Recomandările medicului, care a vorbit într-o emisiune televizată, spun că prin mai puțin somn și băi mai reci am putea slăbi mai ușor. Medicul nutriționist Mihaela Bilic însă vine cu o replică la această recomandare.
Iată ce a scris ea pe pagina sa de Facebook:
Nu tot ce zboară se mănâncă! Și nu tot ce auziți la televizor funcționează și este adevărat!
Știți emisiunile acelea care încep cu un avertisment în care este spus să nu încercați să faceți acasă lucrurile pe care le veți vedea? Așa e și cu nutriția!! Nu luați de bune poveștile pe care le auziți în mass-media, ele conțin de multe ori informații incomplete, efecte exagerate sau pur și simplu minciuni. Vedetele, deși au aer prietenos, în majoritatea cazul cazurilor nu spun adevărul. Iar specialiștii, deși au un aer doct, în majoritatea cazurilor scot din context adevărul.
Exemplu concret: pe un post de televiziune un medic a cărui specialitate nu o cunosc, povestește cu convingere cât de ușor este să slăbim dacă facem duș cu apă rece sau dormim mai puțin. Afirmația are la bază un lucru real, metabolismul nostru crește (deci cheltuiește mai multe calorii) atunci când facem efort sau în condiții de frig. Ce trebuie spus oamenilor este cât înseamnă mai exact această creștere și cu ce riscuri vine la pachet.
Cheltuiala energetică zilnică a organismului are 3 componente principale: 65% reprezintă metabolismul bazal, adică menținerea funcțiilor vitale (în somn și în stare de veghe), 7-10% reprezintă termogeneza (producerea de căldură) și restul de 25-28% înseamnă cheltuieli prin activitate musculară (efort fizic). Important: primele 2 componente nu pot fi influențate prin voință!! Indiferent de faptele noastre, 75% din cheltuielile metabolice zilnice sunt decise de Natură și de profilul genetic individual.
Dacă luăm ca exemplu o persoană ce consumă zilnic 2000 calorii, doar asupra procentului de 25% care reprezintă activitatea fizică putem acționa- deci în marja de 500cal. Indiferent dacă alergăm toată ziua sau stăm în canapea, diferența dintre o persoană activă și una sedentară este minoră la nivel de metabolism. Deci prin sport e greu de slăbit, având în vedere că pentru 1 kg în minus pe cîntar îți trebuie un deficit de 7000cal. Și dacă prin sport e greu, prin dușuri reci e și mai greu!! Termogeneza totală înseamnă 150-200 cal/zi și câteva minute petrecute sub apă rece sau în frig determină o diferență de 30-50cal. Întrebarea mea pentru domnul doctor care promova slăbitul cu dușuri reci ar fi: nu cumva riscăm să ne alegem cu o pneumonie înainte să pierdem 7000 cal?!?!
Cât despre dormitul doar 5-6 ore pe noapte de dragul slăbitului- pentru că atunci când stai treaz arzi mai multe calorii- lucrurile sunt și mai grave. Lipsa de somn dezechilibrează grav psihicul, când suntem nedormiți există riscul să mâncăm mai mult. Celula nervoasă se reface în somn, iar o persoană obosită și nedormită este departe de a fi activă fizic. Și mă întorc la calorii: indiferent că dormim sau stăm în canapea, consumul nostru energetic este identic! Doar atunci când facem mișcare mai avem un extra-consum de max 500cal/zi. Deci nu înțeleg de cât nesomn e nevoie ca să pierzi 1 kg de grăsime?!?!
Cu astfel de sofisme zăpăcim mințile oamenilor care, bieții de ei, creduli și ascultători, se apucă să pună în practică toate bazaconiile pe care le văd/le citesc în mass media. Și bineînțeles că nu slăbesc, că nici nu aveau cum! Slăbitul este urmarea exclusivă a scăderii aportului alimentar pe o durată mai mare de 5-7 zile. Cu mâncare puțină se slăbește, nu cu frig și nesomn, nu cu prafuri magice care topesc grăsimea și nici cu suplimente promovate de vedete. Iar cine are alte soluții miraculoase, ar fi bine să le demonstreze. Altfel riscăm să stresăm și să îmbolnăvim oameni, doar pentru că ne place să apărem la televizor, să câștigăm notorietate și să facem audiență cu orice preț.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.