Minciuna, tulburare psihică. Radu Leca: Are ca scop înșelăciunea, escrocheria, trădarea. Respiră și minte

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
minciuna - FOTO: Freepik@namii9
minciuna - FOTO: Freepik@namii9

Există numeroase motive pentru care oamenii pot să mintă, iar aceste motive pot varia în funcție de contextul și circumstanțele individuale. Dar minciuna este, de fapt, o tulburare psihică.

Minciuna patologică este o tulburare psihică ce se manifestă prin formularea repetată a minciunilor fără un motiv clar și compulsiv, poate avea consecințe devastatoare asupra individului și a relațiilor sale interumane.

De ce mințim

Radu Leca, psiholog, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL de ce mințim și când devine, de fapt, minciuna o problemă psihologică.

"În momentul în care o persoană minte, ea poate intra sub auspiciile concrete a unei tulburări extraordinar de clare denumită minciună patologică. Există minciuna patologică versus minciuna nepatologică. Mincinoșii patologici întotdeauna formulează minciuni fără să aibă un motiv clar și compulsiv.

Cei care mint nepatologic, mint pentru că au un motiv în varianta subsidiară, adică de ce mint. Minciuna în mod uzual este exprimată fiind o declarație 100% falsă, care are ca scop, înșelăciunea, escrocheria, trădarea, dar poate fi o manifestare a unor tulburări psihice, respectiv mergem pe sindromul Münchhausen, denumit sindrom Münchhausen prin transfer",  a explicat Radu Leca, psiholog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Cât de frecventă este bipolaritatea. Dr. Gabriel Diaconu: La fel ca schizofrenia

Care este legătura dintre minciuna patologică și tulburarea de personalitate borderline

Minciuna - FOTO: Freepik@shurkin_son

Tulburarea de personalitate borderline (TPB) și minciuna pot fi conectate într-o serie de moduri, dar este important să subliniem că nu toți cei care suferă de TPB mint patologic sau că toți cei care mint patologic suferă de TPB. 

"Minciuna patologică este reprezentativă ca și simptom pentru tulburarea de personalitate borderline, dar și pentru încă două tipuri de tulburări, cea narcisică și cea anti-socială. Când avem de-a face cu tulburare de personalitate narcisică, atunci avem de-a face cu o minciună ce se respiră", a mai spus Radu Leca.

Vezi și: Obiceiul care te ajută să adormi ușor. Dr. Răzvan Alexandru Roșu: Dacă vă place

Minciuna, tratament

Pe lângă terapia individuală, terapia de grup și suportul familial pot juca, de asemenea, un rol crucial în procesul de recuperare.

"Există două formule de tratament care în momentul în care sunt dispuse pe minciună, au ca rezultat unul pozitiv. Știind faptul că orice formă de relație de tip interuman se bazează pe încredere, sprijin, adevăr, pe gestionarea stimei de sine, pe susținerea echilibrului emoțional, mincinosul trebuie să fie pus în fața faptului împlinit, că minte, că încearcă să depășească, cu dificultate faptul că respiră și minte, dar că are nevoie de terapie.

Mincinoșii pot fi opriți din minciună doar prin terapie", a mai explicat Radu Leca, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel