Migrena, ce o declanșează. În România, un studiu recent a arătat că durerea de cap este cea mai frecventă formă de durere, afectând 83% dintre români. Același studiu nota și că, pe locul 2 în „topul durerilor" se află cele de spate (38%), cele de dinți (24%), cele menstruale (21%) și cele articulare (21%).
Diferența între durere de cap și migrenă
De altfel, este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în întreaga lume. Este însă o mare diferență între durerea de cap și migrenă. Durerea de cap este un puseu care durează puțin, dar care, dacă apare de mai mult de trei ori pe săptămână sau este însoțită de stare de greață sau vomă, e neapărat nevoie să consultați un specialist.
Migrena, pe de altă parte, însemamnă dureri intense în regiunea tâmplelor, mai des localizate pe o parte a capului, și care durează până la 72 de ore. Trebuie să știți că se transmite genetic și că, la nivel mondial, în medie, 15% dintre adulți (dintre care trei sferturi sunt femei) și 5% dintre copii suferă de migrene.
În SUA, aproximativ 12% dintre americani se confruntă cu migrene frecvente, arată datele din Biblioteca Națională americană de Medicină. Persoanele care suferă sunt mai multe femei, au un istoric familial de migrene sau au alte afecțiuni medicale, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburarea bipolară, tulburarea de somn sau epilepsia.
Ce o declanșează
Cercetătorii au identificat așa-numiți declanșatori ai migrenelor. Aceștia sunt:
- Stresul.
- Anxietatea.
- Schimbările hormonale la femei.
- Lumina prea puternică sau flash-urile cu lumină puternică.
- Zgomotele puternice.
- Mirosuri puternice.
- Somul dezordonat.
- Activitatea fizică prea intensă.
- Fumatul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.