Mierea poate părea un aliment natural sănătos mistic, dar adevărul este că mierea este, totuși, o sursă concentrată de zaharuri.
Atunci când este utilizată cu moderație, mierea poate completa un plan de alimentație sănătoasă și poate oferi unele beneficii interesante. Cu toate acestea, mierea nu este un aliment care trebuie suprautilizat, mai ales dacă aveți diabet.
Iată cele mai recente noutăți despre valoarea nutrițională a mierii:
USDA oferă următoarele informații pentru 1 lingură (21 grame) de miere de albine 100% pură
Calorii: 64
Grăsime: 0g
Sodiu: 0mg
Carbohidrați: 17g
Fibră: 0g
Zaharuri: 17g
Proteine: 0g
Carbohidrați
Caloriile din miere provin din carbohidrați, în special zaharuri. Zaharurile din miere sunt de aproximativ 50% glucoza si 50% fructoza. Indicele glicemic al mierii depinde de tipul mierii, dar sursele estimează că este în jur de 58, cu o încărcătură glicemică de 12. Pentru comparație, indicele glicemic al zahărului de masă (zaharoză) este de 65.
Grăsimi
Nu există grăsime în miere.
Proteină
Mierea conține urme de proteine în funcție de produs (până la 0,06 g în unele produse din miere), dar nu suficient pentru a contribui la necesitățile zilnice de proteine.
Vitamine si minerale
Vitaminele și mineralele din miere pot include vitamine B, calciu, cupru, fier, zinc și altele, care sunt derivate în principal din sol și din plantele producătoare de nectar. Calitatea mierii și conținutul său de minerale sunt determinate de locul în care este cultivată și de modul în care este procesată. În general, mierea mai închisă la culoare oferă vitamine și minerale mai benefice decât mierea de culoare mai pală.
Beneficii pentru sănătate
S-a demonstrat că anumite tipuri de miere oferă puteri de vindecare promițătoare.
Calmează tusea
Cercetările sugerează că mierea poate ajuta la calmarea tusei. O analiză a șase studii care au tratat tusea la copii a constatat că o lingură de miere suprimă tusea, precum și dextrometorfanul - supresorul de tuse găsit în Robitussin - și mai bun decât Benadryl (difenhidramina) sau lipsa tratamentului. Cercetarea a constatat, de asemenea, că mierea poate oferi o ameliorare mai lungă decât albuterolul (salbutamol)
Favorizează sănătatea intestinului
Studiile au demonstrat impactul pozitiv al mierii asupra tratamentului sindromului intestinului iritabil (IBS). Când este administrată pe stomacul gol, mierea de Manuka crudă calmează stomacul și reduce diareea și simptomele de constipație. Mierea reduce severitatea și durata diareei virale mai bine decât tratamentul antiviral convențional.
Susține sănătatea aparatului reproducător
Lăptișorul de matcă, are numeroase efecte asupra sănătății reproductive a femeilor. Lăptișorul de matcă a redus sindromul premenstrual (PMS) și simptomele menopauzei. Antioxidanții din lăptișorul de matcă pot ajuta la reducerea daunelor oxidative asociate cu îmbătrânirea ovarelor. Studiile preliminare pe animale sugerează, de asemenea, că lăptișorul de matcă îmbunătățește calitatea spermei la masculi dar, deși promițător, acest efect nu a fost încă dovedit la om.
Ajută la vindecarea rănilor
Propolisul, un component al mierii, este alcătuit din 50% rășină, 30% ceară, 10% uleiuri esențiale, 5% polen și 5% alți compuși organici. Propolisul suprimă activitatea radicalilor liberi și promovează sinteza colagenului, ambele benefice pentru vindecarea rănilor. Capacitatea propolisului de a favoriza vindecarea rănilor este dovedită eficientă pentru ulcerele piciorului diabetic și pentru anumite tipuri de acnee atunci când este utilizat local.
Reduce riscul de cancer
Mierea are impact asupra dezvoltării cancerului în mai multe etape ale progresiei bolii. S-a demonstrat că mierea induce apoptoza celulelor tumorale (moartea celulelor), reduce inflamația și inhibă creșterea tumorii. Deși mierea nu este un tratament eficient pentru cancer în sine, studiile preliminare sugerează necesitatea unor investigații suplimentare.
Alergii
Mierea nu este un alergen obișnuit, cu toate acestea, au fost raportate studii de caz care arată anafilaxie. Anafilaxia din consumul de miere este o reacție mediată de IgE (o adevărată alergie alimentară). Propolisul a fost documentat ca un alergen de contact pentru cei implicați în colectarea mierii. Dacă suspectați o alergie la miere, consultați medicul pentru o evaluare completă.
Efecte adverse
Academia Americană de Pediatrie îi sfătuiește pe părinți să nu dea niciodată miere copiilor în primul an de viață, deoarece este o sursă potențială de spori cauzatori de botulism care pot duce la boli severe la copiii mici.
Dacă aveți un plan de alimentație cu conținut scăzut de zahăr sau cu conținut scăzut de carbohidrați din motive medicale, ar trebui să vă limitați aportul de miere. Mierea este aproape zahăr pur (carbohidrați). În ciuda beneficiilor sale asociate sănătății, mierea crește în continuare nivelul glicemiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.