O migrenă este mult mai mult decât o durere de cap puternică. Această boală neurologică poate provoca o durere pulsatilă debilitantă care vă poate lăsa în pat zile întregi! Mișcarea, lumina, sunetul și alți factori declanșatori pot provoca simptome precum durere, oboseală, greață, tulburări de vedere, amorțeală și furnicături, iritabilitate, dificultăți de vorbire, pierderea temporară a vederii și multe altele.
Ce este o migrenă? Cum se simte o migrenă?
O migrenă este o boală neurologică comună care provoacă o varietate de simptome, în special o durere de cap pulsatilă și pulsatorie pe o parte a capului. Migrena dvs. se va agrava probabil la activitate fizică, lumini, sunete sau mirosuri. Aceasta poate dura cel puțin patru ore sau chiar zile. Aproximativ 12% dintre americani au această tulburare genetică. Cercetările arată că este a șasea cea mai invalidantă boală din lume.
Care sunt tipurile de dureri de cap? Ce tip de durere de cap este o migrenă?
Există peste 150 de tipuri de dureri de cap, împărțite în două categorii: dureri de cap primare și dureri de cap secundare. O migrenă este o durere de cap primară, ceea ce înseamnă că nu este cauzată de o altă afecțiune medicală. Tulburările primare de cefalee sunt diagnostice clinice, ceea ce înseamnă că nu există un test de sânge sau un studiu imagistic care să o diagnosticheze. O durere de cap secundară este un simptom al unei alte probleme de sănătate.
Ce este o aură?
O aură este un grup de simptome senzoriale, motorii și de vorbire care, de obicei, acționează ca semnale de avertizare că o migrenă este pe cale să înceapă. De obicei interpretată greșit ca fiind o criză sau un atac cerebral, apare de obicei înainte de durerea de cap, dar uneori poate apărea în timpul sau chiar după. O aură poate dura între 10 și 60 de minute. Aproximativ 15% până la 20% dintre persoanele care suferă de migrene au aure, potrivit Cleveland Clinic.
Simptomele aurei sunt reversibile, ceea ce înseamnă că pot fi oprite/ vindecate. O aură produce simptome care pot include:
- Observăm puncte strălucitoare intermitente, scântei sau lumini.
- Avem puncte oarbe în vedere.
- Piele amorțită sau furnicături.
- Modificări ale vorbirii.
- Zgomote în urechi (tinitus).
- Pierderea temporară a vederii.
- Vederea de linii ondulate sau zimțate.
- Modificări ale mirosului sau gustului.
Care sunt tipurile de migrene?
Există mai multe tipuri de migrene, iar același tip poate purta nume diferite:
- Migrenă cu aură (migrenă complicată): În jur de 15% până la 20% dintre persoanele cu migrene au o aură.
- Migrena fără aură (migrenă comună): Acest tip de migrenă lovește fără avertismentul pe care ți-l poate da o aură. Simptomele sunt aceleași, dar acea fază nu are loc.
- Migrena fără durere de cap: "Migrena silențioasă" sau "migrena acefalică", cum mai este cunoscut acest tip, include simptomul aurei, dar nu și durerea de cap care urmează de obicei.
- Migrena hemiplegică: Veți avea paralizie temporară (hemiplegie) sau modificări neurologice sau senzoriale pe o parte a corpului. Apariția durerii de cap poate fi asociată cu amorțeală temporară, slăbiciune extremă pe o parte a corpului, furnicături, pierderea senzației și amețeli sau modificări ale vederii. Uneori include dureri de cap, iar alteori nu.
- Migrena retiniană (migrenă oculară): Puteți observa o pierdere temporară, parțială sau completă a vederii la unul dintre ochi, împreună cu o durere surdă în spatele ochiului, care se poate extinde la restul capului. Această pierdere a vederii poate dura un minut, sau chiar luni de zile. Ar trebui să raportați întotdeauna o migrenă retiniană unui furnizor de servicii medicale, deoarece ar putea fi un semn al unei probleme mai grave.
- Migrenă cronică: O migrenă cronică este atunci când o migrenă apare cel puțin 15 zile pe lună. Simptomele se pot schimba frecvent, la fel și intensitatea durerii. Cei care au migrene cronice ar putea folosi medicamente pentru dureri de cap mai mult de 10 până la 15 zile pe lună și asta, din păcate, poate duce la dureri de cap care apar și mai frecvent.
- Migrena cu aură de trunchi cerebral. În cazul acestei migrene, vei avea vertij, dificultăți de vorbire, vedere dublă sau pierderea echilibrului, care apar înainte de durerea de cap. Durerea de cap poate afecta partea din spate a capului. Aceste simptome apar, de obicei, brusc și pot fi asociate cu incapacitatea de a vorbi corect, țiuituri în urechi și vărsături.
- Starea de migrenă. Acesta este un tip rar și sever de migrenă care poate dura mai mult de 72 de ore. Durerea de cap și greața pot fi extrem de puternice. Anumite medicamente, sau retragerea medicamentelor, vă pot provoca acest tip de migrenă.
Care sunt cele patru etape sau faze ale migrenei? Care este cronologia?
Cele patru etape, în ordine cronologică, sunt prodromul (premonitor), aura, cefaleea și postdromul. Aproximativ 30% dintre persoane prezintă simptome înainte de a începe durerea de cap.
Fazele sunt:
- Etapa prodromală: Prima etapă durează câteva ore, sau poate dura câteva zile. Puteți să o experimentați sau nu, deoarece nu se poate întâmpla de fiecare dată. Unii o cunosc ca fiind faza "pre-capului" sau "premonitorie".
- Etapa aurei: Faza de aură poate dura până la 60 de minute sau doar cinci. Majoritatea oamenilor nu experimentează aura, iar unii au atât aura, cât și durerea de cap în același timp.
- Etapa atacului: Aproximativ patru ore până la 72 de ore este durata durerii de cap. Cuvântul "durere" nu face dreptate durerii, deoarece uneori este ușoară, dar de obicei, este descrisă ca fiind o durere acută pulsatilă sau puteți simți senzația unei înțepături de gheață în cap. De obicei, începe pe o parte a capului și apoi se răspândește în cealaltă parte.
- Etapa postdromală: Stadiul postdromului durează o zi sau două. Este adesea numită "mahmureală" de migrenă și 80% dintre cei care au migrene o experimentează. Poate dura între opt și 72 de ore pentru a trece prin cele patru etape.
Cât de frecvente sunt migrenele?
Experții estimează că aproape jumătate din populația adultă suferă de dureri de cap, iar 12% dintre americani suferă de migrene. Femeile sunt de aproximativ trei ori mai predispuse decât bărbații să se confrunte cu migrene.
Cine suferă de migrene? Care sunt factorii de risc?
Este dificil de prezis cine poate avea migrene și cine nu, dar există factori de risc care vă pot face mai vulnerabil. Acești factori de risc includ:
- Genetica: Până la 80% dintre persoanele care suferă de migrene au o rudă de gradul întâi cu această boală.
- Sexul. Migrenele apar mai mult la femei decât la bărbați, în special la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 55 de ani. Probabil că este mai frecventă la femei din cauza influenței hormonilor.
- Nivelul de stres. Este posibil să aveți migrene mai des dacă sunteți foarte stresat. Stresul poate declanșa o migrenă.
- Fumatul.
Migrenele sunt ereditare?
Migrenele au tendința de a se transmite în familie. Până la patru din cinci persoane cu migrene au un istoric familial. Dacă unul dintre părinți are un istoric de migrene, copilul lor are 50% șanse să aibă migrene. Dacă ambii părinți au un istoric de migrene, riscul sare la 75%. Din nou, până la 80% dintre persoanele cu migrene au o rudă de gradul întâi cu această boală.
Migrenele provoacă leziuni permanente ale creierului?
Nu. Migrenele nu provoacă leziuni cerebrale. Există un risc infim de accident vascular cerebral la persoanele care au migrene cu aură - 1 sau 2 persoane din 100.000.
Care sunt simptomele migrenelor?
Principalul simptom al migrenei este durerea de cap. Durerea este uneori descrisă ca fiind puternică sau pulsatilă. Poate începe ca o durere surdă care se transformă într-o durere pulsatilă ușoară, moderată sau severă. Dacă nu este tratată, durerea de cap va deveni moderată sau severă. Durerea se poate deplasa de pe o parte a capului pe cealaltă, sau poate afecta partea din față a capului, cea din spate a capului sau se poate simți ca și cum ar afecta întregul cap. Unii oameni simt durere în jurul ochiului sau al tâmplei și, uneori, în față, sinusuri, maxilar sau gât.
Alte simptome ale migrenelor includ:
- Sensibilitate la lumină, zgomot și mirosuri.
- Greață și vărsături, stomac deranjat și dureri abdominale.
- Pierderea poftei de mâncare.
- Senzație de foarte cald (transpirație) sau de frig (frisoane).
- Culoarea palidă a pielii.
- Senzație de oboseală.
- Amețeală și vedere încețoșată.
- Tandrețe la nivelul scalpului.
- Diaree (rar).
- Febră (rar).
Cum tratăm o migrenă
Tratamentul medicamentos al migrenei poate presupune administrarea de antalgice (medicamente pentru durere) sau de medicamente cu scop preventiv. Medicamentele antalgice se administrează în timpul atacurilor de durere, iar medicamentele de prevenție se administrează regulat, pentru a reduce frecvența sau intensitatea simptomelor.
Puteți ameliora simptomele migrenei la domiciliu folosind următoarele metode:
- Odihniți-vă cu ochii închiși într-o cameră întunecată și liniștită
- Punerea unei comprese reci sau a unei pungi de gheață pe frunte
- Consumați cantități mari de lichide
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.