Ministerul Sănătății, precizări în cazul de hepatită acută severă: Nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat de OMS

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ministerul sanatatii precizari. FOTO Pexels @ Pavel Danilyuk
ministerul sanatatii precizari. FOTO Pexels @ Pavel Danilyuk

Cazul din România este al unei fetițe de 5 ani, spitalizată. Din fericire, starea acesteia este stabilă.

Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la dată de 21 Aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauza necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârstă între 1 lună și 16 ani. Acest cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.

”Cazul raportat de România este al unei fetițe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în dată de 4 aprilie. Nu a fost detectată nici o infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nici o legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la baza definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficiență hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică.

Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății. Pacienta este din București-Ilfov. 

Focar internațional de hepatită la copii, inclusiv în România. OMS anunță și un deces

Cel puţin 169 de cazuri de hepatită acută la copii cu vârste cuprinse între o lună şi 16 ani au fost identificate într-un focar transnaţional care grupează în prezent 11 ţări, a anunţat sâmbătă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de CNN.

Din cauza acestor cazuri de hepatită acută, cel puţin un copil a murit şi alţi 17 au necesitat transplanturi de ficat, a precizat OMS într-un comunicat.

Anchete în curs pentru depistarea agentului cauzator

”Nu este încă foarte clar dacă s-a produs o creştere a numărului de cazuri de hepatită sau o creştere a gradului de conştientizare legată de cazurile de hepatită care se produc în ritmul aşteptat şi care rămâneau până acum nedetectate. Deşi un adenovirus rămâne o ipoteză posibilă, anchetele sunt în curs de desfăşurare pentru a depista agentul cauzator”, a precizat OMS.

Sindromul clinic ”în rândul cazurilor identificate este hepatită acută (inflamaţie a ficatului) cu niveluri crescute ale enzimelor hepatice”, precizează acelaşi document. Multe cazuri au raportat simptome gastrointestinale, precum dureri abdominale, diaree şi vărsături, care ”au precedat declanşarea hepatitei acute severe”, precum şi creşteri ridicate ale nivelurilor de enzime, precum Alaninaminotransferază şi icter. Citește mai departe AICI

Vezi și: Ce sunt hepatitele și cum se manifestă. Dr. Marinescu:Ușor de tratat, cu condiția să avem diagnostic, deci să testăm

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel