Aerul condiționat este folosit mult mai frecvent și în tot mai multe case, în mașini, în hoteluri, magazine sau birouri. Dar uneori, după ce am petrecut mult timp într-o cameră cu aer condiționat, ajungem să răcim. Întrebarea este: aerul condiționat te îmbolnăvește cu adevărat?
Răspunsul vă va surprinde. S-ar putea să nu vă așteptați la acest lucru, dar răspunsul este nu. Aerul rece care iese din aparatul de aer condiționat nu vă poate îmbolnăvi. Cu toate acestea, dispozitivul electronic vă poate asigura că vă îmbolnăviți mai repede.
Deci, cum funcționează acest lucru? Aerul condiționat aspiră aerul cald din interior și apoi suflă aer rece în cameră după ce trece prin clapetă. Aerul cald se condensează pe clapetă, după care aerul uscat și rece este suflat din ea, în cameră. În plus, aerul condiționat filtrează aerul fierbinte care intră în unitate. Din această cauză, polenul și alte substanțe poluante sunt ținute în afară.
Intreținere proastă
Deci, am stabilit că unitățile de aer condiționat care curăță corect aerul sunt de fapt destul de sănătoase. Cercetările efectuate de Universitatea Yale au arătat chiar că utilizarea aerului condiționat poate reduce problemele cardiace. Cu toate acestea, există cu siguranță dezavantaje ale aerului condiționat. Unitățile care nu au fost întreținute corect vor avea filtre înfundate. Datorită mediului umed, acesta este atunci un loc propice pentru mucegaiuri și bacterii care pot crește, ceea ce poate duce la riscuri pentru sănătate. Când aerul care iese din aparatul de aer condiționat este de proastă calitate, puteți ajunge la o răceală, dureri în gât, simptome de gripă, lăcrimare a ochilor și căi respiratorii iritate. Pacienții cu astm pot prezenta, de asemenea, probleme de respirație.
Aer cald și rece
Medicul olandez Job Nievaart explică faptul că are de-a face mai mult cu posibilitatea de a fi deja purtător sau nu a unui virus sau o bacterie, în momentul în care intrați într-o cameră cu aer condiționat. „Aerul condiționat nu vă poate îmbolnăvi. Dar dacă purtați deja ceva, cum ar fi o răceală, de exemplu, atunci virusul se poate răspândi mai repede datorită răcorii. Același lucru este valabil și atunci când vă deplasați dintr-o cameră răcită în aerul cald din exterior. Nu vă va răci decât dacă purtați deja un virus sau bacterii. În acest caz, vă puteți îmbolnăvi mai repede ”, explică medicul de familie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.