Mitul celor 10.000 de pași, greu de dărâmat

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Mitul celor 10.000 de pasi. FOTO Pexels @ Brett Sayles
Mitul celor 10.000 de pasi. FOTO Pexels @ Brett Sayles

Mit sau nu, mersul pe jos este benefic. O jumătate de oră de mers pe jos reprezintă o treime din cât au promovat japonezii în urmă cu aproape 60 de ani. 

Unele mituri nu mor niciodată. Ideea de a face 10.000 de pași pe zi este unul dintre ele. Ceea ce a început ca un slogan de marketing atrăgător a devenit o mantră pentru oricine promovează activitatea fizică. Dar ținta de 10.000 de pași este arbitrară și ignoră un adevăr fundamental al medicinei stilului de viață: Când vine vorba de activitatea fizică, orice este mai bine decât nimic, notează WebMD.

Cum a început campania celor 10.000 de pași

În urmă cu aproape 60 de ani, mai exact în 1965, compania japoneză Yamasa Tokei a început să vândă un nou contor de pași pe care l-a numit manpo-kei (contor de zece mii de pași). Astfel au cuplat lansarea acestui produs cu o campanie publicitară care a prins până în vremurile actuale ”Să mergem 10.000 de pași pe zi!”. Un slogan menit să încurajeze activitatea fizică. Pragul a fost întotdeauna oarecum arbitrar, dar ideea de 10.000 de pași s-a cimentat în conștiința publică din acel moment, mai transmite sursa menționată.

30 de minute de mers pe jos, o treime din ”sloganul” japonezilor

A face 10.000 de pași pe zi se corelează cu activitatea fizică recomandată în general. Majoritatea oamenilor vor face undeva între 5.000 și 7.500 de pași pe zi, chiar dacă duc o viață în mare parte sedentară. Dacă adăugați 30 de minute de mers pe jos la rutina zilnică, veți face încă 3.000 - 4.000 de pași și vă veți apropia de pragul de 10.000 de pași.

Ce arată studiile

Chiar și cu un număr de pași mai mic decât cel intens promovat, mersul pe jos are totuși un beneficiu. Un studiu publicat în JAMA Network Open a urmărit o cohortă de 2.110 adulți din studiul CARDIA și a constatat, destul de nesurprinzător, că cei care făceau mai mulți pași pe zi aveau rate mai mici de mortalitate din toate cauzele. Dar, în mod interesant, cei care au făcut o medie de 7.000-10.000 de pași pe zi s-au descurcat la fel de bine ca și cei care au mers mai mult de 10.000 de pași, ceea ce sugerează că pragul inferior a fost probabil punctul de inflexiune.

Alte cercetări au arătat că îmbunătățirea numărului de pași este probabil mai importantă decât atingerea unui prag specific. Într-un studiu canadian, pacienții cu diabet zaharat au fost repartizați aleatoriu la îngrijirea obișnuită sau la o prescripție de exerciții fizice din partea medicilor lor. Grupul de intervenție și-a îmbunătățit numărul zilnic de pași de la aproximativ 5.000 de pași pe zi la aproximativ 6.200 de pași pe zi. Deși creșterea a fost mai mică decât au sperat cercetătorii, aceasta a dus totuși la îmbunătățiri în ceea ce privește controlul glicemiei. Într-un alt studiu, un program de mers pe jos de 24 de săptămâni a redus tensiunea arterială cu 11 puncte la femeile aflate la postmenopauză, chiar dacă numărul lor crescut de pași zilnici nu a atins obiectivul de 10.000 de pași, fiind de aproximativ 9.000 de pași.

În mod similar, un mic studiu japonez a constatat că înscrierea femeilor aflate la postmenopauză într-un program săptămânal de exerciții fizice a contribuit la îmbunătățirea profilului lor lipidic, chiar dacă acestea și-au crescut numărul zilnic de pași de la 6800 la 8500 de pași pe zi. Iar o analiză a datelor NHANES din SUA a arătat un beneficiu în ceea ce privește mortalitatea atunci când persoanele care făceau mai mult de 8000 de pași au fost comparate cu cele care făceau mai puțin de 4000 de pași pe zi. Beneficiile s-au plafonat în mare măsură dincolo de 9000-10.000 de pași.

Beneficiile mersului pe jos

Mersul pe jos regulat are o serie de beneficii importante pentru corpul și mintea noastră. Astfel, mersul pe jos ajută arderea caloriilor și ajutorul în vederea slăbirii sau a menținerii unei greutăți sănătoase; crește condiția fizică a inimii și plămânilor; reduce riscul de apariție sau controlează diverse afecțiuni, cum ar fi boala coronariană, hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral și diabetul de tip 2; îmbunatățește nivelul de colesterol ”bun” - HDL- colesterol; scade riscul apariției unor cancere (ca de exemplu, cancerul de colon), îmbunătățește funcția sistemului imunitar; întărește oasele și tonifică musculatura; îmbunătățește echilibrul și coordonarea; îmbunătățește calitatea somnului și energizează; reduce stresul, îmbunătățește starea de spirit și crește stima de sine; stimulează creativitatea. Cu cât mersul este într-un ritm mai alert și mai frecvent, cu atât beneficiile sunt mai mari. (Citește mai departe AICI).

Vezi și: MERSUL pe jos și beneficiile sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel