Medicul pediatru Ilinca Tranulis a demontat câteva dintre miturile diversificării alimentației, dar și de programul meselor celor mici. Diversificarea are rolul de a obișnui tubul digestiv al copilului cu alimentele noi, iar abia după un an, rolul nutritiv este preluat de alimentele solide, iar acest lucru nu înseamnă că laptele își va pierde beneficiile și aportul de nutrienți, ci nu mai este cel mai important aliment.
”Este bine să începem cu un număr de mese, să îl stabilim și să ne ținem cât de cât de acest program, dar asta nu înseamnă ore fixe, ci mai curând, în funcție de somnurile copilului să ne organizăm astfel încât să respectăm numărul de mese pe care ni l-am propus.
Este extrem de neproductiv să trezim copilul sau să îl ținem mai mult timp treaz ca să îi dăm să mănânce.
Cu siguranță masa aceea nu va fi un succes. Rutina este bună, ne strecurăm printre somnurile lui, care la această vârstă sunt cât de cât stabilizate”, a explicat medicul pediatru la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.
Când trebuie să înceapă diversificarea alimentației
Cât privește începutul diversificării alimentației bebelușului, pe care unii o recomandă la 6 luni, dr. Tranulis subliniază că ”în cazul în care copilul este sănătos și nu sunt motive nici de început mai devreme, dar nici de amânat, este bine să fie în jur de 6 luni, cu plus minus câteva zile.
Există un mit cum că trebuie să aștept să stea singur în funduleț. Îmi doresc foarte mult să spun că nu este necesar să așteptăm acest moment. Unii copii, perfect normali și sănătoși și bine dezvoltați stau singuri în fund la 8 luni și atunci riscăm deficite nutriționale serioase ale copilului dacă așteptăm atât timp.
Îl așezăm în scaun de masă, îl ajutăm să stea într-o poziție corectă și începem să îi dăm de mâncare în jurul vârstei de 6 luni”, a mai spus medicul.
Legat de introducerea alimentelor noi, susține medicul, este bine de păstrat un interval de o zi, două între două alimente noi. ”Nu este nevoie să avem un interval mai mare, poate doar în cazul unui copil alergic, la care riscul de a dezvolta o reacție alergică la anumite alimente, pe care le cunoaștem că dau mult mai frecvent alergii, poate la acelea să stăm puțin mai mult.
Este bine când introducem un aliment nou să îi dăm o cantitate mică, iar în zilele următoare să creștem treptat. Dar la alimentele uzuale putem să mergem și cu câte unul pe zi”, a precizat dr. Tranulis.
Mărul ras cu biscuite, mitul demontat
Prima masă solidă a multora dintre noi, celebrul măr cu biscuite, este în opinia medicului depășit în vremurile actuale. ”Ideal ar fi să începem cu legume, sunt mult mai variate, îi oferă mulți nutrienți, putem adăuga ușor carnea lângă.
Carnea conține fier, nutrient pe care copilul nu și-l mai ia la această vârstă suficient din lapte.
Atunci, fructele care sunt dulci vor fi acceptate mai ușor după, invers s-ar putea să avem surprize”, a mai spus pediatrul.
Pasat sau nu, până când
Cât privește forma sub care vor primi cei mici mâncarea, pasată sau bucăți, dar mai ales vârsta la care trebuie să se renunțe la mâncărurile pasate, medicul afirmă că un copil de 9-12 luni ar trebui să înceapă să mănânce bucăți.
”Există un redescoperit curent de a oferi copiilor bucăți încă de la începutul diversificării, este vorba de alimentele moi pe care le strivește între limbă și palat, fără să aibă nevoie nici măcar de dinți”, a mai spus medicul, precizând în același timp că s-a renunțat la introducerea în alimentație a sucurilor, deoarece acestea conțin apă, zahăr și puține vitamine din fruct, în contextul în care tendința acestor sucuri este de a consuma zahărul din mai multe fructe în detrimentul fibrelor.
Apa, cel mai bun hidratant în perioada diversificării
Un alt mit demontat de medicul pediatru este cel privind introducerea ceaiului de plante o dată cu diversificarea alimentară.
”Încă din prima zi de diversificare îi vom oferi și apă. Ceaiul nu are beneficii suplimentare, din contra, ceaiul poate să fure fierul din alimentele pe car ele primește, deci să fie dăunător”, a mai spus medicul Ilinca Tranulis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.