Multe studii continuă să confirme beneficiile pentru sănătate ale dietei mediteraneene, care reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Beneficiile nutriționale ale dietei provin probabil din diverse surse, dar utilizarea generoasă a uleiului de măsline pare a fi un factor cheie.
Indiferent de tip, uleiul de măsline este bogat în acizi grași mononesaturați, conținând aproximativ 75% în volum.
Atunci când sunt înlocuite grăsimile saturate cu grăsimile mononesaturate, acestea ajută la scăderea colesterolului LDL „rău”.
Beneficiile pentru sănătate ale uleiului de măsline au fost atribuite proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii. De fapt, studiile observaționale au arătat o legătură între riscurile mai mici de boli cardiovasculare, unele tipuri de cancer și chiar demență la persoanele care consumă cantități mai mari de ulei de măsline decât cei care folosesc puțin sau deloc.
Diferența între uleiul de măsline extravirgin și cel virgin
Uleiul de măsline extravirgin este apreciat și consumat pentru aroma sa deosebită. Pentru a putea fi încadrat în clasa uleiurilor de măsline extravirgine, aciditatea lui trebuie să nu depășească 0,8% (grade de aciditate).
În schimb, uleiul de măsline virgin trebuie să se încadreze în standardele de calitate internaționale, iar aciditatea sa să nu depășească 1,5%”, explică Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, pe contul de Facebook al proiectului său, Știință cu sare și piper.
Uleiul de măsline este cunoscut pentru uriașele beneficii pentru sănătate pe care le aduce. Este bogat în antioxidanți și grăsimi sănătoase, ambele susținând sănătatea inimii și a creierului, creșterea imunității și faptul că este mai ușor de digerat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.