Ministerul Sănătății vine în SPRIJINUL refugiaților din Ucraina

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministerul Sănătății vine în sprijinul refugiaților din Ucraina (Facebook MS)
Ministerul Sănătății vine în sprijinul refugiaților din Ucraina (Facebook MS)

Ministerul Sănătății vine în SPRIJINUL refugiaților din Ucraina. Aceștia vor avea parte de asistență și îngrjire medicală gratuită.

Ministerul Sănătății vine în SPRIJINUL refugiaților din Ucraina. Aceștia vor avea parte de asistență și îngrjire medicală gratuită din partea statului român, prin unitățile sanitare de pe teritoriul țării. 

Ministerul Sănătății a pus la dispoziția refugiaților din Ucraina un chestionar, bilingv, ucraineană și română, care să vină în sprijinul acestora pentru identificarea și tratarea pacienților infecțioși, a transmis Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă. 

Conform legislației în vigoare, România asigură gratuit îngrijire medicală, diagnostic și tratament prin unitățile sanitare de pe teritoriul țării, pentru toți cetățenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina. (Citește mai multe AICI)

Aceștia au dreptul de a primi asistență medicală, în funcție de nevoi, inclusiv dreptul de a fi incluși în programele naționale de sănătate publică pentru prevenirea, supravegherea și controlul Tuberculozei (TB) si HIV/SIDA.

Identificarea și tratarea pacienților infecțioși care vin din Ucraina în România este prioritară, astfel încât să se prevină transmiterea TB în rândul altor persoane.

Strategia recomandată pentru vindecarea pacienților cu TB infecțioasă este furnizarea unei combinații corecte de medicamente antituberculoase timp de minim 6 luni. Persoanele diagnosticate și tratate devin neinfecțioase în termen de două săptămâni de la începerea tratamentului dacă medicamentele sunt luate în mod regulat.

Tuberculoza este complet tratabilă, cu condiția urmării consecvente a tratamentului, până la finalizarea lui! Pacienții TB co-infectați cu HIV răspund bine la tratamentul standard TB. Din moment ce TB este mult mai frecventă la persoanele infectate cu HIV, intervențiile de control TB și HIV în rândul refugiaților și persoanelor strămutate din Ucraina în România, trebuie coordonate cu atenție. 

Simptomatogia sugestivă pentru tuberculoză


La persoana adultă:

Tusea persistentă, mai mult de 3 săptămâni, cu sau fără producție de spută
Dificultăți în respirație
Subfebrilitate sau febră
Transpirație nocturnă sau după eforturi mici
Expectorație cu conținut de puroi și/ sau sânge
Durere toracică (în piept)
Scădere în greutate. 

La copii:

Oboseală fizică, slăbiciune
Tuse persistentă (care durează de ceva timp)
Febră persistentă
Scădere în greutate în ultimele 3 luni (copilul nu se dezvoltă)
Oboseală, lipsa poftei de joacă
La copii boala e transmisă de cele mai multe ori de un adult din familie și este greu de diagnosticat.

Vezi și: Sănătatea MINTALĂ se poate asocia cu demența târzie, dar NU o cauzează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel