Mitul vinului roșu sănătos, spulberat de un nou studiu. Nu este mai sănătos decât cel alb

Monika Baciu |
Data publicării:
vin rosu - FOTO: Freepik@vecstock
vin rosu - FOTO: Freepik@vecstock

Această băutură plină de antioxidanți duce, de fapt, la cancer. Contribuie la deteriorarea celulelor și la apariția mutațiilor ADN.

Vinul roșu nu este mai sănătos decât cel alb. În plus, poate provoca mai multe tipuri de cancer.De ani de zile, iubitorii de vin roșu au susținut că băutura lor preferată oferă beneficii speciale pentru sănătate, în special datorită antioxidanților care ar putea proteja împotriva cancerului. Însă un nou studiu demontează această credință: vinul roșu nu este mai sănătos decât cel alb.

Cercetătorii de la Universitatea Brown au analizat decenii de studii care au comparat efectele vinului roșu și alb asupra riscului de cancer. Concluzia lor? Presupusa superioritate a vinului roșu este doar un mit.

"Nu am găsit nicio diferență în asocierea dintre consumul de vin roșu sau alb și riscul general de cancer, ceea ce contrazice convingerea larg răspândită că vinul roșu este mai sănătos decât cel alb", au scris cercetătorii, punând capăt unei percepții populare care a alimentat vânzările industriei vinului, evaluată la peste 400 de miliarde de dolari la nivel global.

De unde vine mitul sănătății vinului roșu?

Vinul roșu a fost considerat "opțiunea sănătoasă" datorită așa-numitului "paradox francez" – fenomenul observat de oamenii de știință care au remarcat că francezii, deși consumă o dietă bogată în grăsimi, au rate surprinzător de scăzute de boli de inimă. Un posibil motiv? Consumul regulat de vin roșu.

Cercetările s-au concentrat pe resveratrol, un compus prezent în coaja strugurilor, mai abundent în vinul roșu (unde fermentația are loc împreună cu cojile) decât în cel alb. Experimentele în laborator au arătat că resveratrolul poate încetini sau distruge celulele canceroase, ceea ce a contribuit la reputația vinului roșu ca potențial protector împotriva cancerului.

Însă ceea ce funcționează într-un eprubetă nu are neapărat același efect în corpul uman. Conexiunea reală dintre vin și cancer a fost neclară – până la acest nou studiu, care a lămurit lucrurile.

Vin roșu - FOTO: Freepik@vecstock

Ce au descoperit cercetătorii

Echipa condusă de Eunyoung Cho a analizat baze de date medicale, cum ar fi PubMed și EMBASE, căutând studii publicate până în decembrie 2023. Cercetătorii au integrat date din 42 de studii: 20 care au urmărit participanți pe termen lung și 22 care au comparat pacienți cu cancer și persoane sănătoase. Studiul a inclus aproape 3 milioane de persoane și peste 95.000 de cazuri de cancer.

Spre deosebire de cercetările anterioare, care au tratat vinul ca un întreg, acest studiu a separat clar datele despre vinul roșu și cel alb, analizând impactul fiecărui tip asupra riscului de cancer. Principalele tipuri de cancer investigate au fost: cancerul de piele, de sân, de prostată, ovarian, pulmonar și colorectal.

 Persoanele care au consumat cele mai mari cantități de vin roșu au avut un risc de cancer de 0,98, comparativ cu un scor de 1,00 pentru cei care au băut mai mult vin alb. Diferența dintre aceste valori este statistic nesemnificativă, arată studiul publicat în Nutrients - MDPI.

Semnale de alarmă pentru femei

Deși, în general, studiul nu a evidențiat diferențe între vinul roșu și cel alb, analiza pe categorii de gen a dezvăluit un aspect important. La femei, consumul de vin alb a fost asociat cu un risc cu 26% mai mare de cancer, în timp ce vinul roșu a fost legat de un risc cu 9% mai mic – o diferență care, deși nu semnificativă în sine, a fost considerată relevantă din punct de vedere statistic atunci când s-au comparat direct cele două tipuri de vin.

Aceste rezultate ar putea influența atât recomandările medicale, cât și alegerile consumatorilor, într-o industrie unde miturile despre sănătatea vinului au jucat un rol important în deciziile de cumpărare.

Analiza a arătat că persoanele care consumă vin alb prezintă un risc cu 12% mai mare de a dezvolta cancer, un rezultat considerat semnificativ din punct de vedere statistic. În schimb, consumul de vin roșu nu a fost asociat cu o creștere semnificativă a riscului de cancer.

Un aspect și mai alarmant al studiului se referă la riscul crescut de cancer de piele. Pe baza a șase studii specifice, s-a constatat că persoanele care consumă vin alb au un risc cu 22% mai mare de a dezvolta acest tip de cancer, în timp ce vinul roșu nu a avut un impact notabil.

"Pentru localizările individuale ale cancerului, a existat o diferență semnificativă între consumul de vin roșu și alb doar în cazul cancerului de piele", au notat cercetătorii.

Resveratrolul: mit sau realitate?

Vinul roșu este adesea promovat ca având efecte benefice datorită conținutului său de resveratrol, un compus cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și anticancerigene în studiile de laborator. Cu toate acestea, cercetătorii atrag atenția asupra unei realități mai puțin optimiste.

"Dacă resveratrolul distruge celulele canceroase în laborator, de ce nu scade incidența cancerului la consumatorii de vin roșu?"

Răspunsul stă în doza ingerată și în modul în care organismul metabolizează acest compus.

"Chiar dacă bei două pahare de vin roșu pe zi, primești doar aproximativ 27 de micrograme de resveratrol pe kilogram de greutate corporală, iar majoritatea acestuia nu devine activ în sistemul tău", explică autorii studiului.

Practic, pentru a beneficia de efectele anticancerigene observate în laborator, o persoană ar trebui să consume cantități periculoase de vin, ceea ce ar avea efecte dăunătoare asupra ficatului și sănătății generale.

Etanolul: un cancerigen confirmat

Indiferent de tipul de vin consumat, acesta conține etanol, un compus clasificat drept cancerigen de Grupa 1 de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC). Această categorie include și alte substanțe extrem de periculoase, precum fumul de tutun și azbestul.

Când este metabolizat, etanolul se transformă în acetaldehidă, o substanță care poate provoca mutații ale ADN-ului și deteriorarea proteinelor celulare, favorizând apariția cancerului. Potrivit IARC Global Cancer Observatory, în 2020, aproximativ 741.300 de cazuri de cancer – echivalentul a 4,1% din totalul mondial – au fost atribuite consumului de alcool.

Ca orice meta-analiză, studiul publicat în Nutrients are și limitări. Consumul de vin a fost auto-raportat, ceea ce poate introduce erori de memorie și estimare. De asemenea, deși au fost luate în calcul variabile precum fumatul, indicele de masă corporală și alți factori demografici, nu s-au putut elimina complet toți factorii de confuzie.

Cu toate acestea, cercetarea rămâne una dintre cele mai solide pe acest subiect. Analiza a inclus 42 de studii și aproape 3 milioane de participanți, oferind cea mai amplă comparație între vinul alb și cel roșu în ceea ce privește riscul de cancer. Autorii studiului subliniază concluzia principală.

"Rezultatele noastre transmit un mesaj esențial de sănătate publică: consumul de vin roșu nu este mai sigur decât cel de vin alb în ceea ce privește riscul de cancer", mai transmit autorii studiului.


Ce ar trebui să facă băutorii de vin?

Aceste descoperiri nu înseamnă că trebuie să renunțăm complet la vin, dar sugerează că deciziile privind consumul ar trebui luate în cunoștință de cauză. Din perspectiva sănătății publice, studiul susține recomandările existente: limitarea consumului de alcool este esențială pentru prevenirea cancerului. Societatea Americană de Cancer și alte organizații de sănătate recomandă maximum un pahar pe zi pentru femei și două pentru bărbați, dacă se consumă alcool deloc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel