Mierea, medicamentul naturii. Reglează nivelul zahărului din sânge și tratează arsurile

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
miere Foto: Freepik
miere Foto: Freepik

Descoperă beneficiile pentru sănătate datorate consumului de miere naturală și câte utilități poate avea.

Mierea oferă mai multe avantaje pentru sănătate și aplicații medicinale, fiind folosită ca tratament de secole. Este aplicată chiar și ca terapie a rănilor în anumite spitale. Un număr semnificativ dintre aceste avantaje pentru sănătate sunt unice pentru mierea crudă, sau nepasteurizată.

Majoritatea mierii vândute în supermarketuri a fost pasteurizată. Căldura ridicată elimină orice drojdie nedorită, îmbunătățește textura și culoarea, scapă de orice cristalizare și prelungește durata de valabilitate. Dar, în acest proces, sunt eliminate și multe dintre elementele sănătoase.

Dacă ai dori să guști miere crudă, ar fi bine să o procuri de la un furnizor local de renume. În continuare sunt prezentate câteva avantaje pentru sănătate ale mierii crude:

Vezi și: Fructul care previne creșterea celulelor canceroase. Cum îți dai seama când este copt

Este mai bună pentru nivelul de zahăr din sânge decât zahărul obișnuit

Mierea poate avea câteva avantaje minore față de zahărul obișnuit atunci când vine vorba de reglarea zahărului din sânge. Ca și alte zaharuri, mierea crește și ea nivelul de zahăr din sânge, dar conținutul său de antioxidanți poate ajuta la prevenirea sindromului metabolic și a diabetului de tip 2.

Potrivit cercetărilor, mierea poate crește nivelul de adiponectină, un hormon care reduce inflamația și îmbunătățește gestionarea zahărului din sânge, potrivit Healthline. Există dovezi că persoanele cu diabet de tip 2 care consumă miere în mod regulat pot observa o îmbunătățire a nivelului de zahăr din sânge la post.

Mierea este totuși cel mai bine consumată cu moderație, chiar dacă poate fi oarecum mai bună pentru diabetici decât zahărul procesat.

De asemenea, este esențial să știi că unii producători își diluează mierea cu sirop simplu. Chiar dacă majoritatea guvernelor o interzic, falsificarea mierii este încă o problemă majoră.

Este bogată în antioxidanți

Flavonoidele și acizii fenolici sunt două componente vegetale bioactive semnificative și antioxidanți care se găsesc în mierea minim procesată. În comparație cu variantele mai deschise, varietățile mai închise la culoare oferă adesea mai mulți antioxidanți.

Antioxidanții ajută la neutralizarea de către organism a speciilor reactive de oxigen (ROS), care se pot acumula în celule și pot provoca daune. Bolile de inimă, diabetul de tip 2 și îmbătrânirea accelerată pot fi exacerbate de acest prejudiciu. Prin urmare, concentrația de antioxidanți a mierii este responsabilă pentru multe dintre avantajele sale pentru sănătate.

Poate ajuta sănătatea inimii

Mierea poate ajuta la evitarea bolilor de inimă. O analiză sugerează că mierea poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la îmbunătățirea nivelului de lipide din sânge, la controlul ritmului cardiac și la oprirea morții celulelor bune - toate acestea putând îmbunătăți sănătatea și funcționarea inimii.

Un consum moderat de miere a fost legat de un risc scăzut de hipertensiune arterială la femei, conform unui studiu observațional care a inclus peste 4.500 de participante cu vârsta de peste 40 de ani.

Propolisul este o altă substanță pe care albinele o extrag de obicei din plante care generează sevă, cum ar fi copacii, pentru a face miere. Nivelul trigliceridelor și al colesterolului poate fi ridicat de propolis. 

Foto: Freepik @doomu

Promovează vindecarea arsurilor și a rănilor

Terapia cu miere topică a fost folosită dintotdeauna pentru a promova vindecarea rănilor și a arsurilor. Chiar și în prezent, această practică este larg răspândită.

Mierea este cel mai bine utilizată pentru tratarea arsurilor cu grosime parțială și a rănilor care s-au infectat după o intervenție chirurgicală, potrivit unui studiu realizat pe baza a 26 de lucrări pe această temă.

Mierea de manuka poate fi foarte benefică pentru tratarea arsurilor. Cu toate acestea, leacurile casnice nu sunt o alternativă bună pentru îngrijirea de urgență în cazul unei arsuri grave, în schimb, ar trebui să consulți imediat un medic. Potrivit cercetărilor, proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii ale mierii sunt cele care îi conferă proprietățile terapeutice.

Vezi și: Beneficiile pentru sănătate ale porumbului. Vitaminele care fac popcornul o gustare sănătoasă

Poate ameliora tusea la copii

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale infecțiilor respiratorii superioare la copii este tusea. Calitatea vieții părinților și a copiilor și capacitatea de a dormi ar putea fi afectate de aceste boli.

Potrivit unui studiu din mai multe cercetări, mierea pare a fi un tratament mai eficient pentru simptomele tusei la copii decât anumite medicamente fără prescripție. De asemenea, aceasta ar putea scurta durata tusei.

Potrivit unei alte evaluări, ar putea, de asemenea, să ajute părinții și copiii care tușesc să doarmă mai bine. În plus, mierea nu are efecte negative, spre deosebire de mai multe medicamente pentru tuse. Cu toate acestea, din cauza pericolului de botulism, mierea nu ar trebui să fie niciodată administrată sugarilor mai mici de un an.

Acestea fiind spuse, datorită faptului că mierea include substanțe chimice sănătoase, inclusiv propolis și antioxidanți, poate avea diverse avantaje pentru sănătate. Deși funcționează în continuare în organism ca și zahărul, este un substitut fantastic pentru zahăr dacă o administrezi cu moderație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel