Mihaela Bilic, despre mămăliga cu brânză și smântână: E onctuoasă

Monika Baciu |
Data publicării:
mamaliga cu branza si smantana - FOTO: Captură YouTube@Idei de Retete
mamaliga cu branza si smantana - FOTO: Captură YouTube@Idei de Retete

Mămăliga cu brânză și smântână este un preparat apreciat pentru gustul său simplu și reconfortant. Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, explică ce beneficii aduce acest preparat sănătății noastre.

Mămăliga cu brânză și smântână este un deliciu în orice anotimp. Mămăliga cu brânză și smântână poate aduce anumite beneficii nutriționale, dar trebuie consumată în mod moderat, deoarece este destul de calorică.

Mămăliga cu brânză și smântână, beneficii

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook, ce beneficii aduce mămăliga cu brânză și smântână. 

"Mămăligă cu brânză și smântână, pe scurt MBS. Profit că s-a făcut frig afară ca să vă aduc aminte de rolul grăsimi: intră în compoziția fiecărei celule, de la creier până la piele, participă la sinteza de hormoni și ține și de cald. Ideal ar fi să variem sursele de grăsime din alimentație, să consumăm zilnic o lingură de ulei sau un cubuleț de unt sau o lingură de smântână.

Or fi ele echivalente ca număr de calorii, dar compoziția în acizi grași diferă, iar rolul lor în organism e diferit. Smântâna e o grăsime aparte, fiind fermentată vine la pachet cu bacterii lactice, are efect probiotic și un plus pentru imunitate. Apoi e cremoasă, trăsătură responsabilă de inducerea plăcerii. Nu în ultimul rând are un gust complex, acid-dulce-acrișor, diferit de orice tip de grăsime.

O smântână grasă are 25% grăsime și restul apă, spre deosebire de ulei care are 100% grăsime. De ce să alegeți o smântâna cu 25% grăsime? Pentru că este perfectă și la gust și la consistență: smântâna nu trebuie să fie nici unt, nici iaurt!", a explicat dr. Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook. 

Vezi și: Preot, replică pentru medicul care spune să nu mai sărutăm persoanele decedate: Microbii nu se pun pe ce este sfințit

Mămăliga cu brânză - FOTO: Freepik@antalalexstudio88

Mămăliga cu brânză și smântână, preparat preferat de români

Mămăliga cu brânză și smântână este apreciată pentru gustul său reconfortant și satisfăcător. Consumată cu măsură, poate contribui la starea de bine și la satisfacția gustului.

"Smântâna merge cu sarmale și ardei umpluți, poate fi pusă în sosuri și în ciorbă, sau mâncată ca atare, cu un pic de sare și pâine prăjită. Dar nu putem vorbi despre smântână fără să pomenim de un preparat tradițional romanesc: mămăligă cu brânză și smântână sau pe scurt MBS! Nu știu dacă această combinație există și la alte popoare, ce știu este că românilor le place MBS.

Și e normal să fie așa, din mai multe motive! În primul rând simplitatea: ce poate fi mai curat și mai gustos decât o bucată aurie de mămăligă, lângă un colț de brânză, cu o lingură de smântână? De la copii până la bunici, acest fel de mâncare satisface și foamea și pofta de ceva bun. Apoi e vorba de consistența cremoasă, care are rolul de a produce plăcere dincolo de conținutul de nutrienți.

Vezi și: Ce este sindromul bradului de Crăciun. Detaliul șocant pe care nu l-ai știut despre brad

MBS este un confort-food, ne face bine la suflet pentru că este moale și onctuoasă. Nu în ultimul rând brânza conține triptofan, un precursor de serotonină care dă starea de bine la nivel cerebral. Iar asocierea dintre brânză și mămăligă, adică carbohidrați, favorizează și accelerează conversia triptofanului în serotonină! Singurul lucru care rămâne de hotărât este dacă alegeți brânză proaspătă sau telemea… care să acompanieze smântâna și mămăliga", mai spune dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel