„Aceste rezultate din mai multe studii independente in vitro care arată că Molnupiravir are activitate antivirală consistentă împotriva Omicron, varianta primară care circulă la nivel global, ne oferă și mai multă încredere în potențialul medicamentului molnupiravir de a fi o opțiune importantă de tratament pentru adulții cu forme uşoare până la moderate de COVID-19 care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală și deces”, a spus dr. Dean Y. Li, președinte al MSD Research Laboratories. „Suntem recunoscători medicilor investigatori pentru aceste informații importante și colegilor noștri care colaborează la nivel global cu autoritățile de reglementare pentru a se asigura că molnupiravir este disponibil pacienților eligibili”, a mai arătat acesta.
Studiile independente in vitro au fost realizate de cercetători din cadrul unor instituții din șase țări, respectiv din Belgia, Cehia, Germania, Polonia, Olanda și SUA. Studiile au folosit teste stabilite pe bază de celule pentru a evalua activitatea antivirală a Molnupiravir și a altor agenți antivirali COVID-19 împotriva diferitelor variante de SARS-CoV-2, inclusiv Omicron. Până la aceste cercetări, efectul Molnupiravir nu era fusese studiat împotriva Omicron în cadrul unor studii clinice.
„Pe baza mecanismului său de acțiune, împreună cu aceste noi descoperiri care demonstrează activitatea in vitro împotriva diferitelor variante ale SARS-CoV-2, inclusiv Omicron, anticipăm că Molnupiravir va continua să fie activ împotriva variantelor care prezintă motive de îngrijorare și un instrument important în lupta împotriva COVID-19”, a spus Wendy Holman, director executiv al Ridgeback Biotherapeutics. „Suntem recunoscători pentru eforturile medicilor investigatori și vom continua să contribuim la răspunsul împotriva pandemiei”.
Molnupiravir, dezvoltat de MSD (Merck) în colaborare cu Ridgeback Biotherapeutics, a fost autorizat pentru utilizare în peste 10 țări, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie și Japonia.
Alte variante care prezintă motive de îngrijorare
Rezultatele din studiul de faza 3 MOVe-OUT au fost publicate în New England Journal of Medicine. În cadrul MOVe-OUT, eficacitatea tratamentului cu Molnupiravir a fost în general consecventă între subgrupuri importante de pacienți, inclusiv pacienți infectați cu variantele Delta, Gamma și Mu ale SARS-CoV-2. În datele participanților cu secvențiere virală disponibilă (55,3%), cele mai comune trei variante de SARS-CoV-2 au fost Delta (58,1%), Mu (20,5%) și Gamma (10,7%).
50.000 de cutii de Molnupiravir ajung luni în România
„Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral - Molnupiravir. Am reușit să facem acest lucru”, a anunțat ieri, a anunțat ministrul Sănătății, prof dr Alexandru Rafila, la începutul ședințe de Guvern de la Palatul Victoria.
În România, LAGEVRIO® (molnupiravir), prin Autorizația privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale emisă de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), este aprobat pentru tratamentul formelor ușoare până la moderate de COVID-19 la adulții care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală și deces.
Compania MSD a anunțat și că, anticipând rezultatele studiului clinic MOVe-OUT și potențialul de a primi autorizare de punere pe piață sau aprobare, a produs Molnupiravir pe risc propriu, respectiv până la 10 milioane tratamente complete până la sfârșitul anului 2021 și se așteptă să producă încă cel puțin 20 de milioane în 2022.
Până în prezent, MSD a livrat Molnupiravir în peste 20 de țări; în țările în care este autorizat, pacienții au început să primească deja medicamentul. Pentru a suplimenta cantitatea produsă de companiile producătorii de generice licențiați, MSD a încheiat un acord cu UNICEF pentru a aloca până la 3 milioane de tratamente complete țărilor cu venituri mici și medii până în prima jumătate a anului 2022.
De a semenea, MSD a semnat un acord de achiziție cu guvernul SUA, în baza căruia compania îi va furniza aproximativ 3,1 milioane tratamente complete cu Molnupiravir, după autorizarea pentru utilizare în urgență sau aprobarea din partea FDA.
În total, MSD a încheiat în avans acorduri de achiziție pentru Molnupiravir cu guverne din peste 30 de țări, inclusiv Australia, Canada, Coreea, Japonia, Thailanda, Marea Britanie și Statele Unite, în așteptarea autorizațiilor de punere pe piață, fiind în prezent în discuții și cu alte guverne. Compania a anunțat că intenționează să implementeze o strategie de stabilire a prețurilor bazată pe criteriile Băncii Mondiale privind veniturile țărilor, care reflectă capacitatea unei țări de a-și finanța răspunsul împotriva pandemiei.
Nu în ultimul rând, MSD a încheiat, deja, un acord de licență voluntară cu Medicines Patent Pool pentru a permite accesul extins la Molnupiravir în țările cu venituri mici și medii, dar și acorduri de licență voluntară neexclusivă cu producători de medicamente generice din India, pentru a accelera disponibilitatea medicamentului în peste 100 de țări cu venituri mici și medii, ulterior aprobării sau autorizării de urgență din partea agențiilor de reglementare locale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.