„Îi propun domnului ministru să facem un studiu de caz. În sensul că am putea să luăm un liceu sau o școală care are clase de la I-a la a XII-a și să testăm în mod gratuit, cu teste de salivă, de spută, teste rapide antigen, toți copii. Pe un pattern conform regulilor epidemiologice. Mai mult, pe o perioadă de două săptămâni - o lună de zile, putem să monitorizăm transferul sau impactul acestor testări. În sensul că, urmărim familiile, dublăm cu PCR, facem un studiu de caz ca la carte, așa cum se face peste tot în lume, în țările civilizate. Și noi putem să susținem acest demers, acest studiu de caz pe cheltuiala noastră, doar ca să demonstrăm că se poate”, a propus Mihail Lala, managerul OK Medical, în direct la Antena 3.
Reacția ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu a fost imediată.
„Dacă beneficiază de toate acreditările necesare, este o propunere interesantă”, a spus Sorin Cîmpeanu.
„Avem toate avizele ANMDM, testele de antigen pe care le folosim sunt produse în Europa, sunt unele cele mai performante, ca să u spun cele mai performante la ora actuală. Cu un grad de eroare de eroare sub 1%. În teorie acuratețea e de 99,68%, dar hai să zicem sub 1%”, a explicat Mihail Lala.
Aceste teste se fac foarte simplu: salivezi într-un recipient și într-un minut ai rezultatul.
„Aceste teste detectează antigenul. Asta înseamnă că la momentul testării noi vedem dacă pacientul este infecțios. Dacă este infecțios el transmite. Dacă nu este infecțios, nu transmite. Poate să aibă virusul dar nu contează, că nu transmite. Dar făcând o testare repetată, zilnică, sau la 3 zile, sau la 2 zile, tuturor elevilor care vin la școală, putem să detectăm exact momentul când sunt infecțioși, pentru ei putem să stabilim un protocol cu Ministerul Sănătății sau cu Ministerul Educației ce va trebui să facă familia. Astfel, copilul care se îmbolnăvesc se imunizează, știm foarte bine că efectele negative pe care virusul le are pentru copii sau pentru persoane sub 11 ani nu sunt extraordinar de mari, am creat o pătură de oameni care se imunizează, iar familia nu se contaminează de la elev și evident ne continuăm viața normală. Copilul poate să se ducă la școală. Nu e normal să stăm de un an de zile fără școli” a detaliat Mihail Lala.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.