Mirosul din dormitor, impact semnificativ asupra somnului. Aromele de mentă, citrice și cafea, de evitat

Monika Baciu |
Data publicării:
somn - FOTO: Freepik
somn - FOTO: Freepik

Acestă terapie plăcută te relaxează și te ajută să ai un somn odihnitor.

Vezi și: Grăsimile vegetale prelungesc viața, potrivit unui studiu întins pe 20 de ani

Dacă adesea ai dificultăți în a adormi, nu ești singur. De fapt, conform datelor din 2020 ale Centrului Național de Statistică a Sănătății din SUA, 14,5% dintre adulți se confruntă cu aceeași problemă. Deși mulți factori contribuie la dificultățile de somn, un aspect adesea neglijat ar putea fi simțul mirosului.

Cercetările arată că anumite arome pot ajuta la îmbunătățirea somnului, oferind o modalitate simplă și naturală de a te simți mai odihnit și energizat în timpul zilei.

Cum influențează mirosul somnul

Nasul joacă un rol surprinzător de important în capacitatea ta de a dormi bine. Un studiu din 2022 publicat în Frontiers in Neural Circuits a dezvăluit că anumite mirosuri pot declanșa semnale cerebrale asociate cu somnul, ajutându-te să adormi mai repede și să dormi mai profund.

Un alt studiu, publicat în Scientific Reports, a susținut aceste descoperiri, arătând că participanții care au inhalat arome plăcute înainte de culcare au raportat o calitate mai bună a somnului.

Știința din spatele acestui fenomen este simplă: respirând anumite mirosuri relaxante, creierul tău primește semnalul că e timpul să te relaxezi, ceea ce face mai ușoară alunecarea într-un somn odihnitor. Cu toate acestea, nu toate mirosurile au acest efect calmant. Alegerea aromelor potrivite este esențială pentru a folosi simțul mirosului ca ajutor pentru un somn mai bun.

Vezi și: Sevrajul de cofeină, impact negativ. Remedii pentru a scăpa de durerea de cap

Aromele care te ajută să adormi - FOTO: Freepik@EduKids

Mirosuri de evitat pentru un somn liniștit

Nu orice aromă ajută la promovarea somnului. Unele mirosuri, chiar dacă îți sunt plăcute, ar putea avea efectul opus și te pot ține treaz.

De exemplu, menta este bine cunoscută pentru capacitatea sa de a combate oboseala. Deși menta poate fi grozavă pentru a te menține alert într-o după-amiază lungă, nu este ce îți dorești când încerci să adormi.

În mod similar, mirosurile de citrice, precum lămâia și portocala, pot stimula creierul. Conform WebMD, citricele sunt unele dintre cele mai revigorante arome și te pot ține treaz mai mult decât ai dori.

Un alt miros de evitat în dormitor este cafeaua. Un studiu din 2019 publicat în Integrative Medicine Research a descoperit că aroma de cafea nu doar că mărește vigilența, dar și intensifică percepția senzorială, din nou, nu este ideal pentru a te relaxa seara.

Vezi și: Fumatul, asociat cu un declin cognitiv semnificativ la adulții în vârstă. Accelerează degradarea creierului

Cele mai bune mirosuri pentru un somn odihnitor

Pe de altă parte, există multe arome perfecte pentru promovarea unui somn de calitate. Lavanda este una dintre cele mai recomandate arome datorită proprietăților sale calmante și relaxante. Dr. Charlene Gamaldo de la Centrul Johns Hopkins pentru Somn și Wellness a evidențiat efectele bine documentate ale lavandei într-un interviu din 2022 pentru The New York Times, numind-o o opțiune de încredere pentru inducerea somnului, potrivit Health Digest.

De asemenea, trandafirii pot avea un efect liniștitor. Într-un studiu din 2014 publicat în Complementary Therapies in Clinical Practice, cercetătorii au descoperit că mirosul de trandafiri a îmbunătățit calitatea somnului pacienților dintr-o unitate de îngrijire cardiacă.

Mușețelul este o altă alegere excelentă, deoarece mirosul său ușor, asemănător cu merele, ajută la încetinirea ritmului cardiac și la calmarea minții. Acest lucru a fost menționat într-un interviu din 2024 pentru CNN de antreprenoarea Sara Panton Rogier, care a lăudat mușețelul pentru efectele sale naturale de relaxare.

Vezi și: Pacientul, în centrul ghidurilor cardiologice. Prof. dr. Eduard Apetrei: Noi nu tratăm valoarea tensiunii arteriale, ci vom trata bolnavul care are hipertensiune arterială

Eliminarea mirosurilor neplăcute

Introducerea unor arome relaxante în dormitor este o idee grozavă, dar nu va fi eficientă dacă în cameră persistă mirosuri neplăcute. Mirosurile de mucegai, în special, pot interfera cu somnul tău. Un studiu din 2020 din Cortex a concluzionat că mirosurile neplăcute pot perturba starea de repaus, făcând mai dificilă relaxarea.

Pentru a rezolva această problemă, este esențial să elimini aceste mirosuri nedorite. Un articol din 2023 din Better Homes and Gardens a sugerat spălarea lenjeriei de pat în mod regulat, ștergerea prafului de pe suprafețe și utilizarea unui dezumidificator pentru a preveni acumularea de umezeală și mirosurile de mucegai.

Reducerea nivelului de umiditate este esențială pentru a preveni creșterea mucegaiului și a mucegaiului care prosperă în medii umede și pot afecta prospețimea aerului din dormitor.

Deși problemele legate de somn sunt comune, simțul mirosului poate fi un instrument puternic pentru îmbunătățirea odihnei nocturne. Prin umplerea dormitorului cu arome calmante precum lavanda, trandafirii sau mușețelul și eliminarea mirosurilor neplăcute, ai putea descoperi că îți este mai ușor să adormi și să te trezești mai odihnit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel