ADHD, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, afectează aproape 10% dintre copiii din SUA. Potrivit Medical News Today, există o serie de studii care au sugerat că dieta formată din fructe și legume poate afecta simptomele ADHD, cum ar fi lipsa de atenție și agitația.
Conform Centrului de control și prevenție al bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, AHDH este ”una dintre cele mai frecvente” afecțiuni de neurodezvoltare în copilărie, afectând 95% dintre copiii din SUA, respectiv 5% dintre copii la nivel mondial.
Această tulburare este de regulă diagnosticată în jurul vârstei școlare, 5-11 ani, dar poate fi în adolescență sau chiar la maturitate. Diagnosticul este de aproximativ 3 ori mai frecvent la băieți decât la fete în sondajele din comunitate, dar poate ajunge la un raport de 10 la 1 în rândul populației din clinici, deoarece fetele tind să fie subdiagnosticate.
Care sunt simptomele ADHD
Cele mai multe diagnostice sunt pentru ADHD combinat: neatent și hiperactiv-impulsiv. Simptomele acestuia la copii includ:
- Visare cu ochii deschiși
- Incapacitatea de a se concentra asupra sarcinilor
- Pierderea lucrurilor
- Frământare
- Dificultate în a urma instrucțiunile
- Vorbire și zgomote excesive
- Asumarea unor riscuri inutile
Cu toate acestea, nu toți copiii care prezintă aceste caracteristici au ADHD. Pentru un diagnostic de ADHD, simptomele trebuie să îndeplinească criterii specifice, inclusiv să aibă un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi și a activității școlare. Este un diagnostic pe viață, dar medicamentele și strategiile de adaptare pot reduce efectele sale.
Dieta și ADHD
Numeroase studii au propus că dieta poate juca un rol în ADHD, constatându-se că anumite alimente cresc simptomele, iar altele le diminuează.
Acum, un studiu american, publicat în Nutritional Neuroscience, sugerează că o dietă bogată în fructe și legume poate reduce simptomele de neatenție la copiii cu ADHD.
Studiul a fost realizat pe 134 de copii diagnosticați cu ADHD și dereglări emoționale, a durat 8 săptămâni.
"Autorii au o intenție bună în încercarea de a arăta cum nutriția poate influența consumul de alimente, dar designul studiului nu este ideal.
Pentru început, acesta are un eșantion de dimensiuni foarte mici. Pentru a obține informații bune, ar fi mai bine dacă ar avea mult mai mulți participanți și, de asemenea, ar efectua un studiu de control randomizat, dublu-orb, cu control”, a declarat dr. Daniel Ganjian, medic pediatru, pentru MNT.
Dieta și neatenția
De asemenea, studiul a evaluat regimul alimentar cu ajutorul Indexului de alimentație sănătoasă-2015 (HEI-2015). Acesta cuantifică proporțiile de fructe, legume, cereale integrale, alimente proteice, fructe de mare și alimente rafinate consumate la 1.000 de calorii.
Scorul HEI-2015 indică calitatea dietei, mai degrabă decât cantitatea. Acesta este evaluat de la 100, un scor mai mare indicând o dietă mai sănătoasă.
Modificările în alimentație ar putea reduce simptomele
Cercetătorii au concluzionat că acei copii care au avut un aport ridicat de fructe și legume au fost mai puțin predispuși la neatenție. Aceștia sugerează că sporirea aportului acestor alimente ar putea fi o modalitate de a atenua simptomele ADHD.
Prof. Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică la King's College London și conducătorul studiului Zoe, a salutat concluziile lor:
"Acest mic studiu sugerează că o dietă sănătoasă cu fructe și legume poate reduce ADHD la copii. Acest lucru confirmă un corp mai larg de cercetări care arată că calitatea alimentelor este esențială pentru sănătatea mintală - acționând prin intermediul microbilor noștri intestinali."
Vezi și: Medicament pentru adulții cu ADHD. Se administrează o capsulă pe zi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.