”Mi-am propus să vă arăt că putem să facem mâncare colorată, sănătoasă, echilibrată, nutritivă, din lucrurile pe care le avem fie prin frigider, fie pe care le găsim la magazin.
Și atunci, fie că e vorba de pauza de prânz sau masa de seară, cum putem să mâncăm sănătos și să facem ceva rapid, astăzi o să aflați”, și-a început Mihaela Bilic, prezentarea rețetelor rapid, într-un video postat pe contul de socializare.
”Care sunt vedetele din meniul de astăzi? Miniconservele de legume. De fapt avem cereale și leguminoase, pentru că avem miniconservă de fasole, de porumb, de quinoa, și nu în ultimul rând, de năut.
Ce facem cu ele? Sunt doze mici, doze unice și le mâncăm ca atare, ca gustare, fie, dacă nu, dăm culoare și gust oricărui preparat pe care îl avem la îndemână”, a mai spus nutriționistul.
Care sunt cele mai rapide mâncăruri, dar mai ales, sănătoase
”Am să încep cu un preparat pe care noi, românii, l-am cam uitat: salata orientală.
Am fiert cartofii, i-am tăiat, am să pun praz, nu ceapă și știți de ce? Prazul este mai blând pentru intestinele noastre. Bine-înțeles măsline, din belșug că avem în ele Omega 9, și cu ce anume o îmbunătățim? Cu o conservă de năut, bobițele vor da și ele altă consistență.
Și dacă tot am început cu preparatele hrănitoare, bogate în carbohidrați, haideți să vorbim puțin și despre orez.
Pentru cei care preferă să mănânce fără gluten, orezul este alegerea perfectă”, a spus Mihaela Bilic.
Care este problema cu cerealele și cu leguminoasele boabe
”Conțin proteină, însă toate proteinele vegetale sunt proteine de calitatea a doua, fie le lipsește aminoacidul lizină, fie metiolina. Din cauza aceasta foarte multe culturi au combinat cerealele cu leguminoasele boabe ca să rezulte niște feluri de mâncare complete și cu toți aminoacizii esențiali prezenți”, a subliniat nutriționistul.
Mai departe, acesta a trecut la un alt fel de mâncare, la fel de ușor de realizat.
”Haideți să ne ocupăm puțin și de paste. Adaug în ele ton în conservă, două lingurițe de pastă de măsline și, bine-înțeles, niște rondele de măsline. O să adaug o conservă de porumb dulce.
În supa-cremă de roșii o să punem niște quinoa, care este tot o formă de cereală, o cereală specială din America de Sud care nu are gluten.
Și dacă tot vorbim de quinoa, să inventăm un fel de mâncare cu ea. Niște fasole verde și ardei roșu, pentru că este dulce.
Am avut supă, am avut fel principal, ce spuneți de un sandwich făcut cu avocado, somon și, bine-înțeles, un pic de culoare, totul într-o lipie.
Și dacă tot vorbim de sandwich-uri, vă prezint sandwichul meu cu greutate. Luăm o frunză de salată iceberg și punem șuncă și puțină cremă de brânză. Completăm cu un pic de carbohidrați, adică boabe de fasole neagră”, a mai spus nutriționistul.
Salata ”cu de toate”, de la culoare de nutrienți
Iar la final, Mihaela Bilic a prezentat ”salata cu de toate”, plină de culoare, ”frunze din belșug, un pic de năut, un pic de fasole, un pic de porumb, punem și niște quinoa, ca să țină loc de pâine. dacă doriți să puneți suncă, pește, ce vreți voi, sunteți liberi, și dacă o clipă credeți că mâncarea voastră nu este gustoasă, vă spun un secret.
Puneți parmezan. Peste orice pui parmezan devine savuros. Merge de minune și în salata noastră de paste cu ton și peste roșiile din supa-cremă, până și orezului îi place un strop de parmezan”, a mai spus Mihaela Bilic.
De altfel, nutriționistul are și un îndemn pentru fiecare: ”Fiți curajoși și combinați ce vă place, pentru că sănătate înseamnă diversitate și doar un pic de grijă la cantitate. În rest, suntem liberi să mâncăm cum ne place”, a încheiat medicul Mihaela Bilic.
Vezi și: Care este diferența între înghețată și sorbet. Bilic: În funcție de buget și de gust, voi decideți
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.