Mihaela Bilic, despre mâncatul pe fugă: alegeți mâncarea neambalată

DCMedical Team |
Data publicării:
Gustare
Gustare

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că mâncatul pe fugă ne poate face mult rău, însă în cazul în care nu avem altă soluție, ea recomandă să alegem „răul cel mai mic”, aducă un aliment neambalat, de exemplu un covrig.

Potrivit unor studii, 14% dintre români mănâncă aproape zilnic pe fugă, adică în mişcare, în drum spre serviciu sau spre casă. Fenomenul este întâlnit mai adesea la tineri. Când fac acest lucru, de regulă se orientează în special spre produse de panificaţie şi de patiserie.

De altfel, unul din cinci români mănâncă prima masă la birou şi pentru cei mai mulţi dintre ei, micul dejun înseamnă o cafea, arată un studiu realizat recent la noi în ţară, arată de Antena 3.

Circa 80% dintre românii care mănâncă micul dejun aleg să îl servească acasă, iar restul de 20% mănâncă prima masă a zilei la birou. 

Mai exact, prima masă a zilei pentru români înseamnă cafea (75%), produse lactate (62%), sandvișuri (49%) şi produse de patiserie (covrigi, pateuri, snackuri sărate sau dulci - 40%).

Bugetul lunar pentru astfel de produse este între 50 – 200 lei, mai arată studiul întreprins în perioada 12 - 18 mai, pe un eșantion de peste 800 de interviuri. 

Mâncatul pe fugă este nociv

Atunci când mănâncă pe fugă, români îşi aleg mâncarea în funcţie de cât este de săţioasă şi dacă le asigură caloriile necesare. Urmăresc însă şi preţul, şi de cât de uşor este de consumat.

Nutriţioniştii admit că poate fi o provocare să mâncăm sănătos, din punct de vedere al costurilor. Acest obicei de a mâncă pe fugă este însă unul nociv care poate conduce la obezitate sau alte boli cronice.

"Toată această mâncare care se mănâncă uşor şi poate fi mâncată fără tacâmuri este de obicei o mâncare mai concentrată în grăsime în zahăr şi bogată în calorii. Dacă ar fi să alegem răul cel mai mic aş spune, alegeţi mâncarea neambalată. Mai bine un covrig decât un pateu", a spus Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

Portivit Organizației Mondiale a Sănătății, persoanele supraponderale sau obeze au un risc mai mare să facă boli care pun viața în pericol, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul sau cancerul. 

Studiul, făcut pe 800 de persoane

"14% dintre români declară că obișnuiesc să consume produse „on the go” de 3-5 ori pe săptămână, arată o cercetare Reveal Marketing Research în parteneriat cu Revista Progresiv. 

Acest studiu este reprezentativ pentru populaţia din mediul urban şi rural. Pentru 4 din 10 respondenți, nivelul de interes față de achiziționarea produselor „on the go” s-a schimbat în perioada pandemiei. 

Românii preferă să cumpere produse “on the go” din trade-ul modern (supermarketuri/ hypermarketuri), în detrimentul magazinelor din proximitatea casei.

80% dintre românii care mănâncă micul dejun aleg să îl servească acasă, iar restul de 20% aleg să mănânce prima masă a zilei la birou. 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel