Migrena este durerea de cap puternică ce vine adesea însoțită de greață, vărsături și sensibilitate la lumină. Migrena are anumite caractere particulare: este severă, pulsatilă, repetitivă, adesea cu debut brutal, precedată de fiecare data de aceleași semne premonitorii, este o problemă frecventă, afectând 1 dn 5 femei, respectiv 1 din 15 bărbați.
Medicii încă nu știu cu exactitate ce anume cauzează migrenele, deși se pare că acestea sunt legate de modificări la nivelul creierului și de genele dumneavoastră. Părinții pot transmite chiar și factori declanșatori ai migrenei, cum ar fi oboseala, luminile puternice sau schimbările de vreme.
Migrene, tipuri și factori de risc
Există mai multe tipuri de migrenă, precum:
Migrena cu aură, la care există semne de alarmă specifice înainte de debutul migrenei, precum flash-uri luminoase. Una din trei femei este afectată de acest tip de migrenă.
Migrena fără aură este cel mai frecvent tip, în care migrena se produce fără semne de alarmă specifice.
Migrena cu aură fără durere de cap, cunoscută și ca migrena silențioasă. În acest caz sunt manifestate aura sau alte simptome ale migrenei, însă nu apare durerea de cap.
Simptomele aurei de migrenă includ tulburări temporare de vedere sau de altă natură care apar de obicei înainte de alte simptome ale migrenei - cum ar fi durerea intensă de cap, greața și sensibilitatea la lumină și sunet.
Aura de migrenă apare de obicei cu o oră înainte de începerea durerii de cap și durează în general mai puțin de 60 de minute. Uneori, aura de migrenă apare fără durere de cap, în special la persoanele cu vârsta de 50 de ani și mai în vârstă, notează MayoClinic.
Factorii de risc care predispun la apariția migrenelor sunt:
- Istoricul familial, dacă cineva din familie se confruntă cu migrene, există posibilitatea să dezvoltați și dvs această afecțiune
- Vârsta, migrenele pot debuta la orice vârstă, mai frecvent apar în adolescență cu un vârf în jurul vârstei de 30 de ani, ca apoi, treptat, acestea să devină mai puțin severe.
- Genul, femeile au un risc de trei ori mai mare să sufere de migrene
- Modificările hormonale. În cazul femeilor care au migrenă, durerea de cap poate debuta chiar înainte sau imediat după instalarea menstruației. Migrenele se ameliorează după menopauză.
Migrena cu aură, simptome, diagnostic și tratament
Majoritatea persoanelor care suferă de migrenă cu aură prezintă semne și simptome vizuale temporare, care tind să înceapă în centrul câmpului vizual și să se răspândească spre exterior.
Acestea pot include:
- pete oarbe (scotome), care sunt uneori conturate de desene geometrice simple
- Linii în zig-zag care plutesc treptat pe câmpul vizual
- Pete sau stele strălucitoare
- Modificări ale vederii sau pierderea vederii
- Clipe de lumină.
De asemenea pot să apară tulburări temporare, precum:
- Amorțeală, resimțită de obicei ca furnicături la o mână sau pe o parte a feței, care se poate răspândi încet de-a lungul unui membru
- Dificultăți de vorbire sau de limbaj
- Slăbiciune musculară.
Este necesară prezentarea la medic în cazul în care simptomele se agravează. Nu există un test specific pentru diagnosticarea migrenelor, motiv pentru care medicul trebuie să identifice tiparele durerilor de cap recurente împreună cu simptomele asociate.
Pentru migrenă nu există analize de sânge diagnostice, iar explorările imagistice (tomografie computerizată, rezonanta magnetică nucleară) se fac doar pentru diagnostic diferențial cu alte cauze de cefalee (tumorale, accidente vasculare), notează Centrul de Diagnostic și Tratament Victor Babeș.
Tratamentul migrenei cu aură este la bază similar cu cel al migrenei. ”Oamenii au aura înainte de apariția migrenei, iar la anumiți pacienți aceasta devine un semn cî migrena se apropie. Cel mai bun lucru de făcut este să folosiți aceleași măsuri și medicamente pe care le folosiți pentru migrenă”, a afirmat dr. Medhat Mikhael, pentru MayoClinic.
Migrena cu aură, prevenție
Pentru a putea preveni migrenele, de orice tip, trebuie să fie identificați factorii declanșatori și evitați. De cele mai multe ori aceștia includ:
Consumul anumitor alimente: ciocolată, vin roșu, brânzeturi;
Factori de stres: depresia, furia, șocurile emoționale, surmenajul;
Factorii senzoriali: lumina puternică, mirosurile puternice, zgomotul excesiv;
Modificările hormonale: perioada menstruală, tratamente hormonale, inclusiv contraceptive;
Anumite medicamente: litiu, nitroglicerină, anumite antiinflamatoare și antihipertensive.
Boala de care oamenii află din greșeală. Semnul durerii de cap și analiza pe care trebuie s-o faci după 40 de ani. Mihalea: Nu mai puneți pe seama oboselii, a vârstei
Întrebat care sunt semnalele de alarmă și ce-i trimite pe oameni la medic, medicul Cristian Mihalea a explicat că mulți oameni le depistează din greșeală.
Este vorba despre anevrism, o boală care afectează extrem de mulți oameni, dar care nu este luată în seamă.
"Sunt două situații. Una este o descoperire absolut întâmplătoare, când pacienții, din cauza unor migrene, își fac un RMN sau un CT. Și datorită faptului că disponibilitatea imagistică în România și Franța a crescut destul de mult, acum oricine își poate face un astfel de examen relativ ușor, depistăm tot mai mult.
Incidența dată de carte este că 2% - 3% din populație are anevrism cerebral. Deci dacă luăm 100 de pacienți de pe stradă, vom găsi 3 oameni cu anevrism dacă i-am scana pe toți", a declatat Cristian Mihalea, medic primar, supraspecialist în neuroradiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.