto: Freepick
Monitorizarea video în spitale - Foto: Freepick

Monitorizarea video în spitale are beneficii atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale. Acestea din urmă pot dovedi, cu rigoare, cum se desfășoară actul medical.

Monitorizarea video în spitale este un concept care deja a fost implementat în unele locuri. Sunt amplasate camere de supraveghere care stochează imaginile. Astfel, cadrele medicale au o acoperire în ceea ce privește desfășurarea activității.

În acest sens, în cazul unor acuzații de malpraxis există dovezile incontestabile ale desfășurării actului medical. Datele pot fi solicitate de instanțele de judecată.

”La începutul secolului apăruseră scandalurile de malpraxis și o soluție care ar fi fost atunci de tehnologie era înregistrarea video. Exista o reticență a medicilor și nu era capacitatea de stocare a informațiilor. Acum, tehnica a evoluat și nu mai e o problemă să stochezi filmele respective. Cum e medicul?”, a spus jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Dezbateri în Sănătate de la DC MEDICAL.

Atitudine fricoasă

Prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), a explicat în exclusivitate la DC Medical, în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate", realizată de jurnalistul Val Vâlcu, de ce este importantă supravegherea video din spitale.

”Ne-am îmblânzit mult această atitudine fricoasă. Ce faci tu acolo și nu ar trebui să se vadă. Lucrul acesta s-a întâmplat și cu pandemia, iar în clipa de față, foarte multe terapii intensive și din România au camere care sunt centrate pe bolnav. Înregistrează în timp real tot ce se întâmplă. Cum vine doctorul, cum pune mâna pe pacient, cum se face o manevră, cum îl întoarce asistenta.

Aceste date nu pot fi făcute publice. Fac parte, conform normelor GDPR, din intimitatea pacientului, din intimitatea actului medical, dar la rigoare pot fi cerute de Justiție pentru că și acestea sunt stocate într-un server.

Nu văd de ce nu te-ar apăra atâta timp cât nu ai nimic de ascuns, îți faci treaba corect, respectând toate regulile, de comportament, de colegialitate cu ceilalți participanți la calitatea actului medical”, a spus prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în exclusivitate la DC Medical, în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate".

Cât se păstrează datele

Datele înregistrate de camerele video sunt păstrate o perioadă îndelungată de timp.

”Nefiind reglementat nicăieri în clipa de față cât timp pot fi păstrate datele acestea cu astfel de sisteme, fiecare spital are un server unde păstrează aceste date mai mult sau mai puțin timp. Oricum, 30 de zile ele sigur sunt stocate. Este oferta minimală. Cele pe hârtie, este obligatoriu, a fi păstrate minim 15 ani.

Cele care sunt culese pe aceste servere se păstrează, teoretic, tot 15 ani”, a mai explicat prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel