De la ce vârstă începe bătrânețea. Diana Bulgaru: Moartea de bătrânețe NU există! Nu se scrie niciodată așa ceva. La așa vârstă nu poți spune că a murit de bătrân

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
moartea de batranete - Freepik
moartea de batranete - Freepik

Moartea de bătrânețe este o sintagmă des utilizată. Dar, totuși, ce spun specialiștii despre moartea de bătrânețe.

Moartea de bătrânețe este o expresie utilizată în cazul decesului unor persoane vârstnice. Îmbătrânirea și moartea sunt legate: pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, moartea lor devine mai probabilă până când, la o vârstă extremă, putem fi surprinși mai mult de viața continuă decât de evenimentul morții.

Să luăm în considerare unele dintre caracteristicile clinice ale bătrâneții. Se spune adesea că suntem la fel de bătrâni ca arterele noastre, sugerând că boala arterială, care crește cu siguranță odată cu bătrânețea, este cauza tuturor semnelor clinice ale bătrâneții. Degenerarea arterială, în special arterioscleroză (cel mai frecvent datorată ateromului), este cea mai frecventă cauză de debilitate și deces în țările dezvoltate.

Moartea de bătrânețe nu există

Specialiștii susțin că nu există moarte de bătrânețe. Prof. univ. dr. Diana Iliescu-Bulgaru a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, de ce nu există moarte de bătrânețe. Moartea de bătrânețe poate fi, de asemenea, folosită pentru a descrie moartea unei persoane mai în vârstă care are loc în timpul nopții, posibil din cauza faptului că inima unei persoane se oprește în somn.

”Nu există moarte de bătrânețe. Nu se scrie niciodată așa ceva. Din punct de vedere medico-legal, diagnosticele de pe certificatul de deces, trebuie să conțină o cauză a decesului. Cauză trebuie să fie un eveniment anatomo-generator care să poată determina decesul.

Bătrânețea începe la 50 de ani, etapa a treia a vieții începe la 50 de ani. Nu putem trece ca tot ce moare la peste 50 de ani că a murit de bătrânețe”, a explicat prof. univ. dr. Diana Bulgaru, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Catatrenia, gemetele din timpul somnului, cauze. Nu există leac pentru boală

Moartea de bătrânețe, ce este

Certificatul de deces al reginei Elisabeta conține doar două cuvinte curioase sub cauza morții ei – moartea de bătrânețe

Am putea vorbi despre oameni care mor de bătrânețe în discursul de zi cu zi. Dar cine moare de fapt de bătrânețe, medical vorbind, în secolul 21?

O astfel de cauză vagă a morții nu numai că ridică întrebări cu privire la modul în care a murit cineva, ci poate fi, de asemenea, dificilă pentru familie și cei dragi lăsați în urmă.

Multe moduri în care oamenii mor

Principalele cauze de deces în Anglia și Țara Galilor sunt demența și boala Alzheimer; boli de inimă; boli cerebrovasculare (cum ar fi accident vascular cerebral); cancer; și COVID. Alte cauze notabile includ boli respiratorii cronice inferioare (cum ar fi astmul); gripă; și pneumonie.

Vezi și: Încălțămintea, legătura cu durerile de spate și alte afecțiuni. Cum să îți alegi încălțările potrivite

Moartea de bătrânețe, o istorie interesantă

Moartea de bătrânețe are o istorie lungă. A fost o cauză principală de deces în secolul al XIX-lea, alături de descrierea vagă ”găsit mort”. La mijlocul secolului al XIX-lea, înregistrarea morții cuiva a trecut de la cleric la laic, prin Births and Deaths Registration Act 1836 (în Regatul Unit).

A existat apoi publicația reper ”Bertillon Classification of Causes of Death” (Clasificarea Bertillon a cauzelor morții), scrisă de statisticianul și demograful francez Jacques Bertillon.

Filosoful canadian Ian Hacking a scris că a muri de orice altceva decât ceea ce era pe lista oficială era ”ilegal, de exemplu, să mori de bătrânețe”.

Cauza decesului, importantă

Ceea ce sugerează acest lucru este că furnizarea unei cauze precise a decesului este importantă, deoarece este un instrument valoros pentru urmărirea tendințelor mortalității la diferite niveluri ale populației.

În cele din urmă, ”bătrânețea” a devenit o expresie folosită în ultimă instanță pentru a descrie o cauză necunoscută a morții. Sau a devenit utilă atunci o persoană a murit din cauza unui număr mai mare de complicații, dar în situațiile în care nu era practic sau etic să se comande o autopsie pentru a găsi cauza exactă a morții.

Celălalt motiv pentru care „bătrânețea” a fost rar folosită drept cauză a morții în secolele XX și XXI a fost că nu oferă nicio alinare familiilor decedaților.

Cercetările arată că familiile doresc informații despre cum a murit persoana iubită, nu numai pentru aceasta că poate fi utilă pentru gestionarea propriilor probleme de sănătate, ci și pentru că oferă un motiv pentru moartea persoanei iubite.

O cauză necunoscută a morții poate exacerba durerea și trauma, mai ales dacă decesul a fost brusc sau neașteptat. Cercetătorii au susținut de mult timp că familiile formează relații continue cu persoana iubită după ce aceasta moare. Constatarea modului în care a murit este o parte a modului în care membrii familiei lăsate în urmă își gestionează durerea și îl comemorează pe decedat, potrivit Science Alert.

Vezi și: Alergia la alcool, reacții severe. Poate duce chiar la moarte. Cum o recunoști și ce trebuie să faci IMEDIAT

Speranța de viață a crescut

Moartea din cauza preocupărilor legate de vârstă devine din ce în ce mai frecventă. Din 1800, speranța de viață la nivel mondial a crescut, iar oamenii sunt așteptați acum să trăiască mai mult de două ori mai mult decât strămoșii noștri în unele părți ale lumii - datorită avansului din domeniului medical, potrivit IFL Science.

Cu toate acestea, potrivit CDC, speranța de viață a început să scadă în perioada 2020-2021, până la cele mai scăzute niveluri din 1996 încoace. Această scădere a fost atribuită în mare parte pandemiei de COVID-19, potrivit IFL Science.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel