Vine sezonul cald, iar apa rece și înghețata vor avea mare căutare în rândul copiilor, cu suficiente precauții din partea părinților. Medicul pediatru Oana Vârban a desființat câteva dintre miturile legate de vânt și roșu în gât, dar și asocierea dintre înghețată și durerea de gât.
”Agenții cauzatori ai bolilor nu sunt curenții, ci virusurile și bacteriile. Ieșitul afară nu este un factor de risc la apariția acestor infecții, nu are cum să aducă virusul spre mucoasa nazală, spre gât, și nu are cum să ducă la apariția roșului în gât, otitelor, pneumoniilor”, a explicat dr. Oana Vârban, medic specialist pediatru, la Tinerețe fără bătrânețe de la Digi 24, cu privire la mitul legat de vânt și asocierea cu răceala.
Mai mult, susține medicul, atât vântul, cât și soarele duc la diminuarea virulenței bacteriilor și a virusurilor. ”O clasă care este aerisită, deci se produce curent, are o concentrație mai mică de bacterii și virusuri decât o clasă care este închisă și nu are loc circulația aerului. Aerul liber și joaca afară chiar diminuează apariția infecțiilor cu virusuri și bacterii”, a mai spus medicul.
Înghețata, cauza răcelilor, doar un mit
Cât privește mitul cu roșu în gât de la înghețată, medicul a dezvăluit de unde a pornit acest mit, subliniind că fiecare dintre noi poate avea predispoziție la răceli după consumul de băuturi și alimente reci, dar doar în anumite condiții.
”Corpul nostru este obișnuit cu o anumită temperatură, care variază de la o persoană la alta, de la 36 la 37.5 de grade, acestea sunt variațiile normale. În momentul în care venim cu ceva rece, homeostazia, adică starea de la nivelul gâtului și a mucoasei respiratorii, se schimbă datorită diferenței de temperatură. La nivelul mucoasei avem apărare, există niște celule care previn apariția bolilor. Când sunt diferențe de temperatură imunitatea dă puțin înapoi și atunci suntem ușor mai predispuși să luăm virusuri, în consecință, nu înghețata este cea care duce la roșu în gât, ci imunitatea mai scăzută”, a mai spus medicul.
De asemenea, acesta a precizat că pentru zilele mai toride există recomandarea de a bea apa sau alte lichide la temperatura camerei, nu reci, altfel, corpul nostru va percepe aceste diferențe de temperatură și va încerca să crească temperatura local,pentru a restabili echilibrul local.
Înghețată cu efect de calmare a tusei. Inovație românească, SENZAȚIA verii
Când ne gândim la răceală și tuse, departe de noi ideea de înghețată, pe care unii o consideră nepotrivită pentru un astfel de moment. Asta chiar dacă alții sunt de părere că recele din înghețată poate fi benefic pentru durerile de gât.
Studenţii de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” Galaţi au creat îngheţata de afine cu capsule de ulei esenţial de trandafir, care are proprietăţi de calmare, liniştire şi ajută la calmarea tusei, anunță Agerpres.
”Este vorba de îngheţată de afine în care am introdus aromă de trandafir sub formă încapsulată, este o inovaţie de fapt. De asemenea, aroma de trandafir este puţin folosită în produse de îngheţată şi sperăm să reprezinte senzaţia verii. Inovaţia constă în capsularea uleiului de trandafir pur sub formă de pulbere ca să nu-şi piardă caracteristicile şi să poată fi regăsit integral în îngheţată.
Aroma uleiului esenţial de trandafir se va elibera treptat şi va lăsa un post-gust foarte plăcut, care va dura câteva ore după ce îngheţata a fost consumată. Gustul vine mai mult din baza de lapte şi din afine, dar datorită acestei arome de trandafir are proprietăţi de calmare, liniştire, inclusiv de calmare a tusei. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.