Mituri și adevăruri despre insulină: NU dă dependență și NU se administrează doar în fazele avansate ale bolii

Angela Sabău |
Data publicării:
Insulină injecție Photo by Pavel Danilyuk from Pexels
Insulină injecție Photo by Pavel Danilyuk from Pexels

Diabetul este una dintre cele mai comune boli legate de vârstă, în ultimii ani. Tratamentul cu insulină a creat, se pare, cele mai multe mituri. Iată câteva dintre ele și explicațiile specialiștilor

Diabetul a apărut în tăcere ca o pandemie globală. Alimentația nesănătoasă, stilul de viață sedentar și predispoziția genetică joacă un rol semnificativ în dezvoltarea diabetului.

După ce ați fost diagnosticat cu această boală, trebuie să faceți multe schimbări în stilul de viață și să includeți medicamente pentru a controla nivelul zahărului din sânge.

Dar multe persoane cu diabet zaharat îi cer medicului să le ofere o alternativă la injectarea de insulină, temându-se de lucrurile pe care le-au citit sau auzit despre insulină, majoritatea fiind false.

Iată cele mai comune mituri ale injectării insulinei:

Mitul 1: Injecțiile cu insulină creează dependență

Realitate: injecțiile cu insulină nu creează dependență, deoarece organismul produce în mod natural insulină, așa că nu se poate deveni dependent de ea. Persoanele cu diabet care nu pot produce suficientă insulină trebuie să ia aceste injecții.

Mitul 2: Insulina este ultima fază a bolii:

Realitate: De obicei, persoanele cu diabet cred că insulina este recomandată persoanelor cu diabet avansat, sever. Dar, după ce au analizat beneficiile insulinei în întârzierea complicațiilor asociate diabetului, medicii prescriu acum insulina persoanelor cu diabet mult mai devreme, chiar și la debutul bolii.

Mitul 3: Insulina vindecă diabetul:

Adevăr: nu există un remediu pentru diabet; cu toate acestea, administrarea de injecții cu insulină poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet. De asemenea, terapia intensivă cu insulină la începutul cursului diabetului s-a dovedit că are ca rezultat remiterea diabetului pentru o perioadă scurtă, conform unor studii.

Mitul 4: Insulina provoacă creșterea în greutate.

Realitate: Mulți oameni care iau injecții cu insulină se plâng că se îngrașă destul de mult, deoarece insulina ajută organismul să utilizeze alimentele mai eficient. Așa că persoanele cu diabet trebuie să mănânce în mod corespunzător, pentru a evita să îngrașe prea mult.

Mitul 5: Injectarea de insulină doare

Realitate: Mulți oameni cu diabet se tem de ace; Cu toate acestea, acele de insulină folosite în aceste zile sunt nedureroase. Cel mai bun mod de a depăși teama de a se injecta este să-i încurajezi să se injecteze singuri.

Mitul 6: Insulina provoacă orbire, insuficiență renală sau moarte

Realitate: Orbirea, insuficiența renală sunt complicații frecvente ale diabetului slab controlat, și nu ale insulinei. Dar dacă injecțiile cu insulină sunt administrate devreme, aceste complicații pot fi evitate.

Mitul 7: Utilizarea insulinei în timpul sarcinii poate dăuna copilului

Realitate: Insulina poate traversa, într-adevăr, placenta, dar cantitatea care traversează placenta este foarte minimă și nu dăunează copilului; cu toate acestea, nivelurile necontrolate de zahăr din sânge dăunează copilului.

Mitul 8: Insulina provoacă episoade frecvente de hipoglicemie sau niveluri scăzute de zahăr din sânge.

Realitate: Insulina crește riscul de a dezvolta hipoglicemie, dar cu o educație adecvată, o dietă și monitorizarea glicemiei, acest risc poate fi minimizat sau evitat

Mitul 9: Odată ce începeți să utilizați injecția cu insulină, nu o puteți opri.

Realitate: Această afirmație este adevărată pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1, deoarece corpul lor nu este capabil să producă insulină; Cu toate acestea, pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2, medicul poate recomanda uneori trecerea de la injecție la medicamente, odată ce nivelurile de glucoză din sânge sunt controlate. Acest lucru se poate face prin dietă, exerciții fizice, scădere în greutate și medicamente, mai ales în primii ani după diagnosticarea diabetului, deoarece organismul lor poate încă produce insulină.

Mitul 10: Insulina este scumpă.

Realitate: Insulina nu este scumpă în comparație cu diferite medicamente pe care le-ar putea folosi pentru a gestiona nivelul zahărului din sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel