Modificările unghiilor, indicator al sindromului de predispoziție la tumori BAP1. Semne timpurii ale cancerelor rare

Monika Baciu |
Data publicării:
unghii - FOTO: Freepik@Racool_studio
unghii - FOTO: Freepik@Racool_studio

Schimbările inexplicabile ale unghiilor ar putea semnala probleme grave de sănătate, inclusiv riscuri semnificative legate de cancer.

Vezi și: Deficiența de cupru, semnale de alarmă. Legătura dintre încărunțire și oboseală

Modificările în aspectul și structura unghiilor, de la dungi de culoare neobișnuită la semne de sângerare, ar putea fi un semnal de alarmă pe care nu trebuie să îl ignori. Detectarea timpurie a acestor simptome poate fi crucială în prevenirea unor afecțiuni serioase, făcându-le esențiale pentru orice persoană preocupată de sănătatea sa.


Un studiu recent realizat de Institutele Naționale de Sănătate (NIH) a scos la iveală o conexiune îngrijorătoare între schimbările aparent inofensive ale unghiilor și un risc crescut de tumori rare. Cercetarea indică faptul că o dungă albă sau roșie care se desfășoară pe lungimea unghiei ar putea semnala posibile cancere care afectează pielea, ochii și rinichii.

Onicopapilomul și sindromul de predispoziție la tumori BAP1

Studiul se concentrează pe persoanele cu sindromul de predispoziție la tumori BAP1, o tulburare genetică rară. S-a constatat că aceste persoane prezintă adesea onicopapilom, o afecțiune benignă caracterizată prin unghii îngroșate cu o dungă roșie.

Cercetătorii au subliniat importanța identificării acestor modificări ale unghiilor ca posibile indicii ale unui risc mai mare pentru sănătate.

Vezi și: SARS-CoV-2 înfruntă imunitatea. COVID fură proteinele corpului pentru a se ascunde și a provoca daune pe termen lung

Simptome suplimentare de observat

Pe lângă dungile roșii și albe, cercetătorii recomandă monitorizarea altor anomalii ale unghiilor, inclusiv:

- Dungi albe sau maro pe unghie

- Despicarea sau sfărâmarea unghiei

- Semne de sângerare sub unghie, potrivit DermNet.

În timp ce onicopapilomul afectează de obicei o singură unghie în populația generală, persoanele cu sindrom BAP1 arată frecvent mai multe unghii afectate de această afecțiune. Cercetătorii recomandă ca oricine observă aceste modificări distincte ale unghiilor să ia în considerare consilierea genetică.

Vezi și: Cancerul de col uterin, prevenție. Raluca Sîmbotin (MSD Romania): Provoacă 350.000 de decese. Sunt prevenibile

Unghii - FOTO: Freepik@1169

Constatări semnificative din studiu

Studiul a analizat datele a 47 de participanți cu vârste cuprinse între 13 și 72 de ani, din 35 de familii, toate având variante BAP1. Descoperirile au relevat că aproximativ 87% dintre cei cu sindrom de predispoziție la tumori BAP1 au prezentat anomalii ale unghiilor. Dintre aceștia, onicopapilomul a a afectat mai multe unghii în aproximativ 97% dintre participanți.

Apel la conștientizare și acțiune

Edward Cowen, șeful Serviciilor de Consultație Dermatologică la NIH, Institutul Național de Artrită și Boli Musculoscheletale și ale Pielii, a subliniat raritatea acestei constatări în populația generală.

"Prezența schimbărilor unghiei care sugerează onicopapilom pe mai multe unghii ar trebui să determine luarea în considerare a unui diagnostic de sindrom de predispoziție la tumori BAP1", a explicat Edward Cowen, potrivit Express.

Această cercetare își propune să îmbunătățească identificarea timpurie și evaluarea riscurilor pentru cei care ar putea fi afectați de această tulburare genetică.

Prin creșterea conștientizării acestor schimbări ale unghiilor, cercetătorii speră să informeze mai bine persoanele și furnizorii de servicii medicale, permițând intervenții timpurii și consiliere genetică atunci când este necesar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel