Ministrul Sănătății: „Trebuie să comunicăm, să ne spunem nevoile reale"

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Sorina Pintea
Sorina Pintea

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, invitat la dezbaterea DC Media Group, a subliniat lipsa de comunicare din sistemul medical.

Invitat la dezbaterea DC Media Group, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vorbit despre cum se comunică în sistemul medical – dând exemple punctuale - , despre nevoie de centre de pregătire pentru tromboliză și a dat exemplul celui din Târgu-Mureș, unde Ministerul a finanțat dotările, respectiv despre medicii de familie și despre cum sistemul merge înainte în ciuda "uscăturilor" din el.

Sorina Pintea, comunicare: "Să nu mai plimbăm copiii" între spitale

Oficialul de la Sănătate și-a început discursul cu vizita inopinantă pe care a făcut-o luni seara la UPU de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din capitală. Acolo, părinți cu copii mușcați de căpușe i-au spus că până să ajungă la "Grigore Alexandrescu" au fost înainte la "Marie Curie" sau la "Matei Balș". La Matei Balș li s-a prescris o rețetă și au fost trimiși la ”Grigore Alexandrescu” sau la Marie Curie ca să fie extrasă căpușa. 4-5 ore.

Cum la urgențe era de gardă șefa UPU, doctorița Petrișor, ministrul a discutat cu aceasta situația. Șefa UPU i-a spus ministrului că nu are competențe să prescrie antibiotice și că nu există un protocol pentru mușcătura de căpușă. Însă, a subliniat ministrul Pintea, doctorița Petrișor nu a anunțat mai departe situația. "Și eu cum ar fi trebuit să știu", a întrebat retoric oficialul la dezbaterea DC Media Group. 

Ieri susține că i-a convocat pe managerii celor trei spitale amintite și i-a întrebat ce să facă ca să nu mai fie plimbați copii de la un spital la altul. Azi dimineață, profesorul Streinu-Cercel i-a trimis un protocol. "Dacă e nevoie să ne acoperim de documente, ne acoperim, apropo de faptul că facem medicină defensivă", a apreciat ministrul.

Noul protocol, adaugă oficialul, va fi repartizat la UPU și se va mediatiza în așa fel încât copiii, adulții mușcați de căpușe să poată merge la UPU unde există zone chirurgicale să poată fi extrase căpușele.

"O problemă minoră, dar nu s-a comunicat. Unde se răsfrânge? Asupra pacienților! Purtăm copiii jumate Bucureștiul, ploua, era o vreme", a mai afirmat ministrul Sănătății. Potrivit acesteia, problema urgenței e una majoră în București. Acesta a fost motivul, se justifică oficialul, pentru care a mers luni seara la spitalul "Grigore Alexandrescu".

Sorina Pintea, comunicare: "Dacă e în folosul pacienților, facem"

Ministrul consideră sistemul de sănătate ca o echipă multidisciplinară, însă "dacă nu comunicăm – ne adunăm și discutăm despre problemele sistemului și ne plângem nu o să putem face nimic". Acesta a mai dat exemplul din cazul AVC-ului și a trombolizei.

Când a venit ca ministru i s-a spus că în cazul AVC-ului și trombolizei nu sunt bani. "Cum adică că nu sunt bani? Eu, la spitalul pe care l-am condus, am făcut aceste trombolize la UPU și nu mi-a dat nimeni niciun ban. De ce? Pentru că aceste trombolitice pot fi achiziționate din banii pe care Ministerul Sănătății îi alocă UPU pentru materiale și medicamente. Am publicat în Monitorul Oficial un protocol pe care l-am legiferat ca să fie obligatoriu", susține Sorina Pintea, amintind că 4-5 spitale nu au avut nevoie de protocol ca să efectueze acea procedură.

În acest sens, la Târgu-Mureș s-a înființat un Centru căruia Ministerul Sănătății i-a finanțat dotarea "fără să clipească", punctează Sorina Pintea.

"Dacă ceea ce se prezintă e în folosul pacienților, în folosul creșterii actului medical, o facem", subliniază aceasta.

Sorina Pintea, comunicare. Zidul lipsei de bani

Legat de medicina de familie, ministrul Pintea a repetat ideea că acest tip de medicină e o prioritate pentru minister și că s-au făcut o serie de pași, dar – zice oficialul: "ne lovim de un zid. Nu avem bani și nu mai facem. Suntem conștienti că trebuie să dezvoltăm medicina primară, e un dat. Avem în acest moment 9,1% din bugetul casei pe zona de bunuri și servicii pentru medici de familie. Destul de mult".

Însă, adaugă Sorina Pintea, trebuie mers în paralel în ce privește susținerea prevenției și dotarea spitalelor pentru îngrijirea bolnavilor.

"Subprogramul pentru diabetici. Nouă nu ne venea să credem cât de greu se implementează. Și știti de ce? Nu din vina noastră! Comisiile de specialitate, asociațiile de pacienți. Nu așa, ba așa. Nu așa, nu acum. (...) Medicația off-label – știți câți au nevoie de ea, e de un an pe site-ul Minsiterului. Îl voi da drumul, pe proprie răspundere. (...) Pentru că s-a opus cine? Asociații de pacienți, comisii de specialitate. (...) Reiterez ideea: medicina ar trebui să funcționeze ca o comisie multidisciplinară. Trebuie să comunicăm, să ne spunem nevoile reale", a mai declarat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea, comunicare: "Nu putem da vina" pe minister

Legat de Casele Județene de sigurări de Sănătate, ministrul Sorina Pintea crede că ar trebui trase puțin de mânecă întrucât sunt "niște ordine, există legislație care nu e aplicată".

"Știți că în București, un mare spital, n-aș vrea să-l dau cu numele, nu avea contract încheiat cu Casa de Asigurări pe Radiologie Imagistică. Un mare spital de urgență. În ambulator erau jumate din cabinetele necesare. (...) Sunt realități pe care vreau să le discutăm. Nu putem da vina: nu le face ministerul. Ba, ministerul vrea să facă, trebuie să fie informat, propunerile să fie în concordanță cu realitatea", a mai precizat Sorina Pintea.

În opinia ei, medicii au ajuns "să practice o medicină defensivă din cauza atacurilor repetate": "Sunt uscături. E foarte adevărat. În timp ce o uscătură face un lucru rău, 99% de profesioniști salvează sute de vieți. Nu putem arunca o anatemă asupra unui întreg sistem datorită unor uscături".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel