Carnea de capră a crescut în popularitate în ultimii ani, unii spunând că este o alternativă mai sănătoasă la carnea de miel.
Astăzi vrem să vă arătăm principalele diferențe dintre carnea de ied și cea de miel, cum să le gătiți și când să le folosiți pe fiecare.
Principala diferență între carnea de ied și cea de miel constă în conținutul de grăsime.
Iedul are mai puțină grăsime (3 g la 100 g) decât mielul, ceea ce o face o bucată de carne mai slabă. Acest lucru face ca carnea de ied să aibă un gust mai tare și este excelentă pentru metodele de gătit lent, cum ar fi fierberea, prăjirea sau afumarea.
Diferențe între carnea de ied și cea de miel
Iată care sunt cele trei diferențe principale dintre capră și miel, care fac ca cele două tipuri de carne să fie foarte diferite în totalitate.
1. Valoarea nutrițională
Carnea de ied este considerată în general mai sănătoasă decât cea de miel. În comparație cu carnea de miel, carnea de ied este mai săracă în colesterol, grăsimi saturate și calorii.
De fapt, este mai săracă în colesterol decât alte tipuri de carne, cum ar fi carnea de vită, de porc și chiar de pui.
Conținutul nutrițional al iedului nu se oprește însă aici. Este, de asemenea, incredibil de bogată în proteine și conține chiar mai mult fier decât carnea de vită.
Per total, acest lucru face din ied o bucată de carne mai slabă decât cea de miel.
2. Marmorarea
Majoritatea bucăților de carne de miel conțin mai multă grăsime decât cea de capră. Acest lucru este pus în evidență de cantitatea vizibilă de marmorare pe care o puteți vedea pe suprafața cărnii de miel.
Marmorarea este reprezentată de semnele albe și petele de grăsime pe care le vedeți apărând de-a lungul suprafeței cărnii roșii. Acestea se găsesc mai ales în mușchii cărnii de vită, miel și ied și sunt denumite și grăsime intramusculară.
Marmorarea care se găsește în carne tinde să se topească pe măsură ce aceasta este gătită, iar această grăsime topită poate contribui la îmbogățirea cărnii cu mai multă aromă pe măsură ce aceasta se gătește.
Carnea de capră este o carne roșie care are o marmorare ușoară pe toată suprafața sa, iar culoarea variază de la un roz foarte deschis la un roșu aprins și intens.
Această marmorare a cărnii o face perfectă pentru gătitul la foc mic și lent și pentru afumare. Pe măsură ce se gătește încet, grăsimea din marmură se topește și îmbogățește carnea cu aromă și suc.
3. Aromă
Conținutul mai mic de grăsime din ied face ca aceasta să fie o carne mai greu de mestecat decât cea de oaie, dar diferențele de aromă se întind mult dincolo de textură.
Iedul are o aromă ușor mai dulce decât cea de miel și poate avea chiar o aromă mai vânată. Tind să constat că acest lucru depinde de obicei de modul în care este preparată. Dacă o afumați, atunci această aromă dulce ar trebui să se fixeze în carne, dar dacă o faceți la grătar, atunci s-ar putea să piardă o parte din ea și să devină mai tare, potrivit theonlinegrill.com
Cum se gătește carnea de ied
Carnea de ied nu are multă grăsime, ceea ce înseamnă că, dacă este gătită la temperaturi ridicate, va fi predispusă să devină tare.
Este mult mai potrivită pentru a fi gătită la foc mic și lent. Acest lucru va ajuta la păstrarea umidității, permițând în același timp colagenului din carne să se preschimbe.
Acesta este motivul pentru care vedem adesea capra servită în curry sau în tocănițe, deoarece gătitul lent tinde să scoată la iveală tot ce este mai bun din carne.
Dacă doriți să o frigeți, atunci vă sugerez cu tărie să o marinați sau chiar să o puneți în saramură înainte. Acest lucru va ajuta la evitarea uscării prea rapide.
Cum se gătește carnea de miel
Mielul are un conținut mai mare de grăsime decât iedul, așa că tinde să reziste la grătar la temperaturi mai ridicate decât iedul.
Totuși, un avertisment. Aroma grăsimii din carnea de miel tinde să fie mai vânată și mai profundă în gust. Dacă acest lucru nu este genul tău, atunci îți recomand să încerci să tai o parte din grăsime înainte de a o găti.
Mielul este fantastic la grătar sau la grătar, dar și prăjit.
Diferite bucăți de miel au un conținut diferit de grăsime, dar dacă reușiți să faceți rost de o bucată cu o cantitate bună de marmoră, atunci aceasta va fi perfectă pentru a fi gătită lent sau prăjită. De exemplu, dacă reușiți să faceți rost de o bucată grasă, cum ar fi umărul de miel, atunci încercați să o afumați la grătar.
Cotletele de miel sunt scumpe, dar conținutul lor de grăsime face ca acest lucru să merite. Acestea pot fi preparate la grătar sau afumate, iar cel mai bine se termină cu o piele arsă și un interior roz.
În schimb, pulpa de miel este slab și conține mult mai puține grăsimi. Acest lucru le face mai bune pentru prăjirea lentă sau la grătar. Vor avea nevoie de marinare sau saramură în prealabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.