Mitul celor 2 litri de apă pe zi, demontat. Care este cantitatea ideală ce trebuie consumată

Sonia Baciu |
Data publicării:
mitul celor 2 litri de apa pe zi. FOTO: Freepik @pvproductions
mitul celor 2 litri de apa pe zi. FOTO: Freepik @pvproductions

Mitul celor 2 litri de apă pe zi a fost demontat de oamenii de știință. Care este cantitatea ideală.

Specialiștii au făcut o recomandare generală privind hidratarea organismului, 2 litri de apă pe zi, susținând că un consum optim de apă ajută la reglarea temperaturii și a tensiunii arteriale, asigurând în același timp o digestie bună, dar și o protejare articulații, precum și energie și o mai bună concentrare. De altfel, hidratarea se vede și în aspectul exterior, prin sănătatea și tonusul pielii.

Această cantitate de lichid poate să difere în funcție de temperatură sau de tipul de activitate a fiecăruia în parte, însă de principiu cantitatea minimă la care fac aceștia referire este de 40 ml apă/kg pe zi.

La nivelul României, cifrele Centrului de Informare, Prevenire Risc și Analiză (CIPRA) arată că 3 din 10 români obișnuiesc să bea cel puțin 2 litri de apă pe zi, 4 din 10 români beau între 1 litru și 2 litri, 2 din 10 beau aproximativ 1 litru și 1 din 10 români bea mai puțin de 1 litru de apă pe zi.

Studiul cu apă grea, cantitate diferă de recomandările de până acum

Cele mai recente studii însă au demontat mitul celor 2 litri de apă, notează Science Alert.

Astfel, pentru a se afla cu exactitate care este cantitatea de apă necesară, au fost recrutați peste 5.600 de persoane, de toate vârstele, din 26 de țări din întreaga lume.

Cercetătorii le-au dat participanților 100 de mililitri de apă îmbogățită cu 5 la sută ”apă dublu etichetată”.

Pentru a dubla etichetarea, această apă grea (deuteriu)  este, de asemenea, amestecată cu apă care conține un izotop al oxigenului, Oxigen-18, care are 8 protoni și 10 neutroni în fiecare atom (în loc de 8 în mod normal).

Acesta este un tip de oxigen stabil, prezent în mod natural, care reprezintă 0,2 % din aerul pe care îl respirăm.

”Studiul actual indică în mod clar că nu există o singură mărime care să se potrivească tuturor pentru orientările privind apa potabilă, iar sugestia comună potrivit căreia ar trebui să bem opt pahare de apă pe zi, 2 litri, nu este susținută de dovezi obiective”, scriu cercetătorii.

Rotația apei a fost cea mai mare la bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani și la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 55 de ani și a scăzut după vârsta de 40 de ani la bărbați și după vârsta de 65 de ani la femei.

Nou-născuții au avut cea mai mare reînnoire a apei ca procent din toată apa din corpul lor - înlocuind aproximativ 28% în fiecare zi.

În condiții similare, bărbații consumă cu aproximativ o jumătate de litru mai multă apă în fiecare zi decât femeile.

De exemplu, un bărbat în vârstă de 20 de ani care nu este sportiv, cântărește 70 kg și trăiește într-o țară dezvoltată, la nivelul mării, cu o umiditate de 50 % și o temperatură medie a aerului de 10 grade C, va avea o reînnoire a apei de aproximativ 3,2 litri pe zi, în timp ce o femeie neatletică de aceeași vârstă care locuiește în aceeași locație va avea o rotație a apei de aproximativ 2,7 litri pe zi.

”Știința nu a susținut niciodată vechiul mit cu opt pahare ca un ghid adecvat, fie și doar pentru că a confundat volumul total de apă cu apa din băuturi și o mare parte din apă provine din alimentele pe care le consumi”, a spus coautorul studiului Dale Schoeller, profesor de științe nutriționale la Universitatea din Wisconsin, SUA.

Vezi și: De ce să mănânci pâine prăjită când ai stomacul sensibil. Pleșea: 4 din 10 dintre noi suferim, la un moment dat

Semne că bei prea multă APĂ. Care sunt RISCURILE intoxicației cu apă

Apa este benefică pentru sănătate, iar pentru o hidratare eficientă specialiștii recomandă consumul a cel puțin doi litri de lichid pe zi, fie că vorbim de apă, ceaiuri sau supe. Însă există persoane care depășesc această ”limită”, fapt care poate duce la o serie de probleme de sănătate.

Cum este posibil să beți prea multă apă?

Autoritățile din domeniul sănătății ne-au educat că a bea suficientă apă este absolut vital pentru ca organismul nostru să funcționeze corect, notează The Heathly. Și așa este - cu excepția cazului în care beți prea multă.

Deși majoritatea oamenilor sunt atenți la semnele deshidratării, suprahidratarea este la fel de periculoasă. Băutul prea multă apă poate duce la intoxicație cu apă, cunoscută și sub numele de hiponatremie, ceea ce face ca interiorul celulelor să se inunde din cauza nivelului anormal de scăzut de sodiu din fluxul sanguin. În cazurile severe, intoxicația cu apă poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi convulsii, comă și, în cazuri rare, chiar la deces.

Care sunt semnele că beți prea multă apă

Vestea bună este că există o mulțime de semne clinice și comportamentale care sugerează că s-ar putea să vă numărați printre cei care depășesc ”norma” de apă.  Citește mai departe AICI.

Vezi și: Trei categorii de persoane care hărțuiesc. Radu Leca: Nu uita! Agresorul trebuie pedepsit. Iar tu, ca victimă, trebuie să reacționezi

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel