Miopia, o problemă de sănătate globală. Medic: Progresia, întâlnită la copiii sub 10 ani

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
miopia. FOTO: Freepik
miopia. FOTO: Freepik

Miopia este o problemă de sănătate globală, în următorii 20 de ani jumătate din populația lumii va fi afectată de acest defect de vedere. Cum putem preveni apariția și cine sunt cei mai predispuși.

Miopia este un defect al vederii ce se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanță mai mare, fiind cel mai frecvent viciu de refracție al ochiului. Iar ultimii trei ani au avut un impact major asupra vederii, ca urmare a activităților de interior, dar și a cursurilor care s-au desfășurat online sau în format hibrid în prima parte a pandemiei.

De altfel, susțin specialiștii, miopia poate fi considerată o problemă de ”sănătate globală”, date fiind pronosticurile sumbre cu privire la numărul de persoane ce vor fi afectate de miopie în următoarele două decenii.

”Miopia este un viciu de refracție foarte des întâlnit, caracterizat de scăderea vederii la distanță. Din păcate este o problemă de sănătate globală, ne interesează și ne îngrijorează pentru că există studii care au arătat că în 2050 jumătate din populația globului, adică 5 miliarde de oameni vor fi afectați de miopie”, a explicat dr. Diana Alecsandrescu, medic primar oftalmolog la Numai de bine de la Antena 3.

Vezi și: Planta dezinfectantă care reduce tusea și durerile în gât, inhibă cancerul de sân și reglează tensiunea

Miopia, cauze și factori de risc

Experții în oftalmologie nu sunt încă siguri de cauza exactă a miopiei, dar cred că este vorba de un amestec de factori ereditari și de mediu. Astfel, este posibil ca miopia să fie moștenită, însă și stilul de viață își spune cuvântul.

De exemplu, dacă vă folosiți ochii pentru a lucra mult de aproape, cum ar fi cititul sau lucrul la calculator, puteți dezvolta miopie.

Miopia apare de obicei în copilărie. În mod obișnuit, afecțiunea se stabilizează, dar se poate agrava odată cu vârsta.

Deoarece lumina care intră în ochii dumneavoastră nu este focalizată corect, imaginile par a fi neclare, arată ClevelandClinic.

Potrivit unui studiu publicat în 2015, ce a fost realizat pe mai bine de 60.000 de persoane, cifrele au arătat că educația a fost semnificativ asociată cu miopia.

Astfel, pentru cei care au absolvit învățământul primar, secundar și superior, prevalențele standardizate pe vârstă au fost de 25,4%, 29,1%, respectiv 36,6%, notează National Library of Medicine, iar explicația este dată de numărul de ore petrecute studiind, în detrimentul celor petrecute în aer liber, în lumina naturală.

”Este foarte important să ajustăm stilul de viață al copiilor, în așa fel încât să nu favorizăm această progresie a miopiei. Factorii de mediu sunt foarte importanți. Părinții pot, de asemenea, sfătui copiii să petreacă cel puțin 75 de minute în aer liber, în felul acesta ochiul se relaxează, acomodația nu mai este atât de mult folosită și s-a demonstrat în urma unor studii foarte serioase că se reduce progresia miopiei cu până la 50% dacă un copil desfășoară cel puțin 75 de minute de activități în aer liber”, a mai spus oftalmologul.

Potrivit acestuia, nu trebuie să uităm de regula 20-20-20, care înseamnă că ”la 20 de minute, 20 de secunde să privim la 20 de picioare (n.r. 6,09 metri) distanță. Se întrerupe efortul de acomodație și se poate opri sau încetini progresia miopiei”, a explicat oftalmologul.

Miopia, simptome și diagnostic

În cazul în care sunteți miop, simptomele acestei afecțiuni includ:

- neclaritatea obiectelor îndepărtate

- obiectele apropiate par clare

- dureri de cap

- oboseală oculară

- închiderea ochilor pentru o mai bună focusare

- oboseală în timpul condusului, când faceți sport sau priviți la mai mulți metri distanță.

În ceea ce îi privește pe cei mici, unele simptome suplimentare la care părinții trebuie să fie atenți sunt:

- note mai slabe la școală

- micșorarea capacității de atenție

- ținerea obiectelor prea aproape de față.

”Cel mai des această progresie este întâlnită la copiii sub 10 ani. Este foarte important să rugăm părinții să se prezinte cu copiii la control începând de la cele mai fragede vârste, adică ideal ar fi de la 6 luni, 1 an, 3 ani și 7 ani”, a subliniat medicul.

Miopia, tratament

De altfel, cele mai multe cazuri de miopie sunt ușoare și ușor de controlat cu ochelari, lentile de contact sau chirurgia refractară. Cu toate acestea, în cazuri rare, apar tulburări mai grave.

”Metodele pe care le avem la dispoziție pentru oprirea progresiei miopiei sunt variate, începând de la folosirea lentilelor monofocale, asociate de administrarea unor picături sau de folosirea unor lentile de contat dure. Dar nu toată lumea își permite să folosească acest mijloc de prevenție”, a adăugat medicul.

Vezi și: Mihai Morar, despre diagnosticul fiicei sale: N-am primit un mesaj mai dureros ca ăsta! Neputința de a face ceva pentru copilul tău bolnav e greu de dus

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel