Moliile, riscuri pentru sănătate. 8 moduri pentru a scăpa de dăunători

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
moliile - FOTO: Freepik@Agustin
moliile - FOTO: Freepik@Agustin

Moliile vă pot afecta sănătatea, nu doar hainele. Află cum poți scăpa de acești dăunători.

Moliile adulte nu sunt o mare amenințare pentru casa ta, dar larvele lor mănâncă în mod obișnuit din țesături, în special bumbac și lână, și bunuri uscate, cum ar fi pâinea și paştele.

Moliile nu sunt dăunători de uz casnic teribil de periculoși. Moliile fac parte din ordinul lepidopterelor de insecte, aceleași ca și fluturii. Există cel puțin 160.000 de specii cunoscute de molii, dintre care doar câteva le-ați găsi vreodată în interiorul casei dvs. Acest lucru poate fi o pacoste imensă și poate ruina multe haine bune, produse alimentare, și alte elemente de uz casnic.

Există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a scăpa de molii pentru a le împiedica să se reproducă vreodată și să guste din nou din bunurile dumneavoastră.

8 moduri de a scăpa de molii

Cum puteți să scăpați de molii dacă v-au infestat deja casa? Iată câteva sfaturi de top pentru îndepărtarea eficientă a moliilor:

Umple-ți casa cu cedru. De asemenea, puteți utiliza ulei de cedruîntr-o sticlă de pulverizare diluată cu apă sau într-un difuzor care poate răspândi mirosul de cedru. Moliile și alte insecte sunt respinse de feromonii din cedru.

Combinați ierburi uscate, zdrobite și sub formă de pulbere. Combinați următoarele într-o pungă pe care o puteți atârna oriunde păstrați haine sau alimente: lavandă, frunze de dafin, cuișoare, rozmarin și cimbru. Moliile urăsc, de asemenea, mirosurile acestor ierburi. De asemenea, puteți dilua uleiurile esențiale ale acestor plante și le puteți pulveriza pe haine și bunuri sau puteți folosi un difuzor cu una sau mai multe combinații ale acestor uleiuri.

Utilizați o capcană lipicioasă. Acoperiți-o cu feromoni de molii pentru a atrage moliile și a le bloca la suprafață. Odată ce sunt blocate, nu pot scăpa și, în cele din urmă, mor.

Păstrați podele, covoare, aspirate. Încercați să vă curățați casa cu un aspirator, cârpe de praf și produse de curățare ecologice pentru a vă menține casa fără praf și murdărie, care pot atrage moliile în interior. Asigurați-vă că goliți conținutul de vid și spălați în mod regulat cârpele de praf, astfel încât ouăle și larvele să nu crească și să se dezvolte.

Vezi și: Splina mărită, splenomegalia, cauze și tratament. De ce apare și

Înghețați orice haine sau obiecte care prezintă semne de molii. Păstrați aceste articole în congelator timp de cel puțin 24 de ore pentru a vă asigura că larvele sunt ucise.

Spălați hainele care conțin larve sau ouă. Utilizați apă caldă și căldură ridicată în uscător, dacă este posibil. Pentru hainele care nu pot fi spălate sau uscate la cald, puneți haine umede în congelator timp de o zi pentru a ucide larvele și ouăle.

Utilizați oțet pentru a ajuta. Spălați și frecați orice zone pe care le-ați găsit larve sau ouă cu o soluție de oțet și apă.

Luați în considerare să apelați la un serviciu de combatere a dăunătorilor. Uneori, tehnicile de îndepărtare și prevenire pur și simplu nu sunt suficiente. Dacă aveți o infestare cu molii care este scăpată de sub control, contactați o companie locală de combatere a dăunătorilor și vedeți ce soluții pot oferi, potrivit Healthline.

Vezi și: Anxietatea și depresia de sărbători, o realitate tristă. Leca, despre LINIA pentru persoanele singure: Au probleme mari de viață, uriașe. Oamenii aceștia trebuie ajutați!

Sfaturi pentru a preveni apariția moliilor

Iată câteva sfaturi pentru a împiedica moliile să intre în bunurile dvs.:

Periați orice haine din lână sau blană după ce le purtați afară. Ouăle de molii se pot infiltra cu ușurință în dulapul dvs., aplicându-se pe aceste materiale, astfel încât curățarea lor în mod regulat poate ajuta la menținerea moliilor departe de haine.

Păstrați-vă hainele și bunurile spălate înainte de a le depozita pentru perioade lungi de timp. Uscați-le la aer în lumina soarelui, dacă este posibil. Acest lucru asigură că toate ouăle sau larvele din hainele tale sunt clătite sau ucise, astfel încât să nu crească.

Păstrați-vă hainele și bunurile depozitate în recipiente etanșe. Utilizați cufere bine sigilate, recipiente din plastic, valize sigilate sau ceva similar pentru a vă asigura că moliile nu pot intra în interior și nu pot depune ouă. Nu lăsați materiale precum lâna sau costumele expuse la aer - puneți-le în pungi de îmbrăcăminte cu fermoar și etanșe în interiorul recipientelor sigilate, mai ales atunci când nu intenționați să le purtați pentru o vreme.

Păstrați zonele de depozitare pentru îmbrăcăminte și alte bunuri uscate. Moliile prosperă în împrejurimi umede și umede. Evitați depozitarea hainelor sau a obiectelor în subsoluri, garaje, hale în aer liber sau în alte zone care pot fi expuse la schimbările meteorologice. Puneți-le într-un dulap interior, într-o cameră sau în pod.

Vezi și: Infertilitatea, cauze și tratament. Când se poate efectua fertilizarea in vitro (FIV) cu bani de la stat

Moliile și sănătatea noastră

Majoritatea oamenilor nu experimentează efecte asupra sănătății din cauza prezenței moliilor în casă.

Sigur, sunt enervante și îți pot mânca hainele și alimentele uscate, dar, în cea mai mare parte, nu poartă nicio boală și nu provoacă de obicei reacții la cei care au alergii la alte insecte de interior, cum ar fi acarienii de praf sau argintul.

Dar larvele de molii - numite omizi, la fel ca frații lor fluture - pot provoca unele reacții alergice sau iritații atunci când intră în contact cu pielea ta. Unele larve au spini ascuțiți sau fire de păr care pot înțepa, provocând simptome precum:

- mâncărime

- piele solzoasă

- beșici

- erupţii cutanate

- focare de iritare a pielii similare cu eczeme

- dermatită de contact, care provoacă roșeață, urticarie și umflături

Unele larve de molii sau molii adulte produc, de asemenea, glicoproteine din substanțe externe de pe corpul sau aripile lor, care pot duce la reacții alergice atunci când sunt inhalate.

Combinate cu alergeni de la alți dăunători obișnuiți de interior, cum ar fi acarienii de praf, moliile vă pot umple mediul interior cu substanțe de insecte care provoacă simptome perturbatoare de alergie celor cu dispoziții genetice la reacții alergice la aceste proteine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel