Este cunoscut faptul că fumatul este unul dintre factorii de risc pentru apariția bolilor, a bolilor cardiovasculare sau a bolilor metabolice, precum diabetul. Într-o postare făcută pe contul său de socializare, nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la legătura dintre fumat și diabet, dar și de ce este important să renunțați la acest obicei nesănătos.
”Credeați că zahărul este vinovat pentru diabet? Aflați că fumatul crește cu 45% riscul de diabet. 2% din cazurile de diabet de tip 2 sunt datorate fumatului! Cum se explică asocierea dintre fumat și diabet? De vină sunt substanțele prezente în țigară. Este dificil de găsit compusul nociv, având în vedere că o țigară conține 3500 substanțe diferite și 500 elemente gazoase volatile.
Tabagismul induce o inflamație cronică la nivelul organismului și are efect toxic la nivelul pancreasului. Nicotina produce vasoconstricție la nivelul capilarelor, scade fluxul de sânge și regenerarea celulelor.
Asocierea dintre diabet și fumat este foarte periculoasă. Riscul de a face un infarct, un accident vascular cerebral sau o altă complicație cardiacă este foarte mare la diabeticii care fumează. Până și mortalitatea crește cu 43 până la 119% în funcție de numărul de țigări fumate zilnic”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Fumatul și diabetul
Potrivit medicului, ”fumatul favorizează ateroscleroza, adică îngustarea vaselor de sânge, induce o creștere a glicemiei și a colesterolului rău (LDL colesterol), afectează vascularizația și funcționarea organelor, duce la hiperglicemie cronică: celulele sunt mai puțin sensibile la insulină și nivelul glicemiei rămâne crescut.
La fumători apare rezistența la insulină, o etapă premergătoare diabetului”, a mai scris medicul, subliniind motivul esențial pentru care trebuie să renunțați la fumat, și anume, evitarea complicațiilor date de diabet.
”În cazul în care aveți diabet este esențial să renunțați la fumat pentru a evita apariția complicațiilor. Nefropatia, retinopatia și neuropatia diabetică apar mai frecvent la fumători. La fel și complicațiile cardiovasculare și bolile pulmonare.
Avem și vești bune! Dacă opriți fumatul beneficiile apar imediat:
-după 24 ore riscul de infarct începe să scadă și după 48 ore nicotina nu mai este prezentă în sânge
-după 3-9 luni respirația se ameliorează și după 1 an riscul de boli cardiovasculare este redus la jumătate.
Este nevoie de 5-10 ani de abstinență pentru ca riscul de diabet de tip 2, infarct sau accident vascular să fie la fel de mic ca la nefumători”, a continuat medicul, adăugând că ”merită să renunțați la fumat, chiar și de frica diabetului”.
Diabetul, tulburare metabolică
Diabetul este unul dintre cele mai întâlnite tulburări metabolice și reprezintă o afecțiune ce indică un nivel ridicat al zahărului din sânge și apare atunci când pancreasul nu mai secretă deloc insulină sau o produce într-o cantitate prea mică pentru a transforma glucoza în energie.
Mai mult decât atât, diabetul este o consecință directă a stilului de viață modern, determinat de alimentația tip fast-food, mâncatul haotic, sedentarism, obezitate.
Vezi și: TOP 4 factori de risc pentru apariția cancerului. Medic: Locurile 3 și 4, o SURPRIZĂ
Bolile metabolice, combătute prin terapia nutrițională. Simona Carniciu: Stilul de viață modern afectează microbiomul
Bolile metabolice sunt caracterizate prin reacţii chimice anormale care pot produce modificări ale procesului metabolic. Aceste afecţiuni sunt în mare parte moştenite, au determinism genetic, dar pot apărea în decursul vieţii și ca urmare a unor alte boli ce produc afectare hepatică sau pancreatică secundară.
Ce sunt bolile metabolice
Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, boli de nutriție și boli metabolice de la UMF "Carol Davila" București și Centrul Corposana a vorbit în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical, despre bolile metabolice, dar și despre nutriție.
”Dacă vorbim de diabet, nutriție și boli metabolice, în ultima vreme le denumim generic boli de nutriție. Diabetul este o boală de nutriție. În general, avem această patologie cardiometabolică, pentru că afectarea metabolică nu mai este doar simplă și doar axată pe metabolism.
Mai nou, implică și sistemul cardiovascular. Afectarea metabolică semnifică o afectare care duce în timp, la boli de origine cardiovasculară, la boli de nutriție precum diabetul zaharat, obezitatea și le-am putea separa foarte ușor, deși seamănă foarte mult cu sindromul metabolic.
Sindromul metabolic este un sindrom premergător diabetului zaharat care cuprinde o hiperglicemie, dar nu suficient de mare încât să fie diabet zaharat. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.