Tai chi şi yoga ajută la scăderea hipertensiunii arteriale "pe termen scurt"

hipertensiune - Foto: Freepik
hipertensiune - Foto: Freepik

Meditația îți poate salva viața? Un nou studiu susține că yoga, tai chi și exercițiile de respirație pot reduce tensiunea arterială fără pastile! Descoperă ce spun cercetătorii despre metodele simple care ar putea înlocui tratamentele clasice și de ce milioane de oameni ar trebui să înceapă chiar de azi!

Tehnicile de relaxare pot contribui la reducerea hipertensiunii arteriale, cel puţin pe termen scurt, conform rezultatelor unui nou studiu publicat în jurnalul BMJ Medicine, transmite miercuri DPA, potrivit Agerpres.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că tai chi, yoga, meditaţia şi exerciţiile pentru controlul respiraţiei reduc hipertensiunea arterială a persoanelor care suferă de această condiţie, dar avertizează că sunt necesare mai multe studii pentru a confirma această concluzie.

Mai mult de un sfert din persoanele adulte din Marea Britanie - adică aproximativ 14,4 milioane de persoane - se confruntă cu hipertensiunea arterială. Această afecţiune este foarte comună, fiind întâlnită în special la persoanele în vârstă şi deseori nu prezintă simptome.

În Marea Britanie, în cazul persoanelor sub 80 de ani, hipertensiunea arterială corespunde unei citiri de cel puţin 140/90 atunci când este făcută de personalul medical sau de cel puţin 135/85 atunci când este făcută acasă.

Pentru persoanele de peste 80 de ani, hipertensiunea corespunde valorilor de 150/90, atunci când este făcută de personal medical, respectiv 145/85 când este făcută acasă.

În cadrul noului studiu, o echipă de la universităţile din Exeter şi Bristol a examinat rezultatele obţinute de 54 de alte studii pe acest subiect. Cercetătorii au descoperit că, pe termen scurt (3 luni sau mai puţin), majoritatea tehnicilor de relaxare par să aibă efecte benefice împotriva hipertensiunii arteriale.

Prin comparaţie cu persoanele care nu au încercat aceste tehnici de relaxare, care îşi luau doar medicaţia sau se aflau pe lista de aşteptare pentru a primi un tratament împotriva hipertensiunii, au fost identificate efecte moderate de reducere a tensiunii arteriale sistolice în cazul celor care practicau exerciţii de respiraţie controlată (de obicei -6,65 mm Hg), meditaţia (-7,71 mm Hg), tai chi şi yoga (-9,58 mm Hg), exerciţiile de conştientizare (-9,90 mm Hg), muzica (-6,61 mm Hg) şi respectiv relaxarea musculară progresivă (-7,46 mm Hg).

Au fost înregistrate şi reduceri ale tensiunii arteriale diastolice.

Câteva dintre studiile reanalizate au urmărit pacienţii pentru o perioadă mai mare de 3 luni, dar efectele asupra tensiunii arteriale par să scadă în timp.

"Rezultatele studiului nostru arată că numeroase intervenţii de relaxare reduc hipertensiunea arterială pe termen scurt, dar efectele pe termen lung rămân neclare", conform echipei de cercetători.

"Pe termen scurt, simplele exerciţii de respiraţie pot contribui la coborârea nivelului de stres prin reducerea ritmului respirator (...) care duce la reducerea producţiei de cortizol", a declarat Emily McGrath, reprezentantă a British Heart Foundation. "Exerciţiile fizice regulate reprezintă cheia pentru a menţine o tensiune arterială normală", a adăugat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel