Ministerul Sănătății (MS) a anunțat duminică, prin intermediul unui comunicat postat pe pagina de Facebook a instituției, cu privire la prima întâlnire a Grupului Tehnic de Lucru dedicat elaborării Strategiei Naționale de Digitalizare în Domeniul Sănătății și Planului de Acțiune pentru România. Această întâlnire a reunit reprezentanți de marcă din domeniul medical și cel al digitalizării.
Potrivit comunicatului, această inițiativă a avut loc în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în parteneriat cu biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru România. Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, și secretarul de stat, dr. Alexandru Rogobete, au conturat obiectivele generale și specifice ale primei strategii naționale de digitalizare în sănătate, aliniate cu perspectivele de finanțare europeană disponibile până în anul 2030.
Sub îndrumarea specialiștilor OMS în domeniul serviciilor digitale de sănătate și asistență medicală, participanții au examinat provocările specifice României și au dezbatut măsurile necesare pentru implementarea acestei strategii, conform informațiilor furnizate de MS.
Ministrul Alexandru Rafila a subliniat importanța digitalizării sistemului medical, văzută ca o tranziție esențială spre utilizarea celor mai avansate tehnologii.
"Digitalizarea sistemului medical reprezintă o tranziţie importantă către utilizarea celor mai moderne tehnologii. Utilizarea electronică a datelor, interoperabilitatea, telemedicina şi alte soluţii digitale de management clinic vor duce la creşterea accesului oamenilor la servicii de sănătate, la îmbunătăţirea serviciilor medicale, reducerea erorilor, optimizarea managementului şi a planificării resurselor în sănătate. Mulţumim tuturor experţilor şi instituţiilor partenere pentru implicare în elaboararea primei strategii naţionale pentru digitalizarea sistemului medical din România", a declarat ministrul Alexandru Rafila, citat în comunicatul menţionat.
De asemenea, secretarul de stat, Alexandru Rogobete, a accentuat că PNRR pune la dispoziție României o finanțare în valoare de 400 de milioane de euro pentru implementarea digitalizării în sistemul sanitar. Acesta a precizat că s-au lansat apeluri de proiecte pentru dezvoltarea sistemului digital al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și pentru digitalizarea a cel puțin 200 de spitale.
Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 28 august.
"La mijlocul lunii august se vor lansa alte doua apeluri de proiecte pentru dezvoltarea sistemului de telemedicină la nivel naţional şi digitalizarea MS şi a subordonatelor. Un alt pas important este alinierea sistemului medical digital din România la standardele Comisiei Europene pentru conectarea la Spaţiul European Digital", a declarat secretarul Alexandru Rogobete.
Comunicatul emis de Ministerul Sănătății subliniază, de asemenea, angajamentul continuu de colaborare cu toți actorii implicați, în vederea consolidării accesului la serviciile de sănătate prin intermediul tehnologiei digitale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.