Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu face declarații de presă duminică, 11 aprilie, la ora 15.45. Acesta a declarat că a vorbit cu fiecare dintre pacienții transferați de la Spitalul Foișor și că acele cazuri urgențe vor fi tratate la Spitalul Agrippa Ionescu din București.
”Scandalul mediatic din ultimele zile a fost despre cei puțin peste 100 pacienți externați de la Spitalul Foișor. Am vorbit cu toți acești pacienți externați, care sunt acum acasă și ne-am informat asupra stării de sănătate a tuturor pacienților transferați din Spitalul Foișor în alte spitale din București și din țară.
Împreună cu colegi din Ministerul Sănătății i-am sunat personal pe fiecare dintre aceștia, pe mulți i-am sunat personal în cursul zilei de ieri și de astăzi. Fără excepție, cei cu care am vorbit și-au declarat solidaritatea cu cei care acum se luptă pentru propria viață”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu. Oficialul s-a declarat impresionat de solidaritatea și empatie celor cu care a discutat la telefon.
Ministrul a mai precizat că pacienții transferați care au nevoie de operații sau pentru tratament sau controale pot merge la Spitalul Agrippa Ionescu din București sau la alte spitale din țară cu care Ministerul Sănătății a luat legătura.
Acesta a precizat că discuțiile privind transformarea Spitalul Foișor nu sunt de ieri, de azi, ci de mai bine de un an.
”Discuțiile despre includerea Spitalului Foișor în circuitul COVID nu sunt din ziua de vineri, ci sunt de nici mai mult, nici mai puțin de un an de zile. Ministerul Sănătății a dat avizul pentru ca spitalul să devină spital COVID pentru că de acele locuri depindea și depinde în continuare viața unor oameni. Da, s-a întârziat nepermis de mult cu transferul pacienților”, a adăugat ministrul. Voiculescu a mai precizat că Spitalul Foișor nu este în subordinea Ministerului Sănătății.
Situația COVID
În ce privești situația COVID din țară, ministrul a afirmat că ”mai sunt doar 6 paturi libere la ATI în toată România”.
”Situația nu este una ușoară. De trei luni de zile încercăm să căutăm soluții. Am făcut reorganizarea spitalelor COVID încât pacienții să aibă acces la servicii de îngrijire corespunzătoare. Vorbesc de toți pacienții. (...) Zi de zi, însă, și lucrul acesta nu depinde doar de sistemul sanitar, sau depinde foarte puțin de sistemul sanitar, numărul celor infectați cu COVID 19 a crescut, iar numărul celor care au nevoie de Terapie Intensivă a crescut.
În această oră, în spitalele din România sunt internați cu infecție SAR 11875 de pacienți adulți, dintre care 94 de copii. 1.513 de pacienți adulți sunt la secțiile de Terapie Intensivă. (...) În toată țară, în acest moment mai sunt 6 paturi la Terapie Intensivă. 6 paturi libere.
Suntem într-o situație gravă care cere, într-adevăr, măsuri responsabile. Ministerul Sănătății împreună cu DSU trebuie să se asigure că cei care au nevoie de ajutor, aflându-se în situații critice, îl pot primi pe un pat de spital cu asigurarea îngrijirii medicale decvate””, a declarat ministrul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.