Mindfulness: 5 modalități de a-l practica la îndemâna oricui

Florina Pop |
Data publicării:
Beneficiile recunoștinței
Beneficiile recunoștinței

Mindfulness este un concept de care nu au auzit mulți români și care s-ar traduce prin conștientizarea momentului în care ești, prin accentul pe ”a fi”, nu pe „a face”.

Mindfulness, practica. Psihologul clinician Seth Gillihan scrie pe blogul webmb.com despre câțiva pași simpli de a practica mindfulness. Acesta spune că imaginile sub care apare acest concept sau cele pe care lumea și le imaginează când aud acest cuvânt sunt cu oameni care meditează.

„Meditația este una dintre cele mai comune practici de conștientizare. Dar scopul mindfulness-ului nu este de a te descurca bine la meditație; este de a experimenta cu adevărat ce înseamnă să fi. Este de fapt cel mai simplu lucru din lume. Tot ce trebuie să facem este să ne deschidem conștiința față de experiența noastră actuală. Ce vedem? Ce am auzit? Ce senzații fizice observăm? Nu trebuie să creăm o poveste în jurul acestor experiențe - putem să le luăm, fără cuvinte, fără filtrul limitator al limbajului", notează psihologul, pe blocul citat.

Acesta recomandă și 5 momente din timpul zile când puteți practica mindfulness:

1. Așteptând la coadă - prima reacție când aveți de așteptat, cum ar fi la magazinul alimentar, este să faceți ceva: scoateți telefonul, faceți o listă mentală, răsfoiți online o revistă. Dar așteptările forțate pot fi o bună ocazie de a observa și conștientiza tot ce este în jurul vostru.

2. Așteptarea la o lumină roșie/semafor - vă oferă câteva momente ca să fiți pur și simplu (să conștientizați unde sunteți și atât). Simțiți scaunul de sub voi, mâinile pe volan. Observați cerul. Simțiți respirația.

3. Spălați-vă mâinile - multe lucruri vă pot atrage atenția pe măsură ce vă spălați: senzația de apă în timp ce trece peste mâini, căldura sau răceala apei, sunetul robinetului, senzația picioarelor de pe podea, senzațiile din mâinile în timp ce se deplasează una peste alta.

4. Înainte de a mânca - când vă așezați la masă, gândiți-vă să faceți trei respirații lente. Cu prima, eliberați orice tensiune pe care o țineți în corp. Cu a doilea, uitați-vă la fiecare persoană care este cu voi la masă. Cu a treia, uitați-vă la culorile, formele și texturile mâncării din fața voastră. Încearcați să fiți mereu prezent și să vă savurați mâncarea.

5. Mergând la culcare - când vă așezați în pat, simțiți cum corpul se scufundă în saltea, greutatea capului pe pernă. Observați cum se ridică și se lasă pătura cu fiecare respirație a voastră.

Psihologul mai afirmă că niciuna dintre cele cinci exerciții nu presupune să vă opriți gândurile, ci vă sfătuiește să nu le transformați în dușmani: „Există modalități nelimitate de a practica cunoașterea conștientă și niciuna dintre ele nu necesită șederea pe o pernă de meditație sau luarea de ore libere. (...) Puteți începe chiar acum, în acest moment".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel