Mielom multiplu, cancerul care nu se vindecă: testul care pune diagnosticul. Dr. Daniel Coriu: E banal, dar trebuie bine făcut

Giorgi Ichim |
Data publicării:
EXCLUSIV
Mielom multiplu - Foto: Freepik @mdhasanwork02
Mielom multiplu - Foto: Freepik @mdhasanwork02

Cum se pune diagnosticul de mielom multiplu, cancerul care nu se vindecă. "Vedem dacă există leziuni de organ, creatinină, uree în ficat, dacă există modificări de hemoglobină, trombocite, leucocite".

Mielomul multiplu este un tip de cancer al plamocitelor, un tip de celule albe din snge care produce anticorpi. Această afecțiune determină acumuarea anormaă a plasmocitelor în măduva osoasă, afectând producția normală de celule sanguine.

Simptomele mielomului includ dureri osoase, fracturi, oboseală extremă șiinfecții fracvente din cauza slăbirii sistemului imunitar.

De asemenea, poate provoca anemia și insuficiența renală prin depunerea de proteine anormale în rinichi.

Cauza exactă a mielomului multiplu nu este cunoscută, dar factorii de risc includ vârstă înaintată și expunerea la radiații sau anumite substanțe chimice.

Diagnsticul este realizt prin teste de sânge, biopsii și imagistic, iar tratamentul include chimioterapie, radioterapie și transplant de măduvă osoasă.

Terapia poate ajuta la controlul bolii, dar mielomul multiplu rămâne o afecțiune incurabilă.

Vezi și: Cancerul care nu se vindecă. Daniel Coriu: Nu reușim să vindecăm pacientul

"S-au făcut progrese foarte mari. În primul rând avem nevoie de anamneza care rămâne importantă, avem nevoie de o imagistică bună, am înlocuit radiografia clasică și facem o tomografie care scanează fiecare segment osos.

Dacă ne permitem, putem face și RMN. Este o investigație ceva mai scumpă, dar nu este ușor accesibilă în România. Suntem printre primii în România care am implementat acest demers, în sistem de stat.

Este o investigație care ne dă informații despre os cu mai mare sensibilitate decât radiografia obișnuită, dar și despre ceea ce numim noi plasmocitom. Pe lângă os poate să apară o tumoră de plasmocite.

De asemenea, facem analize de sânge și începem cu banala hemogramă, vedem dacă există modificări de hemoglobină, trombocite, leucocite.

Apoi facem electroforeza de proteine, care este banală, dar trebuie bine făcută. Noi avem un laborator care este specializat numai în studiul proteinelor și avem o metodă nouă numită lanțuri ușoare libere, care este o metodă nouă, modernă, care ne ajută în stabilirea prognosticului. Vedem dacă există leziuni de organ, creatinină, uree în ficat.

Pot apărea leziuni prin depuneri de amiloid în ficat, vedem un sindrom de colestază, putem să descoperim sindrom de miloid în inimă. Avem nevoie de ecografie cardiacă. Urmează etapa a treia, examenul medular.

Facem măduvă, medulograma simplă și biopsia osteomedulară. La medulogramă foarte important facem examen FISH. În România suntem singurul centru care face asta. Are anumite detalii tehnice care sunt mai sofisticate.

Ne ajută pentru că ne prognosticul. Sunt anumite mutații care ne indică un prognostic. La final, tragem linie. La mielomul multiplu apare infliltrat pe măduvă peste 10% proteină monoclonală. Avem două forme, una asimptomatică, și una simptomatică. La mielomul multiplu asimptomatic nu avem nevoie de tratament", ne-a spus prof. dr. Daniel Coriu, șeful Clinicii de Hematologie de la Institutul Clinic Fundeni și UMF Carol Davila București și președinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), în emisiunea Academia de Sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel