Mierea este unul dintre cele mai sănătoase alimente, fiind utilizată în toată lumea de mii de ani. Mierea conține vitamine, calciu, fosfor și, bineînțeles, glucoză. Ea este cea mai sănătoasă sursă de zahăr concentrat, care contribuie la sănătatea sistemului digestiv și întărește sistemul imunitar.
Dar una dintre cele mai mari probleme cu mierea, care face de obicei diferența, este calitatea sa. Mierea poate fi adesea amestecată cu soluție de glucoză, sirop de porumb bogat în fructoză și multe alte ingrediente de care consumatorii nu sunt conștienți.
De exemplu, dacă încercați să deschideți un borcan nou cu miere și auziți un sunet mic, ar putea fi un semn că mierea este de fapt contrafăcută. Zgomotul este specific de obicei atunci când în interiorul sticlei are loc fermentarea.
Dacă doriți să cumpărați miere naturală, trebuie să căutați termeni, inclusiv miere brută, naturală, de pădure sau organică, pentru mai multă siguranță.
De asemenea, puteți testa mierea acasă, iată cum:
- Testul degetului: aplicați o cantitate mică de miere pe degetul mare, verificați dacă se varsă ca orice alt lichid, dacă se întâmplă, atunci mierea dvs. nu este autentică. Mierea se presupune că este groasă și nu picură. În plus, dacă luați cu lingurița miere și o lăsați să curgă, aceasta va forma un fir subțire, dar nu va picura.
- Test de apă: într-un pahar cu apă, puneți o lingură de miere, dacă mierea dvs. se dizolvă în apă, atunci este falsă. Mierea pură are o textură groasă care se va așeza la baza unei cești sau a unui pahar.
- Testul de apă poate fi și surprinzător. Puneți pe farfurie o lingură de miere și turnați puțină apă rece peste ea, apoi rotiți, încet farfuria, astfel încât apa să se miște circular în farfurie. Mierea naturală va lua forma fagurelui. Mai multe teorii au încercat să justifice acest fenomen ciudat, fiind amintite memoria genetică a mierii (celule Benard).
- Testul oțetului: amestecați câteva picături de miere în apă cu oțet, dacă amestecul începe să spumeze, atunci mierea dvs. este falsă.
- Testul focului: Mierea nu arde. Pentru a încerca, înmuiați un bețișor de chibrit în miere și aprindeți-l. Dacă arde, atunci mierea ta este falsificată.
- Mierea naturală se zaharisește. Puneți câteva linguri de miere într-o farfurie și încălziți-o în cuptorul cu microunde. Dacă mierea se cristalizează, înseamnă că e naturală. Dar nu uitați că la unele produse (mierea de salcâm) cristalizarea decurge mai lent.
De fapt, puteți observa diferența și cu ochiul liber. Mierea pură are o aromă dulce distinctă, parfumată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.