Ministerul Sănătății vine cu o serie de explicații privind situația mediamentelor originale și cele biosimilare în oncologie, pe tema cărora există contradicții cu Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
„În urma unor articole apărute în presă referitoare la proiectul de protocol de prescriere a unei asocieri de medicamente ce va fi utilizată în tratamentul unor afecţiuni oncologice, Ministerul Sănătăţii face următoarele precizări:
Politicile Ministerului Sănătăţii au ca principal scop asigurarea tratamentelor necesare pacienţilor români în condiţii de maximă siguranţă, cu respectarea recomandărilor Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).
Pentru eficientizarea cheltuielilor cu medicamente, Ministerul Sănătăţii introduce medicamente generice şi biosimilare care au aceleaşi calităţi ca şi medicamentele originale şi care sunt avizate de ANMDM - singurul organism legal privind siguranţa medicamentelor în România” se arată în comunicatul remis presei.
De asemenea, se mai arată în document, un protocol de prescriere pentru tratamentul cu Perjeta asociat cu Trastuzumab se află în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Sănătăţii. „În urma recomandarilor EMA, Comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii a propus în acest protocol, printr-o nota de subsol, un singur medicament pentru care utilizarea este autorizată, celelalte produse biosimilare ale DCI trastuzumab nefiind incluse în indicaţii terapeutice de administrare în combinaţie cu Perjeta.”
Ministerul Sănătăţii mai arată că va organiza o licitaţie pentru achiziţia de trastuzumab, care poate fi administrat fără asocierea cu alte medicamente, la care pot participa toţi deţinătorii de DCI.
„Până în prezent au fost introduse pe piaţa din România biosimilare în urma avizului Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi se vor introduce, în continuare, şi alte astfel de medicamente care fac dovada siguranţei şi eficienţei pentru pacienţi. Facem precizarea că Ministerul Sănătăţii respectă recomandările Agenţiei Europene a Medicamentelor în beneficiul pacienţilor români. În prezent nu există studii care să ateste eficienţa şi siguranţa pacienţilor în cazul administrării produsului Perjeta cu produse biosimilare trastuzumab”, mai arată oficialii MS.
"Vreau să asigur pacienţii că, în pofida tuturor încercărilor unora de a induce în eroare pacienţii pentru unele interese comerciale, voi veghea ca pacientul român să beneficieze de cele mai eficiente şi mai sigure tratamente, în baza studiilor de specialitate şi a recomandărilor EMA.
Bineînţeles că îmi doresc să eficientizez cheltuielile din sistem, dar nu voi face acest lucru punând în pericol vieţile oamenilor. Nu voi face niciun compromis, indiferent de presiunea pe care unele interese o vor crea asupra instituţiei pe care o conduc", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
APMGR acuză Mnisterul Sănătății că a inițiat o procedură de achizție la nivel național pentru un medicament oncologic original, deși pe piață exista unul generic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.